Met Extra Veilig Internet zijn alle apparaten die verbonden zijn met uw internetverbinding beschermd tegen malware, ransomware en virussen door onveilige websites te blokkeren. Helaas zijn er daarnaast nog andere online dreigingen.
Gebruikmaken van internet kan risico's met zich meebrengen. Zo kunnen criminelen persoonsgegevens of foto's misbruiken die gebruikers op het internet hebben geplaatst. Of data blokkeren en daar losgeld voor eisen. De Rijksoverheid wil gebruikers van internet bewust maken van de risico's.
De gegevens die op een 4G -netwerk worden verzonden, zijn gecodeerd en veel veiliger dan een gratis openbare wifi -hotspot. Hoewel 4G -netwerken ook kunnen worden gehackt zoals al het andere ter wereld, zijn ze om een aantal redenen nog steeds veiliger dan open hotspots.
Https : protocol voor een veilige verbinding
Https is een protocol, waarbij de 's' staat voor secure. Als een website een https-verbinding gebruikt dan wordt alle data versleuteld die met die website wordt uitgewisseld. Een website met https-verbinding is herkenbaar aan het slotje in de adresbalk van de browser.
De meeste jongeren gebruiken internet om informatie te vinden. Ruim 79 procent zoekt naar informatie over goederen en diensten, bijvoorbeeld sportschoenen of een opleiding en bijna 63 procent leest nieuws online.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Tenzij je op een afgelegen boerderij woont, is de kans groot dat je wifi-netwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. Als onbekenden je netwerk kunnen gebruiken, gaat niet alleen de snelheid omlaag, maar loop je ook het risico dat zij toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en bestanden.
Gebruik van internet kan voor sommige mensen verslavend zijn. Ze kunnen dan niet stoppen als ze willen. Bij de verslavingszorg melden zich nauwelijks mensen met internetverslaving aan.
Maak geen foto's op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk. Pas ook op met foto's van mensen in kleedkamers, op uit de hand gelopen feestjes of in genante poses. Veel mensen stellen het niet op prijs als dit soort foto's gemaakt en/of geplaatst worden.
Het internet is een netwerk dat computers wereldwijd met elkaar verbindt, en bedrijven, overheden, scholen of personen met elkaar laat communiceren en informatie laat delen. Dit is mogelijk door een combinatie van computers, servers, kabels, satellieten en software.
In ons land geldt de vrijheid van meningsuiting.Dat betekent dat je je eigen mening mag verkondigen en verdedigen, maar dat betekent niet dat je zomaar mag zeggen wat je wil. Op het internet gelden ook de wetten die in het dagelijkse leven van toepassing zijn.
Het gebruik van social media kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. Met name jongeren ervaren een achteruitgang in concentratie en uitgerustheid. Vaak zijn zij bang om dingen te missen. Social media kunnen zowel sociaal als asociaal zijn.
Social media kan onder andere het zelfvertrouwen vergroten, sociale steun geven, maar ook lotgenoten in contact brengen met elkaar. Jongeren geven daarnaast aan het fijn te vinden om met onbekenden, in een niet-oordelende en anonieme omgeving, over hun problemen te praten.
Is een openbaar wifi-netwerk veilig? Verbinding maken met een eigen wifi-netwerk of mobiel internet is relatief veilig, maar met een openbaar wifi-netwerk is het risico groot. Het is namelijk niet altijd duidelijk wie er meekijkt. Als je op 'https://'-websites blijft, zien meekijkers niets.
Als op je Apple apparaat een privacywaarschuwing of een waarschuwing over zwakke beveiliging verschijnt voor een wifinetwerk, is het mogelijk dat gegevens van je apparaat via dat netwerk openbaar worden gemaakt.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.