Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Over welk kentekenbewijs beschik je
Natuurlijk is niet alleen dit pasje nodig om de verkoop plaats te laten vinden. Er hoort namelijk een 9-cijferige tenaamstellingscode bij het pasje en is het verplicht bij de overschrijving die te kunnen overleggen.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat u naar “Tenaamstellingscode auto kwijt” op de website van de RDW. Hier kunt u inloggen met uw DigiD. Vervolgens selecteert u het voertuig waarvoor u een nieuwe code wilt aanvragen. De kosten voor een nieuwe code bedragen €1,-, dit kunt u betalen via iDeal.
De tenaamstellingscode heeft u nodig als u het voertuig op naam van een andere eigenaar overschrijft, als u een schorsing van het kenteken aanvraagt, als u het kenteken laat opheffen bij het kentekenloket of als u het voertuig laat slopen.
Zodra u een schuld heeft opgebouwd bij de Belastingdienst kan het voorkomen dat er een blokkade op uw naam wordt gezet. Dat houdt in dat een auto op uw naam zetten niet lukt en dus wordt geweigerd. Dit zal niet zo zijn als u een keer te laat bent met betalen, maar wel als u regelmatig de rekeningen niet betaalt.
Je kan voor iemand anders een voertuig verkopen met behulp van de ANWB Verkoopservice. Daar heb je dan wel een machtiging van de officiële eigenaar van het betreffende voertuig voor nodig. Die geeft je middels het machtigingsformulier toestemming om de auto of motor namens hem of haar te verkopen.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering.
Geldigheid tijdelijk documentnummer
Een tijdelijk documentnummer is - als dit niet gebruikt is - onbeperkt geldig.
Over de tenaamstellingscode
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt. Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen.
U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
De kosten voor het overschrijven van een auto zijn in 2021 €10,75. Direct na het betalen van de kosten krijgt u het tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze moet u goed bewaren. Ook krijgt u het vrijwaringsbewijs.
Ga met de kentekencard en de volledige tenaamstellingscode óf het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer, Den Bosch of Veendam). Ook kun je het voertuig online overschrijven.
Met het overschrijven van een kenteken wordt de auto op naam van iemand anders gezet. Je kunt alleen een kenteken overschrijven op je eigen naam als je minimaal 18 jaar oud bent en in Nederland woont. Het overschrijven op je naam kun je zelf regelen. Je hebt wel de medewerking van de verkoper nodig.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Tips: Accepteer andere betalingsmethoden dan contant geld alleen als u hiervoor een begrijpelijke, geloofwaardige uitleg krijgt. Doe nooit een aanbetaling voordat u de auto hebt gezien. Maak ingeval van een bancaire geldoverdracht altijd een kopie van het paspoort van de verkoper.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Om dit te regelen ga je samen met de verkoper naar een Kentekenloket. Als koper neem je een geldig identiteitsbewijs mee, de verkoper moet het volledige kentekenbewijs meenemen. De verkoper krijgt na het overschrijven een vrijwaringsbewijs, jij als koper krijgt het eerste deel van de tenaamstellingscode.