Daardoor kan je hem perfect verwarmen zonder dat hij smelt, maar wel een heerlijk krokant korstje krijgt. Bakken, grillen, frituren: het kan allemaal! Maar ook koud is hij erg lekker.
Je kunt Halloumi rauw eten, maar het lekkerste is om de Halloumi in dunne plakjes te snijden en vervolgens te bakken of te grillen. De kaas smelt niet zoals andere kazen, maar krijgt wel een krokant korstje wat zorgt voor een goede bite!
Halloumikaas wordt gemaakt met een mengsel van schapen-, geiten- en koeienmelk. Berloumi is een Belgische grillkaas van het type halloumi, gemaakt van lokale koeienmelk. We maken ook een Berloumi Geit die uitsluitend gemaakt is van geitenmelk en een biologische Berloumi die we maken met lokale biologische melk.
Het leuke van halloumi is dat je de kaas prima kan verwarmen. Je kan ze perfect bakken of grillen en ze krijgt daarbij een bijna vlees-achtige structuur. Bovendien komt er door de vele eiwitten een krokant korstje op de kaas.
Snijd de Berloumi in plakjes van zo'n 1 centimeter en dep ze in de marinade uit de verpakking. Bak de plakjes aan beide kanten in een antikleefpan; leg ze niet te dicht tegen elkaar.Bak de plakjes tot je een krokant korstje hebt. In de grillpan: draai de plakjes een paar keer zodat je een mooi grillpatroon krijgt.
Berloumi heeft een unieke smaak, die je niet kan vergelijken met andere kazen. Gebakken of gegrild heeft hij een hartig, warm en rijk aroma. Maar het is vooral de textuur die de kaas uitzonderlijk maakt want hij smelt niet zoals andere kazen. Onze kaas voelt eerder stug, vlezig en veerkrachtig aan in je mond.
Is halloumi gezond? Ongezond is het zeker en vast niet, maar het is en blijft een zuivelproduct. Je kan het vetgehalte vergelijken met dat van jong belegen kaas. Daarnaast bevat halloumi geen dierlijk stremsel, waardoor het uitermate geschikt is voor vegetariërs.
Heel wat grote bedrijven daar gebruiken voornamelijk koemelk, waardoor ook verschillende Cypriotische kaasproducenten de naam halloumi niet meer zullen mogen gebruiken.” Het aanbod zal dus wellicht dalen, wat meestal tot een hogere prijs leidt.
Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas. Soms wordt daar ook nog koemelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta.Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en die – net als mozzarella – vrij elastisch is.
De gezondheidsvoordelen van halloumi
' Ook niet geheel onbelangrijk voor de vegetariërs onder ons: de stevige textuur van halloumi maakt het een uitstekende én eiwitrijke vleesvervanger.
Je kan Berloumi ook invriezen. Wanneer je niet alles tegelijkertijd wil opeten kan je de kaas ook voor het invriezen in plakjes snijden.
*Paneer is een Indiase verse kaas van koemelk en ideaal voor vegetarische gerechten. Paneer kun je eventueel vervangen door halloumi (dat is wel zouter) of tofoe (vegan).
Wat is halloumi? Halloumi is een stevige kaas uit Cyprus. Deze kaas wordt gemaakt van zowel geiten-, schapen- en koeienmelk en staat bekend om zijn stevige structuur die niet smelt als je 'm verhit. Je kunt de plakken dus goed bakken …
Halloumi is een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. De benaming Halloumi wordt wereldwijd gebruikt om grillkaas aan te duiden. Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd, waarbij hij niet smelt en een krokant korstje krijgt.
Er zijn kazen die niet smelten en stevig blijven als je ze bakt. Dit zijn paneer en halloumi. Halloumi heeft van zichzelf een zoutige smaak, paneer is meer neutraal. Daarnaast zijn er kazen die als je ze verhit zacht worden, maar toch hun vorm houden, zoals ricotta en feta.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 1296 kJ / 312 kcal. Vetten 24.0 g waarvan verzadigde vetzuren 16.5 g. Koolhydraten 2.0 g waarvan suikers 1.0 g. Eiwitten 22.0 g.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon.Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Een Cypriotische specialiteit, gegrilde kaas met kruiden. Deze kaas is een traditionele Cypriotische specialiteit die overigens ook veel gegeten wordt in Zweden (na Cyprus is Zweden de tweede grootste consument van haloumi).
Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk.
Halloumi's licht rubberachtige textuur en kenmerkende piep tegen je tanden maken deel uit van zijn charme. Hoewel het gedurende twee uur (of een nacht) weken in koud water de kaas zachter maakt, zal de rubberachtige textuur niet volledig verdwijnen.
Talagani is traditionele handgemaakte kaas van schapenmelk met een sterke en volle smaak. Het is een soort Griekse Halloumi omdat Talagani net als Halloumi niet smelt bij het bakken of grillen. Hierdoor kan je de Talagani perfect grillen voor een mooie goudbruine kleur die er prachtig uitziet bij je maaltijd.
Halloumi is een ongerijpte Griekse kaas, gemaakt van een combinatie van de melk van koeien, geiten en schapen. Halloumi is een echte grillkaas, doordat hij niet uitloopt is hij erg geschikt om te bakken, grillen of frituren. Halloumi is heerlijk in salades en wordt ook steeds vaker als vleesvervanger gebruikt.
Als de kaas plakkerig (niet vet van de olie-marinade) aanvoelt kun je hem beter niet meer opeten.
Berloumi heeft een unieke smaak, die je niet kan vergelijken met andere kazen. Gebakken of gegrild heeft hij een hartig en rijk aroma. Maar het is vooral de textuur die de kaas uitzonderlijk maakt want hij smelt niet zoals andere kazen.