De kleur van een mango zegt niets of niet veel over de rijpheid. Mango's zijn er namelijk in geel, groen, oranje en met rode blos. Kijk wel goed of er geen bruine vlekken op zitten, vaak zijn deze van binnen helemaal bruin en niet erg lekker van smaak.
Zo gauw een mango rijp is, verspreidt hij een onweerstaanbare zoete geur. Dit intensieve aroma geeft aan dat de vrucht de perfecte graad van rijpheid heeft. Een onrijpe mango ruikt namelijk neutraal, terwijl overrijpe vruchten een zurige, gistachtige geur afgeven.
Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je mango stukjes in de diepvries bij minimaal -18ºC tot 12 maanden bewaren.
Een zachte mango is een rijpe mango. Een mango die niet meegeeft onder druk of die zo hard als steen aanvoelt komt niet in de buurt van een rijpe vrucht. Natuurlijk mag de vrucht ook ween niet te zacht zijn. Als je vingers al door de schil gaan onder lichte druk van je vingers, dan is de vrucht overrijp.
Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De houtige, afgeplatte steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar. Je kunt mango het beste op de fruitschaal bewaren.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
De schil eet je meestal niet! Als je groene mango groen/onrijp wil gebruiken wacht dan niet langer dan een dag of 2. TE groene mango, afgestormd bijvoorbeeld, wordt niet altijd rijp. Groene mango is eetbaar!
De kleur per mango kunnen heel erg verschillen. Als de vrucht rijp is kan deze groen, oranje, geel, rood of een mengsel van deze kleuren zijn. De smaak van de mango is zoet-aromatisch. Het vruchtvlees is heel sappig en zacht.
De schil van mango is niet echt eetbaar..... hij smaakt bitter en is erg taai. Het kan echter niet direct kwaad om hem te eten, hij bevat heel goede voedingsstoffen.
De groene mango is een onrijpe mango, het vruchtvlees van deze steenvrucht is wat zurig. Daarom is deze mango uitstekend geschikt voor een gezonde smoothie, chutney, in een curry of een frisse salade. De schil en pit van de groene mango kun je niet eten, dus deze moet je verwijderen voordat je hem gaat bereiden.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
De ideale mango moet de vorm van een rugbybal hebben, dus je moet mango's kiezen die vol, stevig en rond zijn, vooral rond de steel. Soms hebben rijpe mango's bruine plekken of stippen, dat is heel normaal. Kies geen platte of dunne mango's, want de kans is groot dat ze vezelig zijn.
Bewaar een aangesneden stuk mango in de koelkast, afgedekt met folie. Als je mango invriest, verwijder dan eerst de schil en de pit en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Mango In Koelkast Bewaren
De mango blijft zo 2-3 dagen goed. Mango stukjes kan je ook in de koelkast bewaren. Wanneer je een mango aangesneden hebt en je gebruikt niet de hele mango, snijd de rest van de mango dan in blokjes en bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast.
Bij kamertemperatuur kunnen mango's goed narijpen. Bewaar ze dus liever niet in de koelkast. Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10°C. Leg mango's niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op.
Zoek de pit. De stengel zit aan het uiteinde van de mango en de pit loopt van de stengel naar het andere uiteinde. Snijd aan beide kanten op 0,5 cm van de pit van boven naar beneden, zo krijg je twee platte halve cirkels aan vruchtvlees met de schil eraan.
De schil van de mango is zo'n 2 millimeter dik en kan gemakkelijk geschild worden. Het vruchtvlees is geel-oranje, zacht, sappig en zoet van smaak. In het midden van de vrucht zit een grote, ovale, platte pit. Mango's kunnen in veel gerechten gebruikt worden en zijn ook los heerlijk om te eten.
De schil van een ananas, meloen of granaatappel is echt niet te genieten. Dat geldt ook voor kiwi's, hoewel deze in Nieuw-Zeeland graag ongeschild worden gegeten.
De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5-20 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. Er bestaan echter ook rassen met bolvormige vruchten.
Als je je mangopit in een pot opkweekt, hoef je nu verder niets te doen, alleen de potgrond lichtvochtig houden en zorgen dat de zaailing veel licht krijgt. Als je de water- of keukenpapiermethode gebruikt hebt, is dit het moment om een potje met potgrond klaar te maken en de ontkiemende mangopit daar in te plaatsen.
Mangopit planten
Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat.
Leg het stuk fruit in een bruine, papieren zak. Rol de zak vervolgens dicht en laat 'm een dag of wat liggen. Mango's (en avocado's) produceren een natuurlijk gas dat etheen heet. Dit gas zorgt ervoor dat het fruit rijp wordt.
Voor het allerbeste resultaat. Wat geldt voor de meeste soorten groente en fruit, geldt ook voor avocado: hij rijpt sneller in een warme omgeving. Wil je het dus helemaal goed doen, gebruik dan je oven. Plaats de ingepakte avocado op een ovenschaal en zet 'm in de oven op ongeveer 95 graden Celsius.
Mango - gebruik in koken
In de westerse en Europese keuken worden mango's vaak gemaakt voor taarten, sauzen, jus tot vlees of vis, toegevoegd aan desserts, gebak, salades of rauw geserveerd, in plakjes gesneden, als toevoeging aan vleeswaren.