De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onder meer toezicht houdt op het consumentenrecht, omschrijft het als volgt: “Verkopers bepalen zelf de prijs van hun product. Over prijzen mag je onderhandelen. In Nederland doen we dat vaak wel bij auto's en huizen, maar meestal niet bij andere spullen.
Grote huishoudelijke apparaten: tot 15 procent. Keukens: ruim 25 procent. Bankstellen en slaapkamermeubelen: 10 procent. Stoelen en tuinmeubelen: tot 15 procent.
Het is gebruikelijk om te onderhandelen over de verkoopprijs van een (tweedehands) auto, met zo'n 5-10% marge. Als je je auto inruilt, is een deel van de inruilprijs vaak al inbegrepen in dit percentage, en krijg je uiteindelijk vaak minder korting.
Hierbij wordt in de branche winkels in meubels, verlichting en overige huishoudelijke artikelen (rest) gemiddeld een bruto marge van 40.9% behaald.
“Hoe specifieker je bent met de onderhandeling, hoe meer dat als referentiekader gaat dienen. Als je bijvoorbeeld zegt: ik wil deze schoenen wel kopen, maar ik vind ze te duur. Als ik ze nu koop, krijg ik dan 10 of 15 procent korting? Dan neemt de verkoper dat meteen als referentiekader.”
De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onder meer toezicht houdt op het consumentenrecht, omschrijft het als volgt: “Verkopers bepalen zelf de prijs van hun product. Over prijzen mag je onderhandelen. In Nederland doen we dat vaak wel bij auto's en huizen, maar meestal niet bij andere spullen.
Volgens de wet mag een bedrijf maximaal 50% aanbetaling vragen. Check voordat je koopt of het bedrijf waar jij wil kopen CBW-erkend is. Is dat niet zo, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk hoeft aan te betalen, of liever helemaal niets.
Bedrijfsresultaat vervaardiging van meubels
Hierbij wordt in de branche vervaardiging van meubels gemiddeld een bruto marge van 49.2% behaald. Ten opzichte van het voorgaand jaar (2016) is het gemiddeld bedrijfsresultaat is gestegen van 10.4% naar 10.6%.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
Afdingen doen we helaas niet aan.
Wanneer u eenmaal een aanbieder heeft gekozen, is het altijd mogelijk om nog over de prijs te onderhandelen. Als u bijvoorbeeld uw hele woning opnieuw laat voorzien van kunststof kozijnen, kunt u onderhandelen over een aantrekkelijke projectprijs.
10% is meer dan genoeg korting om een 'normale' consument over te halen om een showmodel te kopen.
Lang niet alle meubelstukken worden in Nederlandse fabrieken gemaakt; veel meubels moeten vanuit fabrieken in het buitenland komen. Het verschepen van producten kan even duren.
Een bankstel zal speciaal gemaakt moeten worden voor u terwijl een klok, schilderij of lamp vaak direct uit de winkel kan worden meegenomen. Onze ervaring is dat artikelen die special gemaakt moeten worden (zoals bankstellen en stoelen) een gemiddelde levertijd hebben van 8 tot 12 weken.
De marge voor een distributeur kan variëren van 3% tot 30% van de verkoopprijs, de marge voor de detailhandelaar kan variëren van zeer weinig tot 60%. Dit hangt allemaal af van het type product en wie er voor de marketingactiviteiten betaalt.
Genoegen met minder marge
Die marge - de winst per product voor de supermarkt - lag in 2022 op ongeveer 1 procent, laat zij weten.
Hoeveel mag de aanbetaling zijn? De aanbetaling van een product is volgens de wet maximaal 50% van het aankoopbedrag. Moet u meer aanbetalen? Dan hoeft u daarmee niet akkoord te gaan.
Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
Weet je niet hoeveel onderhandelingsruimte er is? Bedenk dat het redelijk normaal is dat je 8 tot 10 procent van de verkoopprijs af probeert te krijgen. Zeker als je geen auto inruilt, is het normaal om korting te krijgen. Geen inruil betekent minder risico en minder kosten voor de verkoper.
Bij een tegenbod accepteert de verkoper uw bod niet, maar stelt een andere koopprijs voor. Vanaf dat moment bent u in onderhandeling. U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen.