Via Uitspraken.nl heeft u gratis en onbeperkt toegang tot alle rechterlijke uitspraken en jurisprudentie. Dagelijks wordt onze databank geactualiseerd met alle nieuwe uitspraken afkomstig van de rechtbanken in Nederland.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
U kunt bij de rechtbank diverse documenten en afschriften opvragen, bijvoorbeeld van eerdere uitspraken of van informatie die bij de rechtbank is vastgelegd (gedeponeerd).
Uitspraken van de rechter zijn altijd openbaar. Een klein deel van de uitspraken van rechtbanken en gerechtshoven wordt gepubliceerd op www.rechtspraak.nl. Uitspraken van de Hoge Raad worden daar allemaal gepubliceerd (zo ook deze uitspraak).
Uitspraken in zaken die met een standaardformulering zijn afgedaan of die kennelijk ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard zijn, worden niet gepubliceerd. Alle andere uitspraken wel.
Krachtens artikel 757, § 1, Gerechtelijk Wetboek zijn vonnissen openbaar. Krachtens artikel 780, eerste lid, 5°, Gerechtelijk Wetboek bevat het vonnis, op straffe van nietigheid, behalve de gronden en het beschikkende gedeelte, de vermelding en de datum van de uitspraak in openbare zitting.
Afschriften van vonnissen worden echter niet zonder meer aan iedereen verstrekt. Dit heeft te maken met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de privacy. Soms wordt geen afschrift verstrekt, maar is het wel mogelijk om het vonnis in te zien.
De vonnissen van de politierechtbanken stonden al op Just-on-web, hier komen zo een groot aantal vonnissen bij. Voortaan kunnen burgers hun vonnis van een vredegerecht online raadplegen door zich aan te melden op Just-on-web met behulp van eID of itsme.
de officiële site van de rechtbanken, gerechtshoven, CRvB, CBb, Hoge Raad en Raad voor de rechtspraak. Rechtspraak.nl bevat een selectie van uitspraken vanaf december 1999. Per jaar worden ongeveer 20.000 uitspraken gepubliceerd.
Ga naar Just-on-Web. Je komt terecht om de pagina My Justice en daaronder vind je het vakje “Gerechtelijk dossier”, met behulp van je elektronische identiteitskaart (je eID) of via Itsme kan je kijken of je de beslissing van de vrederechter al kan inkijken.
In burgerlijke zaken zal u als eisende partij in beginsel van de rechtbank zelf uw vonnis ontvangen op uw adres.In strafzaken kan u het op de griffie afhalen.
De bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een vonnis verjaart na verloop van 20 jaar (3:324 lid 1 BW). Net als bij rechtsvorderingen kan de verjaring echter worden gestuit zodat een nieuwe verjaringstermijn begint te lopen (3:325 lid 1 jo 3:319 lid 1 BW).
Via Uitspraken.nl heeft u gratis en onbeperkt toegang tot alle rechterlijke uitspraken en jurisprudentie. Dagelijks wordt onze databank geactualiseerd met alle nieuwe uitspraken afkomstig van de rechtbanken in Nederland. Van strafrecht, faillissementsrecht en ambtenarenrecht tot belastingrecht en familierecht .
Openbaar of achter gesloten deuren
De meeste zittingen van de rechtbank zijn openbaar voor belangstellenden. Uitzonderingen zijn: zittingen van familiezaken (zoals echtscheidingszaken);
Een beslissing van een rechter over een civiele procedure, bestuursrechtelijke of strafrechtelijke procedure heet een uitspraak. Een rechter kan schriftelijk of mondeling uitspraak doen.
Een deel van alle rechterlijke uitspraken wordt gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Een vonnis is twintig jaar geldig. Dat betekent dat een vonnis pas verjaart wanneer er twintig jaar niets mee gedaan is.
U kunt uw dossier inkijken op de griffie van de rechtbank die uw zaak gaat behandelen. De griffie is toegankelijk van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16 uur. Tegen betaling kunt u ook een kopie vragen van het geheel of een deel van het dossier.
De rechtspraak in JUPORTAL is consulteerbaar via de nieuwe JUPORTAL zoekmachine die sinds november 2020 de Jure-Juridat zoekmachine vervangt.
De zitting is in principe openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. De rechter kan in bepaalde situaties beslissen dat de zitting (deels) achter gesloten deuren plaatsvindt.
Het Advocatenportaal-Mijn Strafdossier is een gezamenlijk initiatief van het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). In dit portaal worden door alle parketten en rechtbanken de strafdossiers (politierechter-, kinderzaken en kantonzaken) digitaal aan de advocatuur verstrekt.
Via Uitspraken.nl kunt u eenvoudig zoeken in onze online uitspraken databank door het invoeren van één of meerdere trefwoorden. Het is uiteraard ook mogelijk om te zoeken op wetsartikelen, zaaknummer, ECLI nummer of het oude LJN nummer. Sint Maarten; schriftelijkheidsvereiste in art.
Dat kan verschillende oorzaken hebben: de rechter moet de zaak goed bestuderen, overleggen met collega's, of de werkdruk is zodanig dat de uitspraak om die reden op zich laat wachten.
Aan het einde van de zitting zegt de rechter wanneer de uitspraak volgt (vonnis). Meestal is dat 4 weken na de zitting. U krijgt het vonnis toegestuurd. Heeft u een advocaat of gemachtigde, dan ontvangt deze het vonnis.