Volwassenen. Voor volwassenen valt tandartszorg buiten de basisverzekering. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of aanvullende tandartsverzekeringen afsluiten die deze kosten dekken. Ook voor spoedeisende mondzorg (buitenland) heb je een tandartsverzekering nodig.
Gemiddeld kost een beperkte tandartsverzekering 130 euro per jaar. Zonder verzekering bespaart iemand met een gezond gebit dus zo'n 45 euro per jaar. Mensen sluiten een tandartsverzekering vaak 'voor de zekerheid' af en kiezen dan een verzekering met een vergoeding tot 250 euro.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Mondzorg voor alle verzekerden
De basisverzekering vergoedt bijzondere tandheelkundige zorg als er een ernstige (ontwikkelings)stoornis of afwijking van de mond is. Orthodontie en implantaten vallen onder bijzondere tandheelkundige zorg.
De kosten van tandheelkundige hulp vallen onder het verplichte eigen risico.
Tussentijds aanvragen niet mogelijk
Het is bij geen enkele zorgverzekeraar mogelijk om tussentijds, bijvoorbeeld midden in het jaar, een losse tandartsverzekering af te sluiten. Bij meerdere verzekeraars is het überhaupt niet mogelijk een losse aanvullende- of tandartsverzekering af te sluiten.
Kan ik zomaar veranderen van tandarts? Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht.
Dit houdt in dat een tandarts voor een bepaalde behandeling nooit meer mag rekenen dan het maximum vastgestelde tarief. Hierdoor zie je dat de tarieven bijna overal gelijk zijn. Toch betekent dit niet per se dat je bij elke tandarts even duur uit bent. Elk onderdeel van een behandeling heeft een eigen code.
'Extra kosten zijn boete'
"Die kan oplopen tot 40 euro op een rekening van 100 euro.
Een knarsbitje van de tandarts kost al gauw tussen de 250 en 500 euro en het duurt 6 tot 8 weken voordat het klaar is. Logisch dat je kiest voor een goedkopere en snellere oplossing en zelf je bitje gaat aanmeten.
Het is aanbevelenswaardig twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts te brengen voor een preventieve periodieke controle. Het is in ieder geval belangrijk minimaal één keer per jaar voor controle naar de tandarts te gaan.
Vergoeding gaatjes vullen in de aanvullende verzekering
Dan vergoedt de basisverzekering de tandarts en dus ook het vullen van gaatjes niet. Als je de kosten voor het vullen van gaatjes vergoed wil krijgen kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt zelf kiezen voor welk bedrag je voor de tandarts verzekerd wil zijn.
Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen. Misschien is dit een stimulans om de knoop door te hakken en eindelijk naar de tandarts te gaan.
Onder tandartskosten vallen ook kronen en implantaten. Onder de definitie medische hulpmiddelen, vallen volledige gebitsprotheses welke dus ook aftrekbaar kunnen zijn. Wij adviseren u voor meer informatie contact op te nemen met de Belastingdienst, uw accountant of een boekhouder.
Vanaf 50 euro aan tandartskosten kunt u in termijnen betalen. Het is mogelijk om in 2 of 3 termijnen te betalen. Let op dat u per termijn 5 euro extra betaalt. Via Infomedics kunt u een betalingsregeling treffen.
Er zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen in Nederland die niet in staat zijn om de kosten voor de tandarts te betalen. Hierdoor hebben velen van hen te kampen met tandheelkundige problemen die verergeren door het gebrek aan toegang tot mondzorg.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven.
Je hebt vaak ook een verdoving nodig, er wordt een röntgenfoto gemaakt en dan zijn er nog de consult- en materiaalkosten. In totaal komen de kosten bij een wortelkanaalbehandeling al snel uit op 300 tot 400 euro. De kosten voor een aanvullende tandartsverzekering kunnen uiteenlopen van ongeveer 5 tot 60 euro per maand.
Wanneer er eenmaal een gaatje in het glazuur zit, dan is het mogelijk dat het zuur verder het tandbeen aantast. Hierdoor is het raadzaam om, wanneer er een gaatje in een kies of tand ontdekt wordt, dit zo snel mogelijk te laten vullen.
Hoe weet je of je je kaken klemt? Pijnlijke kaakspieren, een pijnlijk kaakgewricht of hoofdpijn als je wakker wordt kan er op duiden dat je ´s nachts je tanden op elkaar klemt. Je kunt dit verder onderzoeken door zacht te drukken op je huid bij je kaakgewricht.