Als werkgever kan u te allen tijde overeenkomen om anciënniteit mee over te nemen, maar het is belangrijk dat u weet wat de gevolgen hiervan zijn.
Anciënniteit zal een algemene draagwijdte hebben wanneer ze in de arbeidsovereenkomst wordt overeengekomen zonder verwijzing naar een specifiek doel. De werkgever kan dit slechts vermijden door aan te tonen dat dit niet de bedoeling van de partijen was.
Anciënniteit is de duur van iemands verbondenheid aan een bepaalde organisatie. Iemand die langer lid is heeft meer anciënniteit. Vaak wordt aan de mate van anciënniteit (mede) de positie en eventuele rechten en plichten binnen deze organisatie bepaald.
Anciënniteit is een belangrijk element bij ontslag. Onder anciënniteit verstaat de wetgever de periode gedurende dewelke de werknemer ononderbroken in dienst is geweest bij dezelfde onderneming. De hogere rechtspraak heeft daar in de loop der jaren aan toegevoegd dat je 'onderneming' breed moet zien.
Geldelijke anciënniteit
Dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt vanaf de eerste werkdag. Dit is dus je beroepservaring. Opgelet: Heb je beroepservaring elders in de openbare sector opgebouwd?
Om het lerarentekort voor een aantal vakken aan te pakken, komt er vanaf volgend schooljaar een nieuwe ancienniteitsregeling: wie uit de privé de overstap maakt naar het onderwijs, zal tot acht jaar anciënniteit kunnen meenemen.
Bij de indienstneming van een nieuwe werknemer, wordt er regelmatig door de werknemer gevraagd om een aantal jaren anciënniteit over te nemen. Dit kan een onderhandelingspunt zijn om al dan niet in dienst te treden.
Dagen anciënniteitsverlof :
de werknemers van 55 jaar en ouder met 15 jaar anciënniteit in de sector worden in 2019-2021 telkens 3 dagen vrijgesteld van prestatie met behoud van loon.
De werkgever betaalt voor de dagen anciënniteitsverlof het normale loon, berekend op dezelfde manier als het loon voor een feestdag. De werkgever moet de dag enkel betalen als het anciënniteitsverlof effectief wordt opgenomen.
De baremieke anciënniteit van de werknemer, bedoeld in huidige collectieve arbeidsovereenkomst, is de in de vorige functie verworven baremieke anciënniteit, maar geplafonneerd tot de anciënniteit die hij zou hebben kunnen doen gelden als hij zijn loopbaan in de nieuwe loonschaal had aangevat, dus rekening houdend met ...
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Anciënniteit betekent extra dagen vakantie. Je krijgt al 2 dagen extra vakantie wanneer je 5 jaar in de onderneming werkt. Let op: Deze dagen mogen niet tegelijkertijd worden opgenomen met de betaalde vakantie en ook niet tijdens drukke werkperioden.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat heb je gestudeerd? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen moeten dus opgenomen zijn op 31 december 2021.
Onbetaald verlof is niet in de wet geregeld. In je cao kunnen er wel regels over opgenomen zijn. Maar meestal is onbetaald verlof iets wat je zelf met jouw werkgever afspreekt.
Ze speelt onder andere een rol wat betreft de opzegtermijn die je werkgever moet naleven als hij je ontslaat. De anciënniteit kan daarnaast ook bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de bepaling van je loon, voor allerhande extralegale voordelen enz.
Alle gewerkte perioden tellen altijd mee voor uw pensioen.
Voor uw pensioen mag u dus zo lang werken als u wilt én als uw werkgever het toestaat. Belangrijk: perioden waarin u opzeg-, verbrekings- en ontslagvergoedingen ontvangt, worden beschouwd als gewerkte perioden.
Een volledige loopbaan van een werknemer bedraagt 14.040 dagen (45 jaar x 312 werkdagen per jaar). Als er meer dan 14.040 dagen in een loopbaan zijn, worden de minst voordelige dagen (dus diegene waarvoor het minste loon is ontvangen) geschrapt. Enkel de zogenaamde RSZ-dagen tellen mee voor de opbouw van je pensioen.
Onderbroken dienstbetrekking
Als een werknemer bijvoorbeeld 20 jaar in dienst is geweest en vervolgens zes jaar bij een andere werkgever heeft gewerkt, dan mag de onbelaste jubileumuitkering, op het moment dat de werknemer terug in dienst komt, na vijf extra jaren dienstverband worden verstrekt.
In heel wat gevallen kan je anciënniteit of een deel ervan meenemen naar het onderwijs. Heb je in de privésector gewerkt als werknemer of zelfstandige, dan kan voor sommige ambten of vakken tot 10 jaar beroepservaring ("nuttige ervaring" genoemd) meetellen voor je geldelijke anciënniteit.
Bij ontslag
Eens de werknemer zijn ontslag heeft gegeven of gekregen, heeft hij geen recht meer op die anciënniteitsdag(en). Anciënniteitsverlof kan ook een werknemer belonen die lang in dezelfde sector blijft werken.