Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Deze luchtvochtigheidsmeter met app meet de luchtvochtigheid en de temperatuur. Ideaal voor de reguliere kamers, maar zeker voor de babyslaapkamer. Op ieder moment is in de app te zien wat de temperatuur en luchtvochtigheid is in de kamer waar u de hygrometer heeft geplaatst.
1. HQ-AIR CO2 Meter Luchtkwaliteitsmeter. Deze hoogwaardige luchtkwaliteitsmeter van het merk HQ-AIR is een van de beste hygrometer modellen van 2020 en is ook de beste hygrometer volgens de consumentenbond.
Net zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, is een hygrometer een instrument dat de luchtvochtigheid meet. Heb je een weerstation? Dan is het daarop vaak al eenvoudig af te lezen. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten.
Weather Pro vind ik de beste weer app (IOS + Android). Daar staat de luchtvochtigheid bovenaan (Rel. vocht.): Op deze apps zie je de luchtvochtigheid van BUITEN dus.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
De ideale vochtigheid ligt rond de 40-50%, zeker in de slaapkamer. De vochtigheidsgraad is er echter vaak veel hoger omwille van de indeling van het huis. Vaak is de slaapkamer direct verbonden met de badkamer of doucheruimte.
Digitale hygrometers zijn niet fundamenteel meer accuraat dan analoge hygrometers. Een juist gekalibreerde haarhygrometer is over het algemeen meer accuraat dan een goedekope digitale hygrometer. Echter zijn de digitale hygrometers veel minder gevoelig voor vibraties en hoeven minder vaak gekalibreerd te worden.
Te hoge luchtvochtigheid
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er een aantal dingen die u kunt doen: Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje.
Buitenshuis kan de relatieve vochtigheid enorm variëren, van minder dan 20 procent tot 100 procent. Binnen bedraagt de vochtigheidsgraad meestal 60 tot 70 procent.
Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd nemen de longen minder zuurstof op. Water verdampt snel in droge lucht en dus ook in keel en longen, waardoor de keel uitdroogt. Dit kan klachten zoals droge hoest en keelpijn tot gevolg hebben. Wanneer er veel stof in de woning aanwezig is kunnen de klachten verergeren.
De gemiddelde luchtvochtigheid buiten in Nederland bedraagt omstreeks 80-85%. In ons gematigde zeeklimaat kennen we vooral natte winters, en zomers waarin het eerder benauwd is dan aangenaam warm. In de herfst en in de winter wordt regelmatig een relatieve luchtvochtigheid boven 85% gemeten.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
De goede luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. De temperatuur zit dan tussen de 16 en 18 graden. Wanneer de luchtvochtigheid boven dit percentage komt, is het te hoog. Een te hoge luchtvochtigheid in huis zorgt voor schimmels en bacteriën, wat erg slecht voor de gezondheid is.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
de enige manier om de luchtvochtigheid te verlagen is door te ventileren en tegelijkertijd te stoken,doordat een m³ lucht per graad ongeveer 1 gram water kan bevatten krijg je deze er aleen maar uit door koude buitenlucht in huis te halen (bij 10 graden maximaal 10 gram vocht) deze op te warmen (tot 20 graden maximaal ...
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Luchtvochtigheid in huis. Vocht dat neerslaat op de ramen, een muffe lucht in huis en een klam gevoel in de hele woning. Herken je dit? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Het kwik daalt, dus in de meeste huishoudens wordt weer flink gestookt. Maar een loeiende verwarming kan voor een behoorlijk droge lucht in huis zorgen. Het gevolg? Een kriebelende keel, droge ogen en zelfs hoofdpijn.