Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.
"Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven, het is niet zo dat het zich kan opstapelen. Twee mensen met een dubbele achternaam kunnen dus niet vier achternamen geven," aldus de advocaat. Ouders met kinderen die vanaf 2024 zijn geboren, kunnen kosteloos hun beide achternamen geven.
Wil je een dubbele achternaam aanvragen voor je kind? Dit kan vanaf januari 2024 bij de gemeente.Het kan bij de geboorteaangifte of bij de erkenning van het kind.
Inleiding. Op 1 januari 2024 treedt de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) in werking. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2024 uw eerste kind dat op of na 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders kan geven.
Sinds de invoering van de Burgerlijke Stand in Nederland in 1811 kregen kinderen automatisch de naam van de vader. Sinds 1998 is het ook mogelijk om te kiezen voor de naam van de moeder. Met de nieuwe wet kunnen ouders ook een dubbele achternaam geven aan hun kinderen. De nieuwe wet treedt in werking op 1 januari 2024.
Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder. De voorwaarden zijn: Er is door uw ouders na 1998 naamskeuze gedaan. U bent 18, 19 of 20 jaar op het moment dat u de aanvraag indient.
U heeft toestemming van de andere ouder nodig als die ook ouderlijk gezag heeft. U heeft toestemming van de rechter nodig als de andere ouder met gezag geen toestemming wil geven. De andere ouder zónder ouderlijk gezag is het eens met de nieuwe achternaam als de rechter hiernaar vraagt.
Achternaam veranderen
Een verzoek tot wijziging van uw achternaam kunt u indienen bij Justis. Hiervoor gelden strenge voorwaarden. Op de website van Justis staat wat de voorwaarden zijn en hoe u een verzoek indient.
Gezin van 2 mannen
Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kiest u de achternaam van uw eerste kind. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als uw eerste kind van u samen.
Regels versoepeld. Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-.Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Je kunt dan het beste wachten tot het kind de leeftijd van 12 jaar (met zijn/haar kenbare wens om de achternaam te willen wijzigen) of 18 jaar (om zelf een verzoek tot naamswijziging in te dienen) heeft bereikt.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
Voor het wijzigen van de achternaam (van een minderjarig kind) moet een speciaal verzoek worden ingediend bij de Dienst Justis van het ministerie van justitie in Den Haag. 2. Naamswijziging kind dat tot gezin behoort waarvan de andere kinderen andere achternamen hebben.
Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn.
U mag alleen een verzoek tot achternaamswijziging van een kind indienen als u het ouderlijk gezag over dat kind heeft (u de wettelijke vertegenwoordiger bent). Als beide ouders ouderlijk gezag hebben, moeten zij allebei het verzoek tot naamswijziging ondertekenen.
eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Adoptie heeft ingrijpende gevolgen op het vlak van erfrecht. Bij gewone adoptie behouden de geadopteerde en zijn afstammelingen alle erfrechten die van toepassing zijn in de oorspronkelijke familie. Zoals elke erfgenaam zullen zij blijven erven in de oorspronkelijke familie.
U en uw partner moeten samen naar de burgerlijke stand. Is het kind ouder dan 16 jaar bij de erkenning, dan kiest het kind zelf welke achternaam hij of zij wil dragen.
Kan je je 2e naam of doopnamen veranderen? Ja, een voornaamswijziging kan ook voor je tweede of derde voornaam of doopnamen. Je kan deze aanpassen, verwijderen maar ook toevoegen.
Naam opgeven bij burgerlijke stand
De keuze van de achternaam van het kind vindt in principe plaats bij de erkenning van het kind door de vader. Deze erkenning kan eventueel ook al voor de geboorte plaatsvinden. Als de vader het kind niet erkent, kan het nooit zijn achternaam dragen.
Justis behandelt iedere aanvraag met de grootste zorgvuldigheid. Registratie en verwerking van uw aanvraag duurt op dit moment maximaal 3 weken. Alleen met de juiste documenten en gegevens kan Justis uw aanvraag verder in behandeling nemen. Daarom beoordeelt Justis na registratie of uw aanvraag compleet is.
Bij de gemeente kunt u informeren aan welke instanties de wijziging automatisch wordt doorgegeven. U moet zelf zorgen voor de wijziging van onder meer uw paspoort, rijbewijs, bankrekening en uw verzekeringen. Op grond van de Paspoortwet is uw paspoort op het moment dat uw naam gewijzigd is niet meer geldig.
U kunt niet zelf een verzoek tot eenhoofdig gezag doen bij de rechtbank. Dat moet een advocaat voor u doen. Wordt het verzoek tot eenhoofdig gezag toegewezen? Dan geeft de rechtbank het gezag aan 1 van beide ouders.
Aanvraag voor de wijziging van de achternaam
Een aanvraag voor een wijziging van een achternaam dient u in bij Justis. Justis beslist namens de minister voor Rechtsbescherming of de achternaam mag worden gewijzigd. Voor de wijziging van de voornaam kunt u niet terecht bij Justis. Deze kunt u indienen bij de rechter.