Je kunt maar een kleine hoeveelheid slagroom kloppen met een melkopschuimer. Slagroom zal het schoonmaken van de melkopschuimer lastiger maken. Voor slagroom kloppen kun je beter een staafmixer gebruiken dan een melkopschuimer.
Doe de magere slagroom, whiskey cream en rietsuiker in de kan, doe het deskel dicht en selecteer het programma voor WARME MELK.
Een melkopschuimer is – zoals de naam al zegt – een keukenapparaat waarmee jij (warme) melk kunt opschuimen voor een perfect melklaagje in de cappuccino.Daarnaast kun je deze melk ook gebruiken voor een heerlijke milkshake, saus of soep. Een melkopschuimer zijn er in verschillende soorten en maten.
Giet de melk in een melkkannetje en schuim de melk op. Heb je geen stoompijpje? Dan kun je natuurlijk ook melk opschuimen in een steelpan of een melkopschuimer gebruiken.
Als je je mok met warme chocolademelk een keertje wilt opfleuren is deze opgeklopte warme chocolademelk een goed idee. Hierbij klop je de chocolade door de slagroom i.p.v. door de melk waardoor je een net iets andere smaak krijgt.
Om een latte met schuim te maken
De melksoorten die je goed kunt stomen voor je latte zijn onder andere magere melk, halfvolle melk, volle melk, biologische melk en lactosevrije melk. Voor een heerlijke latte kun je echter ook goed plantaardige melkvervangers gebruiken, zoals soja-, amandel-, rijst- of kokosdrink.
Warme chocolademelk
Dan kunt u dit ook in de melkopschuimer warm maken. Het werkt zowel met de kant-en-klare chocomelk als met de poedervariant. Doe voor de variant met poeder eerst melk in de kan en daarna het poeder er bovenop. Het ligt eraan hoeveel melk u gebruikt, voor de hoeveelheid poeder.
Elektrische melkopschuimers zijn gewoon een handbediende, gemotoriseerde garde. Hoewel de garde schuim kan creëren, is de consistentie niet altijd van hoge genoeg kwaliteit om latte art te creëren . Espressomachine melkstaven bieden een krachtigere benadering van koffiecreativiteit, maar ze zijn een beetje lastig om goed te krijgen.
Je kan ook een staafmixer gebruiken om melkschuim te maken. Zorg ervoor dat de melk warm is voordat je begint. Giet de melk in een geschikte kom, plaats de staafmixer in de melk en druk op de startknop. Houd de staafmixer 1 tot 2 minuten voorzichtig omhoog om lucht in de melk te kloppen en schuimvorming te stimuleren.
Het blijkt dat het maken van een enkele portie heerlijke, luchtige zelfgemaakte slagroom ongelooflijk makkelijk is! Het enige wat je nodig hebt is slagroom, poedersuiker, een handzame opschuimer en een weckpot. Het duurt echt maar een minuut om te maken.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Welke soorten room kun je opschuimen? Je kunt halfvolle en slagroom opschuimen voor koffie . Beide soorten room kun je opschuimen met de melkopschuimer op je espressomachine of met een elektrische handopschuimer. Het stomen en opschuimen van koffieroom is echter wat lastiger.
Zoals de naam het al zegt : je gebruikt het om (warme) melk op te schuimen en dus het perfecte melklaagje op je cappuccino te verkrijgen. Maar je kunt er meer mee doen: een milkshake, lichte saus of schuimige soep behoren tot de mogelijkheden. Let wel op met te grote of harde stukken.
Spoel de blender om met heet water om het glas voor te verwarmen. Schenk vervolgens de melk in de blender en voeg de blokjes roomboter toe. Mix het geheel voor 30 seconden tot je een gladde room ziet ontstaan. Laat de room afkoelen en laat het 24 uur rusten in de koelkast.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
U kunt het bijvoorbeeld gebruiken om milkshakes, matcha, proteïnepoeder, cocktails, vruchtendranken, eieren, soepen, specerijen en meer te mixen . Het is krachtig genoeg om dikke dranken zoals room, milkshakes, warme chocolademelk, etc. op te schuimen.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
SLECHTE TEXTUUR VAN DE MELK
Het eerste, en je zou kunnen zeggen een van de meest klassieke problemen die je ervan weerhoudt om het te doen, kan de slechte textuur van de opgeklopte melk zijn. Als je opgeschuimde melk te bubbelig van textuur is, of te dun of te dik, krijg je nooit latte art. Goed opgeklopte melk is gewoon de sleutel.
Opgeschuimde melk inschenken
Vul het glas met de opgeschuimde melk. Je schenkt eerst vooral melk. Daarna geef je een tikje op de rand met de kan, zodat er schuim in het glas komt. Tik het glas nog een paar keer op het aanrecht, zodat de laatste belletjes eruit zijn.
Zorg ervoor dat u de schuimer niet te vol doet . De meeste schuimers hebben een "max fill line" en het is belangrijk om de schuimer niet te vol te doen, zodat deze niet overstroomt en een rommeltje maakt. Niemand wil 's ochtends morsen, vooral niet als u koffie probeert te zetten!
De melkopschuimer wordt standaard geleverd met een mini-garde. Zo kun je ook eenvoudig dingen zoals eieren of slagroom opkloppen.
Je kunt ook chocolade toevoegen aan de melk om een romige warme chocolademelk te maken met een heerlijk dik schuim . De allerbelangrijkste temperatuur is ongeveer 66C, wat perfect is om direct te drinken.
Voor slagroom kloppen kun je beter een staafmixer gebruiken dan een melkopschuimer. Vloeibare koffiemelk kan in een melkopschuimer, maar zal zeker geen beter resultaat opleveren dan gewone volle melk.