Spinazie kun je rauw eten in een salade, maar ook koken of wokken.
Spinazie koken
Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers.
Rauwe spinazie is gezond om te eten omdat als het op deze manier gegeten wordt alle voedingstoffen het best bewaard worden. In spinazie zit veel vitamine A, K, C en B6, maar ook foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium. Allemaal stoffen die het lichaam nodig heeft.
Babyspinazie bevat behoorlijke hoeveelheden vitamine A, C, E en K. Spinazieblaadjes leveren verscheidene B-vitamines, waarvan het meeste foliumzuur (vitamine B11). Deze bladgroente is tevens rijk aan antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen (vitamine A).
Spinazie, andijvie, bietjes, sla en venkel zijn nitraatrijke groenten. Nitraat kan tijdens het bewaren en opwarmen veranderen in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn. Geef je baby daarom niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
Naturel spinazie - Geschikt voor baby's vanaf 3 maanden oud.
Baby spinazie, is zoals de naam al aangeeft, standaard spinazie bladeren al vroeg geoogst als ze jong en mals zijn. Sommige planten hebben een gewoonte van trage groei, die toestaat om te worden geoogst als baby spinazie voor een langere periode.
Het verhitten van spinazie heeft een aantal voordelen ten opzichte van het rauw eten. Gekookte spinazie zorgt voor een 3 maal grotere hoeveelheid bètacaroteen. Dit antioxidant wordt in vitamine A omgezet. Daarnaast kan het lichaam meer ijzer, magnesium en zink uit de spinazie opnemen als die wordt verwarmd.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Vitamines in spinazie
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Kinderen hebben over het algemeen minder nodig. Een portie van ca. 100 gram zal voldoende voor hen zijn. Door regelmatig een portie spinazie te eten en gedurende de dag ook andere soorten groenten te eten kom je gemakkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
De mythe dat spinazie niet verwarmd kan worden, komt voort uit het hoge nitraatgehalte van deze groente. Met nitraat zelf is niets mis, maar het kan omgezet worden in nitriet – en dat is een heel stuk giftiger. De bacteriën die deze omzetting veroorzaken, gedijen het best bij lauwwarme temperaturen.
Spinazie als laxeermiddel?!
Dit komt vooral doordat ze een hoge hoeveelheid aan vitaminen, mineralen en vezels bevatten en vrij laag zijn in calorieën. In bladgroenten zit ook veel oxaalzuur en in een hoge dosis werkt dit laxerend.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Nitriet kan bij jonge kinderen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken. Nitraatrijke groentes zijn: andijvie, bietjes, bleekselderij, paksoi, postelein, sla, spinazie, snijbiet en venkel. Geef deze groentes niet als jouw kindje nog geen zes maanden is.
Veiligheid. Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Spinazie is een supergezonde groente. Het zit bomvol vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Spinazie kun je vers kopen, maar ook in een potje, blikje of diepgevroren. Aan conserven wordt vaak zout toegevoegd, een gezondere keuze is daarom verse spinazie of diepvriesspinazie.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Als je verse spinazie hebt die je wilt bewaren, dan kun je dat heel goed doen in de vriezer. Hoewel de textuur van spinazie verandert wanneer hij wordt ingevroren, blijven de voedingsstoffen en smaak behouden. Als je van plan bent om de spinazie binnen 6 maanden te gebruiken, kun je het vers invriezen.
Een smoothie met 100 gram spinazie (dat zijn twee handen vol) bevat bijna twee keer je dagelijkse behoefte aan vitamine A. En dat is nog niet alles: diezelfde smoothie bevat de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, vitamine B11 (foliumzuur) en mangaan, en wel 600% van je dagelijkse behoefte aan vitamine K.
Spinazie slinkt erg tijdens het koken, zodat je vertrekt van een groot volume om een kleine portie over te houden. Misreken je echter niet: 200 tot 300 gram rauwe spinazie per persoon is voldoende. Spinazie kan je koken, in een klontje boter stoven of met andere groente roerbakken.
Volgende week hopen de meeste supermarkten de tekorten weer enigszins aangevuld te hebben. In het recept hieronder kun je de spinazie prima vervangen door bijvoorbeeld jonge snijbiet, jonge boerenkool, waterkers of winterpostelein. De laatste zit boordevol vitamine C en ijzer, die je weerstand helpen te verbeteren.
Wat is spinazie:
Spinazie is een nitraatrijke, donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Spinazie is een echte voorjaarsgroente.