Ik ben ziek en heb geen werkgever (Ziektewet) Met uw antwoorden beoordelen we of u een Ziektewet-uitkering krijgt. U kunt de status van uw ziekmelding bekijken via Mijn UWV. Dit kan vanaf de tweede dag dat u ziekgemeld bent. U ziet daar ook wanneer u een beslissing van UWV ontvangt.
Mag mijn werkgever controleren of ik echt ziek ben? Dat mag uw werkgever niet zelf doen. Uw werkgever mag dit wel aan de arbodienst of bedrijfsarts vragen.
Heeft u zich volgens de regels ziek gemeld? Dan mag uw werkgever uw ziekmelding niet weigeren. Als uw werkgever twijfelt of u ziek bent, kan hij een bedrijfsarts om hulp vragen.
Meld uw zieke werknemer altijd ziek bij UWV. U doet dit online via Digipoort of de Verzuimmelder.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
Hoe weet ik of ik beter gemeld ben? Als u wilt weten of u beter gemeld bent, kijkt u op Mijn UWV.De knop waarmee u zich beter kunt melden, is dan verdwenen.
U mag een werknemer die lange tijd ziek of arbeidsongeschikt is pas na 2 jaar ziekte ontslaan. In die 2 jaar moet u er samen met uw werknemer alles aan doen om hem weer aan het werk te helpen. Deze inzet voor re-integratie moet u kunnen bewijzen. Ook moet u het loon doorbetalen bij ziekte.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Tijdens ziekte van een werknemer geldt er een loondoorbetalingsverplichting voor een werkgever. Deze loondoorbetalingsverplichting duurt in eerste instantie maximaal twee jaar.
Je hoeft niet te vertellen wat je hebt
"Oooh wat rottig, je bent ziek... Wat heb je?" Het klinkt als een sympathieke vraag (en zo is het vermoedelijk ook bedoeld), maar eigenlijk mag je werkgever daar niet naar vragen. Op het moment dat je het wél uit jezelf vertelt, mag het antwoord niet geregistreerd worden.
Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.
Het is de bedrijfsarts die in eerste instantie bepaalt of een werknemer arbeidsongeschikt is wegens ziekte. Indien de werknemer of werkgever het niet eens is met het oordeel van de bedrijfsarts, kan bij het UWV een second opinion worden aangevraagd.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Uw werkgever mag uw berichten op sociale media controleren, bijvoorbeeld op Instagram of Twitter.Maar alleen als hij daarvoor een goede reden heeft. Bijvoorbeeld als hij wil controleren wat er over zijn bedrijf wordt geschreven. Uw werkgever mag alleen openbare informatie op sociale media controleren.
Nee, een werkgever mag een werknemer niet om een doktersverklaring vragen. Een zieke werknemer geniet vergaande (ontslag)bescherming. Daaronder is ook het recht op privacy begrepen.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Daarnaast is ziekmelden voor 50% (of elk ander percentage dan 100%) eigenlijk wettelijk gezien niet toegestaan.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Het ziektebriefje voor één dag werd vorig jaar wel afgeschaft, en dit voor maximaal drie keer per jaar. De regel geldt wel enkel in organisaties die minstens 50 werknemers tellen. De vrijstelling geldt zowel voor een ziekte van één dag, als voor de eerste dag van een langere ziekteperiode.
Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.
Met een Ziektewet-uitkering naar het buitenland
U houdt uw Ziektewet-uitkering als u naar het buitenland gaat voor vakantie. Meld uw vakantie uiterlijk 2 weken voordat u vertrekt met het formulier Doorgeven wijzigingen als u een Ziektewet-uitkering of toeslag van UWV heeft.
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.
Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
De werkgever bepaalt dan of de werknemer volledig is hersteld.