Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Doordat de verhuurder hier aansprakelijk voor is, heb je zelf deze (vaak hoge) kosten niet. Bovendien heb je voor een huurhuis geen hypotheek nodig. Zo kun je ook zonder vast contract of intentieverklaring aan woonruimte komen. Vaak hoef je enkel aan te tonen dat je een inkomen hebt door middel van salarisstrookjes.
Voor- en nadelen huren
Een huurcontract opzeggen gaat vaak sneller dan de verkoop van een huis. De (grote) onderhoudskosten zijn voor de verhuurder. Als huurder heb je er geen last van als de waarde van je huis daalt. Je hebt recht op huurbescherming.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
De formaliteiten bij het huren van een woning nemen veel minder tijd in beslag dan bij het kopen. Ook al woon je lang in een huurwoning, het is de eigenaar die alle beslissingen neemt. Zo kan deze ervoor kiezen om je huurovereenkomst niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen.
Een huis kopen
Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen. Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt.
'Kopen is op de lange duur goedkoper dan huren. De initiële kosten zijn wel relatief hoger', zegt Siegersma. 'De makelaar moet betaald worden, het afsluiten van de hypotheek kost geld en u krijgt te maken met overdrachtskosten. Alleen als u van plan bent om langer in het huis te gaan wonen haalt u die kosten eruit.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
Je hebt geen geld voor alle bijkomende kosten
Huren is inmiddels ook heel duur en je betaalt tegenwoordig evenveel aan huur voor een klein appartement als je zou doen aan een hypotheek voor een eengezinswoning. Maar mensen vergeten vaak dat een eigen huis veel meer kosten met zich meebrengt dan alleen de hypotheek.
Koop je een huis en wil je het binnen deze termijn verkopen, dan is het risico dat je geen winst maakt ontzettend groot. Het tweede nadeel is dat het kopen van een huis nu minder betaalbaar is. Aangezien de vraag hoger is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Dit is normaal in een markt, dus ook in de huizenmarkt.
Stelregel verhuurders
Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen. Het antwoord op de vraag 'Wanneer kan je een huis kopen' is daarnaast van veel factoren afhankelijk.
Er is ook steeds minder keuze, wat de prijzen opdrijft. Daarnaast loopt de woningproductie juist achter. Er zouden jaarlijks 90.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen om de achterstand in te halen. De afgelopen jaren zijn de hypotheekregels strenger geworden.
Omdat de woningbouwverenigingen woningen vaak verkopen heeft u een kans uw eigen huurwoning te kopen. Vraag uw verhuurder of u de huurwoning kan kopen. Vaak laten ze een taxatierapport maken zodat u de waarde weet.
Sinds enkele jaren bestormen nieuwe commerciële partijen deze verzilveringsmarkt. Het basisprincipe is hetzelfde: de huiseigenaar verkoopt zijn bezit en huurt het meteen weer terug (ook wel 'sale-and-leaseback' genoemd). De opkoper geeft maximaal 70 tot 90 procent van de overwaarde van het huis als lening.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
Een afspraak tussen verhuurder en huurder. over de toekomstige eigendomsoverdracht van de huurwoning. Bij huurkoop wordt een woning gehuurd maar de door de huurder betaalde maandelijkse som komt in mindering van de afgesproken koopprijs bij de eigendomsoverdracht op een latere datum.