Steeds meer operaties worden in dagbehandeling gedaan. Dat betekent dat u, als u goed herstelt na uw ingreep, dezelfde dag weer naar huis kunt. In Hoorn bevindt het 'Dagcentrum volwassenen' zich op de tweede verdieping van het ziekenhuis (neem lift A).
Het is 5 dagen van 10 tot 16 uur of drie dagen van 10 tot 16 uur en dat 12 weken lang.
U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
Een dagopname houdt in dat u op dezelfde dag wordt opgenomen, behandeld en ontslagen. Voorbereiding op onderzoek of behandeling Het is afhankelijk van uw onderzoek, ingreep of operatie of u nuchter moet blijven.
Waarom een dagbehandeling? Een dagbehandeling is een behandelvorm waarin je intensief aan de slag gaat met jezelf en jouw psychische probleem. Een dagbehandeling kan zeer effectief zijn wanneer je bijvoorbeeld helemaal bent vastgelopen in je leven, in je werk, in je relatie of op andere belangrijke momenten.
Wij raden u aan om de eerste 24 uur na de operatie thuis te blijven en regelmatig te rusten. U zult mogelijk een aantal dagelijkse werkzaamheden niet kunnen verrichten.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
Wat is het verschil tussen dagbehandeling en dagbesteding? Het belangrijkste verschil is dat we bij dagbehandeling werken met een behandelplan en behandeldoelen. We bezorgen u niet alleen een plezierige dag, maar werken ook samen aan verbetering of behoud van wat u nog zelf kunt.
Als u naar het ziekenhuis komt voor een dagopname of dagbehandeling, gaat u op de dag van uw behandeling weer naar huis. U komt in het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of een eenvoudige operatie. Uw opname kan een uur duren, maar ook een hele dag. Voor de dagopname heeft u een gesprek met uw arts gehad.
Acute dagbehandeling (ADB) biedt jou een behandelaanbod als je in crisis bent, dus als het echt niet goed met je gaat. Het is een behandeling naast de therapieën en programma's die je al bij ons volgt. Acute dagbehandeling kan ingezet worden om te voorkomen dat je opgenomen moet worden.
Breng ze onder in de kluis van uw nachtkastje. Breng persoonlijke kledij, nachtkleding, ondergoed, kamerjas, pantoffels, toiletgerief, handdoeken en washandjes, lectuur en eventueel een knuffel mee als uw kind wordt opgenomen. Regel eventueel opvang voor uw familieleden als ze te ver van het ziekenhuis wonen.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
En comfortabele kleding en schoenen voor overdag, zodat je wat rond kunt lopen. Ondergoed uiteraard, en toiletartikelen, (lees)bril, kunstgebit en alle andere dingen die je dagelijks nodig hebt. Heb je een eigen rolstoel of rollator die je meeneemt? Plak er dan een sticker op met je naam en adres.
Comfortverbeterende maatregelen tijdens de operatie, zoals het dragen van sokken voor warme voeten, bevorderen het herstel van de patiënt en verlagen het risico op complicaties. De sokken zorgen ook voor een verhoging van de hygiëne op de OK.
Naast de welbekende witte jas is er een brede waaier wat allemaal onder OK kleding oftewel operatiekleding valt. Zo is er zorgkleding zoals broeken voor de zorg, een zorgjas of een zorgpolo. We noemen het in de praktijk bijvoorbeeld medische bedrijfskleding, ziekenhuiskleding of kleding voor zorgprofessionals.
Meestal zit er enige tijd tussen het moment dat u op de POS-poli bent geweest en het moment van de operatie of het onderzoek.
In de sector Intensieve zorg zitten de volgende onderdelen: Kliniek, Daghospitaal, Intensive home treatment, High intensive care, Medische dienst en Spoedeisende psychiatrie.