Wat is veilig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink per dag is 7mg voor een vrouw en 9mg voor een man. De maximale veilige dosis Zink voor een volwassene is 25mg per dag.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Symptomen van een zinktekort
Als je een tekort aan zink hebt, dan kun je de volgende klachten krijgen: Groeivertraging. Verminderde smaak en reuk. Huidafwijkingen.
Het is een spoorelement die je in een kleine hoeveelheid nodig hebt om gezond te blijven. Zink is belangrijk bij veel verschillende processen in ons lichaam. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig voor o.a. de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het immuunsysteem.
Gezondheidsclaim. Zink helpt gezonde cellen en weefsels te beschermen en is goed voor haren, huid en nagels. Daarnaast draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid voor zowel man als vrouw.
Huid, haar en nagels. Het houdt je haren sterk, draagt bij aan een normale haargroei en helpt bij het behouden van glanzend haar. Daarnaast voedt zink je huid van binnenuit wat helpt bij het gezond houden van de huid. Concentratie en geheugen.
is goed voor je haar en nagels en belangrijk voor je huid. is belangrijk voor je geheugen en je smaak- en reukzin. speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en vetten. draagt bij aan een normale vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
In principe is de beste tijd om zink supplementen te slikken vooral gebaseerd op je eigen voorkeur, maar zink op een lege maag innemen kan sommige mensen misselijk maken. Daarom is de ochtend - voordat je iets gegeten hebt - misschien niet het beste moment.
Zink is ook betrokken bij celgroei en wondgenezing, ondersteunt het immuunsysteem, beschermt het lichaam tegen infecties en is ontstekingsremmend.
Hoeveel zink heb je dagelijks nodig? Voor een man van 18 jaar en ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink. Voor een vrouw van 18 jaar ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram.
Maximum. De maximaal veilige dosis voor zink is vastgesteld op 25 milligram per dag. Via voeding is het praktisch onmogelijk om te veel zink tot je te nemen. Dat is eigenlijk alleen mogelijk als je lange tijd dagelijks zinktabletten met een hoge dosis gebruikt.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Zink en magnesium als voedingssupplement
Om gezond te blijven is het dus belangrijk om via evenwichtige en gevarieerde voeding voldoende zink en magnesium binnen te krijgen. VitOrtho kan daarbij een goede aanvulling zijn met de 4 in 1 mineraalformules.
Het tekort aan zink in het lichaam leidt tot diverse problemen met de maag en darmen. Diarree, een verlies van eetlust en een lekkende darm (leaky gut) zijn veel voorkomende klachten.
Zink, medicatie en alcohol
Een zinktekort wordt verergerd doordat een zinktekort de lever beschadigt terwijl daarnaast alcohol de lever aantast.
Vitamine C heeft een positieve invloed op opname van seleen. Vitamine D bevordert calciumopname. Calcium heeft een belemmerende invloed op de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer (zowel heem als non-heem). Magnesium kan zich binden aan fosfor en zo de opname van magnesium belemmeren.
Voor mannen: zink en selenium
Zink speelt een rol bij de voortplanting, omdat dit mineraal bijdraagt aan de vorming van zaadcellen. Daarnaast heeft zink invloed op de aanmaak van een aantal hormonen, waaronder testosteron.
Selenium en zink zijn twee essentiële mineralen. Ze zijn betrokken bij allerlei verschillende processen in ons lichaam. Beide mineralen zijn krachtige antioxidanten. Ze hebben een positieve invloed op het afweersysteem en beschermen gezonde weefsels en cellen.