Paracetamol is voor mensen in de voorgeschreven dosering niet schadelijk. Helaas geldt dit niet voor onze huisdieren. Paracetamol is zeer giftig voor katten!
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij dieren een paracetamol te geven! Paracetamol is vooral giftig voor katten, en in mindere mate voor honden. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat.
Bij een kat met pijn is het erg belangrijk om iets tegen die pijn te doen. Neem daarom contact op met de dierenarts als u denkt dat uw kat pijn heeft. Deze kan verder onderzoek doen. De dierenarts kan ook pijnstilling voorschrijven om uit te sluiten of juist te bevestigen dat er sprake is van pijn.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Paracetamol giftig voor katten!
Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Paracetamol is vooral giftig voor katten. Het kan bij katten leiden tot ernstige bloedarmoede en leverfalen. Het binnenkrijgen van 1 tablet paracetamol (500 mg) is al dodelijk voor een kat.
Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac, flurbiprofen, aspirine en naproxen. Er zijn om deze reden speciale NSAID's voor de hond en de kat ontwikkeld die door de dierenarts voorgeschreven worden. Ibuprofen en andere NSAID's kunnen onder andere schade aan het maag-darmkanaal veroorzaken en nier- en leverproblemen geven.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Aspirine kan bij de hond nauwelijks, en bij de kat helemaal niet veilig gebruikt worden. Ook heel lage doseringen kunnen voor dieren dodelijk zijn.
Gekruid / gemarineerd vlees & vis. Geef je kat geen vlees of vis die op enigerlei wijze gekruid of gemarineerd is. Kruiden bevatten vaak ui of knoflook, wat slecht is voor de rode bloedcellen van je kat en bloedarmoede kan veroorzaken.
Kan ik zelf mijn dier euthanaseren? Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.
Ontstekingsremmers of anti-inflammatoire preparaten zijn middelen die de effecten van een ontsteking doen verminderen. Ze worden ook wel antiflogistica genoemd. Ontstekingsremmende middelen worden onderscheiden in steroïde en niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's).
Bij katten wordt Metacam gebruikt ter vermindering van pijn en ontsteking na sterilisatie, een orthopedische operatie of een kleine chirurgische ingreep aan weke delen. Het wordt ook gebruikt ter vermindering van ontsteking en pijn bij acute en chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.
U herkent een kat met koorts aan: rillen. verhoogde hartslag: een normale hartslag heeft 120 tot 240 slagen per minuut. versnelde ademhaling: een gezonde kat ademt 10 tot 30 keer per minuut.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Het gedrag van een zieke kat
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Bij het voeteneind
Dit is voor jou misschien wel het prettigste plekje om je huisdier te laten slapen, vooral als je een onrustige slaper bent. Dat is dan ook meteen de reden dat je hond of kat hier gaat liggen. Zo wordt hun eigen nachtrust niet verstoord door jouw gedraai.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Een verklaring zou kunnen zijn dat hij het vrij warm heeft en dus languit wil liggen. Hier liggen ook regelmatig katten languit op de vloer, maar de mandjes, dozen en dekens worden ook goed gebruikt.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Net zoals bij mensen, reageert de ene hond of kat anders op chocolade, pindakaas of avocado dan de ander. Maar over het algemeen kun je deze producten beter niet aan je trouwe viervoeter geven.