Aardgas is van nature reukloos. Om ervoor te zorgen dat het gas te ruiken is, wordt er een geurstof toe- gevoegd met als doel om de consument te alarmeren bij ongewilde uitstroom van gas. De geurstof die Gasunie toevoegt is een odorant met de naam tetrahydrothiofeen (THT).
Aardgas zelf is kleurloos en nagenoeg reukloos, en de geur wordt er opzettelijk aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat een lek of een openstaande kraan aan een fornuis snel opgemerkt zou worden.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid.Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Het is echter niet het gas zelf dat u ruikt, maar de geurstof die men er toe heeft gevoegd. Propaangas, aardgas of butaangas zijn van nature kleur- en geurloos. Maar wat ruiken we dan? Het gas stinkt doordat er dus een geurstof aan wordt toegevoegd, namelijk ethaanthiol of methaanthiol.
Het aardgas dat we in onze woningen gebruiken is eigenlijk geurloos. Toch is het belangrijk dat u een gaslek opmerkt, omdat er anders kans is op ontploffing. Daarom is er, voor de veiligheid, een typische, doordringende geur aan het aardgas toegevoegd. Zo ruikt u op tijd een gaslek of een openstaande gaskraan.
De Gevaren van Gaslekken
Het ruiken van gas in de meterkast kan duiden op een lek in de gasleiding, wat kan leiden tot brand, explosies en ernstige gezondheidsrisico's. Het is van cruciaal belang om deze situatie serieus te nemen en onmiddellijk actie te ondernemen om gevaar te voorkomen.
Oorzaken gaslek in huis
Een gaslek ontstaat door een scheurtje of gaatje in een gasslang of gasleiding in huis. Ook kan er een gaslek ontstaan als de gasslang of gasleiding niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt of als een koppelstuk kapot is.
Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat u eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken.
Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos.
Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het wordt ook wel rioolgas genoemd en is uiterst giftig voor mensen.
Koolmonoxide ruikt u niet!
Koolmonoxide is een verbrandingsgas, giftig en gevaarlijk en kan leiden tot vergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet. Koolmonoxide is reukloos. Mocht u dus gas ruiken in uw woning dan is er geen reden om bang te zijn voor een te hoge CO uitstoot.
Lang niet iedereen weet dat die geur van nature helemaal niet bij aardgas hoort, maar er in pas het gasnet aan wordt toegevoegd. Wat je ruikt wanneer er gas vrijkomt, is namelijk niet gas, maar tetrahydrothiofeen (THT).
Geurloze gassen
Ook propaangas, dat bijvoorbeeld in campinggasflessen zit, heeft geen geur.
Aardgas is lichter dan lucht en stijgt wanneer het vrijkomt. Dit laatste is belangrijk om te weten zodat we kunnen vermijden dat het gas - bij een eventueel lek - in de woonruimte blijft hangen en door toevoeging van bv. een vonk tot een explosie zou leiden.
Als die stof aardgas is, spreken we van een gasexplosie. Stel, je hebt het gas van je gasfornuis aan laten staan of er ontsnapt gas uit een kapotte leiding. Dan vult je huis zich met gas. Dat gas verbrandt niet zomaar in één keer, maar wel bij een vlam of een vonkje elektriciteit.
Dat is stof wat zich op en in de kachel opgehoopt heeft in de kiertjes/naden en convectie openingen. Deze geur kan geen kwaad en zal vanzelf weer over gaan als overtollig stof verbrand is.
Omdat je elektriciteit (als het goed gaat) niet kan zien, ruiken en horen, is het een moeilijk te bevatten techniek. Toch zijn wij de laatste 100 jaar steeds meer gaan vertrouwen op elektrische energie.
Hoe herkent u een zwavelgeur in huis? Een zwavelgeur in huis (of op kantoor, dat kan natuurlijk ook) is een zeer indringende, misselijkmakende en penetrante lucht. Eigenlijk niet te missen als u er last van heeft. De geur wordt door mensen ook wel eens omschreven als de geur van rotte eieren of een lijkenlucht in huis.
Waardoor ontstaat een gaslek? Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is. Heb je een gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, wees dan alert.
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Als je een huurder bent, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het herstellen bij de verhuurder. Je moet evenwel het lek onmiddellijk melden aan de huiseigenaar. Als je zelf het lek veroorzaakt hebt, bijvoorbeeld door bepaalde werken, dan draai je zelf op voor de kosten.
Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met veel mensen. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende.