Voordat je wasmachine, droger of was-droogcombinatie werkt, sluit je ze aan op een stroombron. Er zijn verschillende stroombronnen waar je de apparaten op aansluit. Bijvoorbeeld een stopcontact, trekschakelaar of contrastekker.
Stopcontact te ver weg? Het kan zijn dat het stopcontact net te ver weg is voor de aansluiting van de wasdroger. Vanwege het stroomverbruik mag een wasdroger niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten. Wij kunnen voor jou het stroomsnoer verlengen zodat de wasdroger toch veilig kan worden aangesloten.
Droger en wasmachine moeten elk hun eigen stopcontact hebben en eigen automaat.
kan, dan maar geen wasdroger. >zonder geaarde stopcontacten. > Deze stopcontacten zijn wel beveiligd met een aardlekschakelaar.
Je kunt je wasmachine en droger niet op één groep aansluiten.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle wasdrogers behoren tot deze categorie.
Je sluit je was- en droogapparaten veilig aan op een geaard stopcontact. Dit soort stopcontact herken je aan de 2 metalen pinnetjes in de rand van de opening. Let er wel op dat je de automaten alleen op deze stroombron aansluit in een droge ruimte. Bijvoorbeeld op zolder of in een washok.
Over het algemeen kun je zeggen dat je een wasmachine en droger op dezelfde groep kunt aansluiten, maar dat ze zeker niet tegelijk aan moeten staan. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met een maximum van 3600 watt om aan te sluiten op een groep, en de wasmachine alleen al vraagt ongeveer 3000 watt.
Tot ruwweg 2000 Watt/VA is er dus met de wandcontactdozen en stekers geen direct probleem te verwachten.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden. Het vermogen wordt immers berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de geleverde stroomsterkte.
Een gasdroger moet worden aangesloten op elektriciteit en (door een installateur) op een gasleiding. Het is een afvoerdroger, dus voor de afvoer van de vochtige lucht is een buis door een raam of muur nodig.
Het kan zijn dat het stopcontact net te ver weg is voor de aansluiting van de wasmachine. Vanwege het stroomverbruik mag een wasmachine niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Toch is een verlengsnoer niet altijd even veilig en ligt een kortsluiting op de loer, bij onverstandig gebruik van een verlengsnoer. Waar mogelijk is het daarom sterk aan te raden om altijd gebruik te maken van een vast stopcontact, in plaats van een verlengsnoer.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar.
Geen verlengsnoeren gebruiken
Dat is geen ideale combinatie. De stroom wordt vanuit het stopcontact door de verlengkabel gestuurd naar een nieuw aansluitpunt, vervolgens naar nog een verlengsnoer en dan gaat de stroom naar de oplader en het apparaat. Hierdoor ontstaan er een paar punten waar je kwetsbaarheid hebt.
Houd altijd als vuistregel aan dat er maximaal 3500 Watt aan stroom door een groep mag lopen. Als je 3500 Watt als standaard aanhoudt zit je altijd goed. Wanneer je de officiële berekening erop los laat zijn verschillende uitkomsten mogelijk. De uitkomst is afhankelijk of 220 Volt of 230 Volt wordt aangehouden.
Bepaal de capaciteit van de stekkerdoos
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Zo wordt geadviseerd om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten. Denk daarbij aan de wasmachine, de wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van je groepenkast.
Je hoeft niet per se een hele kast of stapelkit aan te schaffen om je wasmachine en wasdroger te stapelen. Als de afmetingen van beide apparaten het toelaten, kun je de droger op de wasmachine plaatsen zonder tussenstuk.
Dat kan. Door een zogenaamd Y-stuk op de afvoer te zetten kan je hier heel eenvoudig twee apparaten op aansluiten. Zo kan je zonder veel gedoe zowel het water van de wasmachine en het condens van de wasdroger afvoeren en hoef je nooit meer de condensbak te legen.
De aansluitwaarde van een warmtepompdroger is ongeveer 900W terwijl de aansluitwaarde van een condens of luchtafvoerdroger ongeveer 2800W is. per droogbeurt is dit voor de condensdroger ongeveer 4,8kWh á 0,23 = € 1,10.
Om je wasdroger veilig op je wasmachine te zetten, heb je een tussenstuk nodig. Een tussenstuk, ook wel stapelkit, houdt de apparaten stevig op elkaar. Ook wanneer de wasdroger dieper is dan de wasmachine. Hiermee hoef je niet bang te zijn dat de droger van de wasmachine valt.
Om te zien of jouw stopcontact al geaard is, hoef je de wandcontactdoos niet eerst helemaal van de muur te halen. Dit omdat je aan de voorzijde ook kunt zien om wat voor een stopcontact het gaat. Een geaarde wandcontactdoos is aan de voorkant namelijk voorzien van twee stalen pennetjes boven en onder.