Op een mooie dag met perfecte weersomstandigheden zou vrijwel iedereen de Mount Everest kunnen beklimmen, het zijn echter de barre weersomstandigheden die alles veranderen.
TOILETGANG TIJDENS DE EXPEDITIE. Een aantal mensen vraagt zich af hoe dat nu met het plassen en poepen gaat tijdens de expeditie. In het basiskamp staat een toilettentje. Het is de bedoeling dat je goed door de knieën gaat en je behoefte in het gat in de grond achterlaat.
Gemiddeld neemt het hele proces, van je aankomst in Kathmandu tot je je eerste stap zet op de hoogste top ter wereld, ongeveer 60 dagen. Wanneer alles voorbereid is, duurt het ongeveer 7 dagen om van het basiskamp de top te bereiken.
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
Er leven een paar soorten dieren op de Mount Everest zoals de Aziatische zwarte beer en de sneeuwluipaard kan je ook tegen komen. Er leven ook verschillende soorten fazanten maar niet veel meer dieren want het is er veel te koud. Er ligt ook heel veel sneeuw (eeuwige sneeuw) dat blijft altijd liggen.
Over het algemeen wordt elk gebied boven de 8000 meter vanwege het gebrek aan zuurstof in de lucht aangeduid als zone des doods. Zo is de atmosferische druk op de top van de Mount Everest maar een derde van die op zeeniveau, waardoor slechts 33% van de normale hoeveelheid zuurstof beschikbaar is.
Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen. Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.
Officieel is de Everest 8848 meter hoog, zijn piek ligt maar een paar meter lager dan de gemiddelde hoogte waarop een passagiersvliegtuig suist. En de berg groeit: meer dan een halve centimeter per jaar.
Een Formule 1 coureur kan niet tijdens een race stoppen om te plassen. Omdat een coureur veel zweet, is zijn blaas ook minder vol. Als de coureur echt heel nodig moet, dan doet hij het in zijn broek.
Vroeg in de koers is het nog het simpelst: even langs de kant stoppen en een plasje doen. Is de koers in volle gang maar móét je echt heel nodig, dan is het al rollend mogelijk om te plassen via de onderkant van je broekje.
Ang Tshering van de bergvereniging in Nepal zegt: "Bergbeklimmers graven normaal een gat in de sneeuw en laten daar hun uitwerpselen achter." Hij voegt er aan toe dat dit afval inmiddels al jaren aan het 'opstapelen' is. In het basiskamp werken wel mensen die meehelpen het afval op te ruimen.
GEEN ZUURSTOF
Hoe hoger je klimt, hoe moeilijker je kunt ademen. Daarom is het beklimmen van de Mount Everest zo gevaarlijk. Vanaf 6.000 meter hoogte wordt het echt moeilijk om adem te halen. Toch zijn er bergbeklimmers die de Mount Everest zonder zuurstofapparaat beklommen hebben.
1. De Eiger. Deze 3979 meter hoge berg bevindt zich in de Zwitserse Alpen. De steile noordwand staat, door de moeilijke klim en vallende rotsblokken, bekend als een van de gevaarlijkste routes van Europa.
Van de 367 mensen die in 2018 de top hadden bereikt, overleden er 86 op de weg naar beneden. K2 is berucht om zijn steile hellingen en de verraderlijke wind. Ook Sergio Mingote, de omgekomen Spanjaard, is op de terugweg van de top naar het basiskamp overleden. Hij kwam terecht in een diepe spleet.
Dat is natuurlijk de Mount Everest. Met een top op 8848 meter boven zeeniveau is de Himalyareus de hoogste berg ter wereld, toch? Dat ligt er maar net aan hoe je meet! De methoden om de hoogte van een berg te meten is namelijk minder rotsvast dan de berg zelf.
In totaal beklommen al achttien Belgen de Mount Everest. De eerste Belg die de top bereikte, was Rudy Van Snick in 1990. Twee jaar later volgde Ingrid Baeyens als eerste vrouw. Deze zomer bereikte Paul Hegge als eerste Belg de top van de K2, de op een na hoogste berg ter wereld.
Door de klimaatopwarming is er nu een bijzonder luguber fenomeen: er komen steeds meer lijken bloot te liggen. Aan de Chinese kant van de berg worden momenteel verschillende lichamen weggehaald. In totaal zijn al bijna 300 alpinisten gestorven op weg naar de top van de Mount Everest.
De K2 is een 8611 meter hoge bergtop op de Pakistaans-Chinese grens in de Karakoram. Het is de op een na hoogste berg ter wereld, na de Mount Everest.
Tips voor een succesvolle Mont Blanc beklimming! De Mont Blanc, het dak van Europa, heeft een enorme aantrekkingskracht op klimmers uit de hele wereld. Jaarlijks doen 17.000 à 20.000 mensen een poging om de top te beklimmen.
René de Bos was op 7 oktober 1990 de eerste Nederlander die voet op de top van de berg zette, zo wordt algemeen aangenomen. De klimmer Bart Vos claimde hiervoor op 8 oktober 1984 als eerste Nederlander de top te hebben gehaald. Maar er wordt getwijfeld aan zijn relaas, omdat hij geen bewijzen kan tonen.
Hoofddorpse Daphne (29) bereikt top Mount Everest: "Ik dacht dat het afgelopen was" Het waren 'de ergste 48 uur uit haar leven', maar Daphne de Jong (29) heeft de top van de Mount Everest bereikt. Daarmee is ze de vierde Nederlandse vrouw die op het dak van de wereld heeft gestaan.