Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), zout.
In chips zit veel zout en ongezond vet. Als je een handje ongezouten noten eet, snack je gezond en krijg je goede vetten binnen. En het scheelt ook voor het milieu omdat chips moeilijker te maken is. Wissel je van cola naar water, dan bespaar je wel 6 suikerklontjes.
Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), paprikasmaak [suiker, zout, paneermeel (van TARWE), paprika, MELKWEI-permeaat, uienpoeder, kaliumchloride, aroma's, knoflookpoeder, johannesbroodpitmeel, kleurstof (paprika-extract), rookaroma's, voedingszuren ( ...
In groentechips zit net zoveel vet als in aardappelchips. Als de chips in zonnebloemolie is gefrituurd zijn het vooral onverzadigde vetten. Deze vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten. Maar in chips zit wel heel veel vet, en daardoor krijg je veel calorieën binnen.
De naturelchips bevatten meer calorieën; tien calorieën meer per honderd gram dan de paprikachips. Wel zit er in paprikachips meer zout dan in naturelchips. Het grootste verschil is wel echt het aantal ingrediënten in de verschillende soorten; naturelchips bevat maar vier ingrediënten, paprikachips wel veertien!
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Waarom is chips verslavend? Chips bestaat eigenlijk uit twee elementen die voor de mens verslavend zijn namelijk zout en snelle koolhydraten. Zout en snelle koolhydraten hebben we als mens nodig en zijn in de natuur lastig te vinden.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Verborgen verslaving
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Er zit 2,8 gram vet in 1 handje (10 gram) chips, paprika, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
De aardappel
De aardappelen worden gewassen en in schijfjes gesneden. Aardappelchips bevatten gemiddeld 4% vezels. Dat is meer dan een appel of tomaat. Vezels zijn bevorderlijk voor een goede werking van de darmen, verlagen het cholesterolgehalte en verbeteren het bloedsuikerniveau.
De winnaars
Volgens het panel is de 'Pickles Flavour' van Lays de lekkerste chips. Deze augurkchips is volgens het panel een topper. Op nummer 2 eindigde de Japanse Sweet Wasabi & Ginger van Lay's Sensations en op 3 belandde de smaak Patatje Joppie van Lay's.
Zoute stengels, Japanse mix of popcorn zijn goede vervangers. Ze bevatten alledrie aanmerkelijk minder calorieën dan de bekende zoute pinda's.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Toch is zo'n guilty pleasure op zijn tijd helemaal niet erg. Sterker nog, soms kan ongezond eten je juist helpen om verder gezond te eten. Je hele lijf profiteert ervan als je gezond eet. Het is goed voor je gewicht, je hart, je bloedvaten en je huid.
De popped chips bevatten tot 60% minder vet dan gefrituurde chips en bijna al het snoep van Food2Smile is suikervrij, in ieder geval zonder toegevoegde suikers.
,,Al zou je dit misschien niet verwachten bij zoute chips. De Dorito's Sweet chili zelfs 5,2 gram per 100 gram. Het beloningscentrum in onze hersenen vindt dit maar al te aantrekkelijk. Maar als je er te veel van eet, is het op termijn absoluut geen beloning meer voor je gezondheid.”
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé. Met slechts 60 gram krijg je al zo'n 205 kcal binnen. Daarbij bevat deze lekkernij relatief gezien veel koolhydraten. Qua hoeveelheid zout en verzadigde vetten doet de frikandellen het erg slecht.
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.