Je kunt een campingbedje gebruiken tot en met 3 jaar. Daarna kan je kindje in een gewoon bed slapen, net als thuis.
Het campingbedje mag niet uit zichzelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat je vergeet om het bed te vergrendelen. Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben.
Campingbedjes worden geleverd met een vast matrasje erin. Dit is veilig. Maar omdat het matrasje dun is, stoppen veel volwassenen een extra matrasje in het bed. Tussen dit matras en de flexibele zijkant van het bed kan een ruimte ontstaan waar kinderen bekneld of verstikt kunnen raken.
Een campingbedje is een bedje voor je baby dat je makkelijk kan meenemen op reis. Het is lichter dan een ledikant en is eenvoudig op te vouwen of in te klappen. Soms past het zelfs in een tas. Erg handig dus voor op de camping of als je kindje ergens gaat logeren.
Afmeting buitenmaat: 125x65x74 cm, binnenmaat:120x60 cm, ingeklapt: 75x21,5x22,5 cm. Het gewicht van het campingbedje is 8.0 kg.
Je kunt je kindje vanaf het begin te slapen leggen in een campingbedje als je uit logeren bent. Op veiligheid.nl staat dat een reiswieg geschikt is als alternatief, maar dat is echt erg gevaarlijk.
Beste uit de Test: Titaniumbaby campingbedje zwart/melange
Dit bedje van Titaniumbaby is eenvoudig maar presteert uitstekend. Het is geschikt voor kinderen tot 15 kg en wordt geleverd met een draagtas. Met de veiligheid zit het goed. Het bedje staat goed stevig op de grond.
Minimaal 8 cm dik
Dit omdat het matras enerzijds voldoende steun moet bieden en anderzijds moet worden voorkomen dat het matras te eenvoudig kan dubbelvouwen.
Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet.
Prenatal Campingbed Basic
Het matrasje is inclusief, hoewel sommige ouders toch liever nog los een kwalitatief beter matrasje bij kopen. Het standaard matras van dit Prenatal campingbedje is wat aan de dunne kant. Het gewicht van het campingbedje is 8 kilo.
Het beste campingbedje van 2020, 2021 en 2022 is volgens ons onderzoek de Deryan Peuter Luxe Campingbedje. Het bedje heeft werkelijk alles voor als je een licht bedje wilt voor je peuter.
De standaardmaten voor een babyledikant zijn 60x120 cm. Zorg voor een minimale breedte van 55 cm. De zijkanten van het ledikant hebben spijlen met een tussenruimte van 4,5 tot 6,5 cm.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Als eerste voorbeeld gebruiken we de Snuzpod 4 cosleeper. De Snuzpod 4 is uitermate geschikt voor boxspring bedden, omdat deze verstelbaar is tot een hoogte van 73 cm. Bij de Snuzpod zitten altijd 4 riempjes; 2 korte riempjes en 2 lange riempjes. De korte riempjes zijn voor een lattenbodem bed.
BabyRace co-sleeper
deze co sleeper is een van de hoogste verstelbare co-sleepers. Het veiligheidshekje dat je gebruikt als je deze wieg als co-sleeper gebruikt is te verstellen in drie hoogtes, van 41, 51 tot zelfs 61 cm hoog. Hiermee is deze co-sleeper dus ideaal voor aan een boxspring.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Ieder kind is anders. Sommigen kunnen niet wachten om in het grote bed te slapen, maar de meesten zijn zeer gehecht aan de veilige cocon van hun babybedje. Er is geen 'ideale' leeftijd om de overgang te maken, meestal is dat tussen de 18 maanden en de 3,5 jaar, met een piek rond de 3 jaar.
Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Naast dat een peuterbed ruimte bespaart ten opzichte van een eenpersoonsbed, is een peuterbed makkelijker door te schuiven naar een eventueel volgende kindje. Zo kan je tweede (of derde of vierde) kindje ook nog genieten van het peuterbedje. Ook heeft een peuterbed vaak een lagere instap dan een eenpersoonsbed.
Een Montessori-bed, of een vloerbed, volgt de opvoedingsfilosofie van Montessori, waarbij kinderen onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid wordt bijgebracht. Dit soort bed kan een uitstekende aanvulling zijn op de slaapkamer van je jonge kind. Het biedt veel vrijheid om de omgeving te verkennen.