Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Pak het koelinstrument wel goed in met bijvoorbeeld een theedoek of T-shirt zodat de huid niet direct in aanraking komt met de kou. Dit voorkomt bevriezing van de huid. Koel niet langer dan 15 tot 20 minuten.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
De 'standaard' versie van het coldpack is een zakje met gel. Het wordt vooraf een tweetal uur 'ingevroren' in een vriezer. Het zakje blijft enkele minuten koud.
Let op: plaats ijs of een coldpack nooit direct op de huid, vanwege het risico op bevriezing. Er kunnen blaren ontstaan en de huid wordt beschadigd. Leg daarom altijd een doekje of een washandje tussen de huid en het coldpack.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Daarnaast is het voor mensen een stok achter de deur om meerdere keren per dag even rust te nemen, wat weer goed voor het herstel is. Daarom adviseren wij om in de eerste fase (enkele dagen) zo'n 3 keer per dag, 15-20 min te koelen na een acute blessure.
Na de eerste 48 uur is het goed om de spieren 20 minuten per keer te verwarmen. Hierdoor ontspannen en herstellen ze beter. Ook als spieren overbelast of verrekt zijn kunnen ze baat hebben bij warmte. Kortom: koel de eerste 48 uur, verwarm erna.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Een coldpack is een zakje met gel in dat wordt bevroren in de diepvries. Deze gel blijft dan enkele minuten koud en kan zo helpen om bij een verstuiking de zwelling te verminderen.
De coldpacks zijn steeds herbruikbaar, niet giftig, hypoallergeen en volledig veilig te gebruiken. COOLKIDZ cold packs in een notendop: - blijven altijd soepel, ook in bevroren toestand !
Koel de acute brandwonden tussen de 10 en 20 minuten mits het andere interventies niet in de weg staat. Koel de acute brandwonden bij voorkeur met lauw stromend kraanwater en pas de temperatuur aan bij wat het slachtoffer als prettig ervaart.
Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
Wanneer u wilt koelen legt u het Pack in de koelkast of de vriezer en kan gekoeld worden tot -27 graden. Als het pack is gekoeld, kan het worden gebruikt bij verlichting van de pijn bij blessures en zwellingen. Voor het beste resultaat kunt u de Ice Pack het beste 10 tot 15 minuten op de pijnlijke plek leggen.
Verminder zwelling en pijn:
Laat het gekwetste lichaamsdeel rusten en leg er herhaaldelijk tijdens de eerste 72 uur ijs op (gebruik een cold pack of vul een plastic zak met gemalen ijs en wikkel deze in een vochtige handdoek om verbranding te voorkomen). Leg het ijs telkens maximum 20 minuten op de pijnlijke plek.
Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol. Doe dit drie keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Als u een enkel verstuikt, begin dan zo snel mogelijk met koelen, liefst nog met de schoen aan. Daarna zijn er verschillende manieren om de zwelling te beperken. Koel bij voorkeur gedurende 15 tot 20 minuten met koud stromend water of met ijs.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Een reeks biochemische gebeurtenissen verspreidt zich en rijpt de ontstekingsreactie, waarbij het lokale vasculaire systeem, het immuunsysteem en verschillende cellen in het beschadigde weefsel zijn betrokken. De acute ontsteking treedt direct na de beschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koelen zowel een nadelig effect heeft op het herstel, als op de sportprestatie. Kou zorgt namelijk voor een afname van de doorbloeding, van de snelheid van de zenuwgeleiding en van de activiteit van de sensoren in de spieren.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Als het gewricht ontstoken is kan koelen met ijs of een coldpack verlichting geven. Warmte, met name toegepast op de spieren, is vaak prettig bij startstijfheid, het gewricht kan makkelijker in beweging komen en is minder pijnlijk.