Deep Dive Dubai biedt diverse arrangementen voor zowel de beginnende als ervaren duiker waarbij je kunt duiken op 10 tot 18 meter. De prijzen beginnen bij 150 euro per persoon. De prijzen zijn inclusief de huur van een volledige duikuitrusting en een video van je duikavontuur.
Nemo 33 is het op drie na diepste zwembad ter wereld, na Deep Dive (60m) in Dubai, Deepspot (45,5m) in Polen en Y-40 Deep Joy (42m) in Italië. Nemo 33 ligt in Ukkel, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België. Het diepste punt bevindt zich op 34,5 meter diepte maar er kan maar gedoken worden tot 33m.
Dubai is een zeehaven en is bezaaid met op zichzelf staande ecosystemen in de wrakken van de Perzische Golf. Sommige zijn diepten waarvoor alleen technische duikers gekwalificeerd zijn, maar voor het grootste deel is een deel van het wrak, de MV Dara, toegankelijk voor gevorderde duikers.
Gevaarlijke zeedieren en koraal komen dicht bij het strand amper of niet voor. Wat dat betreft is Dubai veiliger dan het Caribisch gebied of Azië. De gevreesde witte haai komt in de Perzische Golf bijvoorbeeld niet voor. De haaiensoorten die hier wel leven, komen amper in de buurt van de kust.
Als je in Dubai of Fujairah wilt snorkelen kun je zelf de zee in gaan, maar het is ook mogelijk om een georganiseerde trip te boeken waarbij je met een boot naar de mooiste snorkelplekken gebracht wordt. De meeste snorkeltrips brengen je naar Fujairah en kun je eenvoudig online reserveren.
Stuur je armen omlaag en de benen omhoog. Zodra je handen het water raken, stuur je recht naar voren en buig je vanuit de onderrug en hamstrings je benen in een mooie lijn schuin omhoog. Je duikt met je lichaam door een denkbeeldig gat (wedstrijdzwemmers oefenen dit vaak met een hoepel in het water).
In België wordt vooral gedoken in steengroeven, zoals Carrière La Croisette en La Roche Fontaine. Daarnaast kent België enkele mooie recreatiedomeinen zoals De Put van Ekeren en Zilvermeer Mol in Antwerpen. Voor vrijwel alle duikstekken hier geldt dat je op privéterrein duikt.
TODI, The Ultimate Diving Experience is een gigantisch indoor duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23°. Bij TODI kan je duiken tussen meer dan 5000 kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen.
Apneuduiken, freediving of apnea duiken is, met behulp van de juiste ademtechnieken, de onderwaterwereld ontdekken met niets dan je eigen longen. Deze vorm van duiken laat je ten volle genieten van de stilte en de rust tussen de vissen. Apneuduiken is een sport die steeds populairder wordt.
Je kunt in Nederland zowel in zout als in zoet water outdoor duiken. Zoutwater duiken gebeurt vooral in de Oosterschelde en de Grevelingen. Enkele van de bekende zoutwater duikplaatsen zijn: de Zeelandbrug, Zoetersbout, Sint Annaland en de Bergse Diepsluis.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Het water kan in temperatuur dalen tot slechts enkele graden boven nul. Vaak is dit zeer de moeite waard, want het water is helder en de duikplekken relatief rustig. Sommig onderwaterleven is bovendien alleen tijdens de koude perioden te zien! Bij het duiken in 'koud' water is een droogpak aan te raden.
Diep ademhalen
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
Wat kan hier een verklaring voor zijn? Er zijn natuurlijk vele factoren die een rol kunnen spelen, zoals temperatuur van het water en daarboven, de lengte van je duik, de mate van inspanning onder water, maar ook hoe je bij de duikstek komt. Maar ook slaapgebrek, alcohol en jetlag kunnen van belang zijn.
Op tien meter diepte oefent het water een bijkomende druk uit van 100 kPa. Dat is ongeveer gelijk aan de normale luchtdruk. Bij iedere tien meter die je verder afdaalt, komt er 100 kPa bij.
Je gaat eerst rillen, krijgt kippenvel en krijgt een snellere hartslag. Daarna wordt je juist suffer, je hartslag daalt en je ademhaling gaat langzamer. Raak je onderkoeld, breek dan altijd je duik (of snorkelavontuur) voortijdig af! Het duiken met een droogpak vergt overigens ook bepaalde vaardigheden.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Als het koud is, reageert ons lichaam daarop door de bloedvaten die net onder het oppervlak van de huid liggen, samen te laten trekken. Hierdoor neemt de bloeddruk toe. Ook kunnen mensen gaan huiveren en kan het hart sneller gaan kloppen, waardoor de stofwisseling sneller gaat en de lichaamstemperatuur stijgt.
Je doorbloeding verbetert
Als je onder een koude straal gaat staan, vernauwen je bloedvaten, waardoor je hart sneller gaat kloppen en je bloeddruk tijdelijk omhooggaat. Om je lijf op temperatuur te houden pompt je hart ook meer bloed naar je organen.
Dat wil dus wat zeggen over het aantal luchtmoleculen dat nodig is om hetzelfde volume te kunnen krijgen (de longen te kunnen vullen). Eenvoudig gesteld: je gaat daar 3,5 keer zo snel door je lucht heen. Wie duikt op veertig meter diepte gebruikt ongeveer 5 keer zo snel zijn lucht als aan de oppervlakte.
De nultijd is een maximale tijd die je op een diepte mag doorbrengen om een directe opstijging naar de oppervlakte te mogen maken. Of opstijgen naar jouw veiligheidsstop. Wanneer je binnen die maximale tijd duikt, hebt je geen complexe stops nodig om weer naar boven te mogen.
Daarom mag je niet te snel omhoog. Net als het afdalen moet je dit dus goed sturen met je trimvest! Je mag per minuut 10 meter stijgen. Dus als je op 20 meter diepte bent, doe je er twee minuten over om boven te komen.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
Nederland kent 300.000 duikers en dat daarvan maar 14.000 lid zijn van de NOB is natuurlijk te weinig. We hebben de uitdaging bekender te worden en een grotere doelgroep te bereiken.