Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. De enige voorwaarde is minstens 4 uur praktijkopleiding volgen in een rijschool.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Het is afhankelijk van wanneer je een autorijbewijs hebt behaald. Mensen die het rijbewijs B vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, kunnen direct wegrijden. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, hebben helaas pech. Die moeten een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
Wie een B-rijbewijs heeft, mag ook motorfietsen en scooters besturen, maar alleen die met een motor van minder dan 25 kW (34 pk).
Heeft u een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1 of A2)? Dan hoeft u geen apart bromfietsrijbewijs te hebben.U krijgt het rijbewijs AM automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Op dit moment werkt de overheid aan het nieuwe Nederlandse Reglement rijbewijzen; de richtdatum voor invoering is 1 juli 2023. In de regeling wordt opgenomen dat bestuurders met een B-rijbewijs ook een elektrische bestelwagen mogen besturen met een totaalgewicht tot 4250 kg.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen. Je kunt dus eigenlijk een auto rijden zonder rijbewijs.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
Voor het berijden van bepaalde motorscooters hebben zij geen motorrijbewijs nodig. Hun B-rijbewijs is voldoende. Dit geldt echter alleen voor trikes en MP3 LT-motorscooters. In het laatste geval gaat het om voertuigen met drie wielen, die qua uiterlijk erg veel lijken op een motor.
Met een A1 rijbewijs mag je een 125 cc motor rijden met een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW).
U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
Als je losse lessen afneemt betaal je ongeveer 45 euro per uur. Daarnaast zijn er een aantal standaardkosten in het pakket voor de examens. Het AVB kost gemiddeld tussen de 115 en 175 euro, het AVD 185 euro en het theorie-examen 32 euro (excl. studiemateriaal).
De motoren van 125cc zijn over het algemeen licht met een gewicht tussen 100 en 150 kg. In de stad is een dergelijke motor prima te besturen en dat geldt natuurlijk ook voor het meegaan in het fileverkeer. Voor jongeren is een 125cc verzekering vaak wel wat duurder.
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg. De rest van het wegennet is vaak beperkt tot 30, 50 en 70 km/h, terwijl je op grote stukken ring vaak niet sneller dan 90 km/h mag.
Om rijles te volgen op de openbare weg moet je in het bezit zijn van je autorijbewijs. Heb je geen autorijbewijs dan moet je geslaagd zijn voor je motor theorie-examen.
Rijbewijs B (Auto)
Als je het rijbewijs B behaald hebt na 1 mei 2011, mag je na 2 jaar een motorfiets van maximaal 125 cc besturen (maximaal vermogen van 11 kW/15 pk) met een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg.
B. Als je het autorijbewijs B hebt krijg je automatisch rijbewijs AM waarmee je alle 50cc scooters mag besturen.
Wilt u met een motor rijden? Dan hebt u, afhankelijk van het vermogen van uw motor (minimaal 50 cc, 4 kW of 45 km/uur), een rijbewijs A, A1 of A2 nodig. U moet slagen voor een theoretisch examen en een praktijkexamen.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW).
Motorrijbewijs A1 kosten
Gemiddeld moet je al snel op zo'n €1.000,- rekenen als het gaat om de kosten die gepaard gaan met een motorrijbewijs A1. Dit zal natuurlijk afhankelijk zijn van de eerder genoemde kostenposten die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs.
Controles. Ook het Rijbewijzenregister wordt verbeterd. In deze door de RDW beheerde databank kunnen politie, OM en CBR onder meer controleren of iemand beschikt over een rijbewijs, of sprake is van een geschorst of ongeldig rijbewijs, of het rijbewijs is ingeleverd en zo ja, waar het zich bevindt.
Welke motor mag ik rijden zonder rijbewijs? U heeft geen rijbewijs nodig om te rijden op een scooter of bromfiets van maximaal 50cc en die maximaal 25 km/u gaat. Voorwaarde hiervoor wel is dat u ouder bent dan 16 jaar.
Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.