Wij adviseren om de slaapzak niet in de droger te stoppen. Het is altijd beter om ervoor te kiezen de slaapzak te laten drogen op een rek. Schud tijdens het drogen de slaapzak regelmatig op om de vulling weer goed los te maken.
Het beste is om de slaapzak niet in de droger te doen. Het is vele malen beter om de slaapzak liggend te laten drogen. Wanneer je dit doet, zorg er dan wel voor dat de slaapzak regelmatig opgeschud wordt. Zo voorkom je dat de vulling aan elkaar gaat kleven en dat het isolerend vermogen minder wordt.
Het drogen van je slaapzak
Je kunt je slaapzak het beste liggend laten drogen. Het gebruik van een wasdroger wordt meestal niet aangeraden. Leg je slaapzak bijvoorbeeld op een droogrek en laat hem buiten drogen.
Gebruik een delicaat wasprogramma (bijvoorbeeld wol of handwas) met een temperatuur van maximaal 30°C. Waar mogelijk kies je een programma waarbij de wasmachine extra lang centrifugeert. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk water uit de slaapzak is gehaald voordat je hem uit de wasmachine haalt.
Het drogen in de wasdroger duurt 2-4 uur. De slaapzak moet zonder deze samen te drukken in de trommel passen (trommelgrootte min. 8 kg). Stel de droger in op medium warm, max.
Jouw slaapzak wassen kan prima in de wasmachine gedaan worden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je van te voren weet welke vulling in de slaapzak zit. Heb je een donzen vulling? Dan zijn de wasvoorschriften namelijk net een beetje anders dan bij een synthetische vulling.
In principe kun je elke slaapzak wassen.Dit echter liefst alleen als hij erg vuil is geworden en zo min mogelijk.
In de wasmachine
We raden je aan om bij zowel een donzen als een synthetische slaapzak een vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Dat voorkomt dat de vulling van de slaapzak gaat klonteren. De slaapzak was je altijd met de rits open, op een handwasprogramma en maximaal 30 graden Celsius.
Daarnaast kan een donzen slaapzak mits goed onderhouden zomaar 10 tot 15 jaar meegaan. Bij een synthetische slaapzak is de levensduur waarbij de comforttemperatuur in orde blijft meestal maximaal een jaar of 4.
Bij een te kleine slaapzak kan je kleintje de beentjes niet goed strekken en bewegen. Dit staat de ontwikkeling in de weg. Een te grote slaapzak is ronduit gevaarlijk. Je baby kan erin wegzakken en dat vergroot de kans op verstikking of warmtestuwing (waarbij je baby het veel te warm krijgt).
Wanneer afscheid te nemen van de slaapzak
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Waarom is het verstandig een baby in een slaapzak te laten slapen? Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte.
Beddengoed is behoorlijk groot, waardoor het tijdens het wassen of droger gemakkelijk in elkaar kan draaien. Vooral in de droger gebeurt dit vaak, waardoor het beddengoed naast extra kreukelig, ook niet goed droog wordt.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Warm blijven tijdens de nacht
Via je schouders, nek, gezicht en hoofd verlies je de meeste lichaamswarmte. Daarom is het ook belangrijk om slaapzakken te hebben met een goede tochtstrook. Deze sluit de buitenlucht af van de binnenkant op schouderhoogte. Wat ook erg goed helpt, is slapen met een muts op.
In het kledinglabel staat aangegeven of je het item met de hand moet wassen. Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien.
Draag ook niet te veel kleding, hooguit twee laagjes en bij 'mildere' nachten is het thermisch ondergoed voldoende. Eventueel sokken en zeker een muts, omdat je hoofd zich buiten de slaapzak bevindt. Niet in de slaapzak ademen want dan blaas je er vocht in en dat is funest.
Waar ruim ik mijn slaapzak op? Je hebt een ruime plek nodig om je slaapzak op te bergen. De beste opbergzak is namelijk groot, zodat de slaapzak er losjes in kan worden gestopt.Hij moet zo groot zijn dat de vulling niet wordt samengedrukt, zodat er luchtcirculatie mogelijk is.
Als het enkel dient om jouw kindje warm te houden, opteren wij eerder om hem warmer aan te kleden of/en om een slaapzakje te blijven gebruiken tot de overgang van een ledikantje naar een groot bed rond de leeftijd van 2,5-3 jaar (Wij schreven hier een blog over – zie hieronder).
In een te grote slaapzak kan je baby wegzakken of zelfs verstrikt raken. In een te kleine slaapzak hebben de beentjes van je kindje niet genoeg ruimte. Een goed passende slaapzak is dus heel belangrijk. De maataanduiding van een baby slaapzak is vaak net ietsje anders dan met kleertjes.
Tip. Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.