Zet een veiligheidsbril op en doe de handschoenen aan. Open vervolgens het compartiment om de oude batterijen eruit te halen en ze milieuvriendelijk af te voeren. Borstel alle losse corrosie weg.Breng vervolgens een kleine hoeveelheid citroensap aan op het contact en borstel het in.
Gebruik je het toestel een tijdje niet? Haal de batterijen er dan uit. Plaats nieuwe batterijen correct in het nieuwe apparaat eerst de negatieve kant en dan de positieve kant; bij het verwijderen van de batterijen is het net andersom. Breng lege batterijen zo snel mogelijk binnen in een Bebat inzamelpunt.
Bedek de gelekte vloeistof met een royale hoeveelheid zuiveringszout, totdat de vloeistof niet meer bruist of bubbelt. Ruim de resterende vloeistof op met een dikke pasta van zuiveringszout en water.
Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkalinebatterijen omdat zij een bijtend alkaline-elektrolyt (geleidingsvloeistof) bevatten. Contact met deze vloeistof (of poeder indien ingedroogd) op huid, ogen en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.
Raadpleeg onmiddellijk een arts. Neutraliseer eventuele gelekte of gemorste elektrolyt op het voertuig of op de werkplek met soda. Spoel het vervuilde oppervlak schoon met water als de elektrolyt is geneutraliseerd.
Maar leg batterijen nu niet meteen in de koelkast, dat is ook geen goed idee. Een batterij kan namelijk ook weer niet goed tegen vocht, regen en sneeuw. Dit kan kortsluiting veroorzaken. De beste opbergplek is een droge, koele kelder.
Moleculaire zuren zijn elektrolyten. De formule van een zuur is te herkennen als één of meer waterstofatomen, gevolgd door een negatief ion: HCl, H2SO4, HNO3, H3PO4, enz. Wanneer een zuur oplost, wordt het geïoniseerd in het negatief ion en een aantal H+-ionen. Het zuur is hierdoor elektrolytisch.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Simpel: houd de batterij verticaal, een klein stukje boven de tafel of een ander vlak oppervlak en laat de batterij voorzichtig vallen. Blijft de batterij rechtop staan en stuitert hij niet? Dan is hij nog vol. Stuitert de batterij wel en valt 'ie om, dan is de batterij leeg.
Als batterijen niet gebruikt worden verliezen ze na verloop van tijd stilaan hun energie. Maar het is dus niet nodig om 'vervallen' batterijen af te danken. Je kan ze eerst opgebruiken en later, wanneer ze leeg zijn, samen met je andere lege batterijen naar een inzamelpunt brengen.
Wanneer er witte stofresten op de accupolen zit betekent dit dat er oxidatie gaande is. Maak de polen los en verwijder ze.Maak daarna de polen schoon met een doek en schuur ze met zeer fijn schuurpapier.Vervolgens maak je ze schoon met een messing borstel en het wattenstaafje.
Inademing Hoge concentraties zwavelzuurdamp of nevel kunnen ernstige ademhalingmoeilijkheden veroorzaken. Huidcontact Aanraking met de huid kan leiden tot ernstige irritatie en brandwonden. Huidabsorptie Zwavelzuur wordt niet direct door de huid opgenomen. mogelijk blindheid veroorzaken.
Accu stink naar rotte eieren.
Als je een heel sterke rotte eieren lucht ruikt pas dan wel op met open vuur. Die lucht is het zogenaamde knalgas en dat is bijzonder explosief. De zwaveldampen die dan vrijkomen zijn vergelijkbaar met de geur van rotte eieren.
Het inslikken van knoopcel batterijen kan ernstige gevolgen hebben. Deze batterijen komen vaak voor in afstandsbedieningen, fietslampjes en speelgoed. Ze geven stroom af en lekken een bijtend zuur dat binnen een uur al een gat in de slokdarm kan branden.
Batterijen kun je het best bewaren op een droge plek, waar het bovendien maximaal 15 tot 17 graden is. In een buitenschuur of tuinhuis kan het vochtig zijn en ook de koelkast is geen geschikte plek. Een kelder, garage of koele berging voldoen wel aan alle eisen.
Lege batterijen kunt u inleveren bij verschillende inleverpunten. Bijvoorbeeld bij winkels en supermarkten die batterijen verkopen. U mag batterijen niet weggooien in de vuilnisbak.
Dan is er ook nog een duurdere variant, de 9V lithium batterijen. Deze worden ook wel 10 jaar batterijen genoemd, omdat deze een 8 á 10 jaar in een rookmelder werken. Uiteraard zijn de lithium batterijen duurder dan de alkaline batterijen, maar zo kunt u langer van uw nachtrust genieten.
Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen. Melders met lithium-batterij: tussen de 5 en 10 jaar, zoals aangegeven op de productpagina en verpakking.
Oplaadbare batterijen gaan lang mee doordat ze tot wel 1000 keer opgeladen kunnen worden en zijn daardoor minder belastend voor het milieu. Op langere termijn zijn ze goedkoper.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Li-ion-batterijen bevatten chemische stoffen en zware metalen die kunnen vrijkomen als de batterijen verbranden. Een voorbeeld daarvan is het gevaarlijke fluorwaterstof. Over de risico's van deze stof in rook was nog onvoldoende bekend. Blootstelling aan deze stof kan gevaarlijk zijn.
Batterijen lopen héél langzaam leeg
Dat gebeurt sneller bij warme temperaturen dan bij koude. Maar om de batterijen daarom in de koelkast te leggen is geen goed idee. Simpelweg omdat de koelkast te koud is. De ideale temperatuur om je batterijen te bewaren is bij een temperatuur tussen de 15 tot 17 graden.
Als basis kan je een halve liter kokoswater, thee of gewoon water gebruiken.Voeg ¼ liter (vers) vruchtensap toe zoals van bijvooorbeeld citroen, limoen, sinaasappel, aardbei en watermeloen. Deze bevatten elektrolyten, zoals natrium, kalium en calcium.
Teveel elektrolyten kan tijdens het sporten voor maag of darmproblemen zorgen. Daarbij is een volle maag van (teveel) eten of (teveel) drinken tijdens het sporten nooit fijn. Elektrolyten zijn belangrijke zouten in het lichaam.
De elektrolyt vormt een verbinding tussen de kathode en de anode. De elektrolyt van een batterij is een soort gel en bestaat voornamelijk uit zouten en zuren. Het elektrolyt zorgt voor een chemische reactie waardoor de elektriciteit kan gaan stromen. Hierdoor werkt het apparaat waar de batterij op aangesloten is.