Stoppen met werken na 45 jaarMensen die al hun hele leven in de zorg werken, kunnen, vanaf 1 september, na 45 dienstjaren stoppen met werken. Er is een regeling afgesproken voor mensen die minimaal 20 jaar gewerkt hebben in een zwaar beroep en aantoonbaar 45 jaar in zorg en welzijn gewerkt hebben.
Mag je vroeger stoppen met werken? Niemand is verplicht te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. Als je genoeg spaarde om de periode tot je pensioen te overbruggen en tevreden bent met een lagere pensioenuitkering, kan je ook stoppen met werken wanneer je 50 bent, bijvoorbeeld.
Wat is de hoogte van de uitkering? De uitkering wordt berekend op basis van je laatstverdiende salaris voorafgaand aan het einde van het dienstverband. Dit is inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en structurele toeslagen als onregelmatigheidstoeslag. Je krijgt per maand een uitkering uitbetaald.
Zorgprofessionals die vallen onder de Cao VVT kunnen per 1 september 2021 gebruikmaken van een regeling om te stoppen met 45 dienstjaren. Deze regeling is bedoeld voor werknemers voor wie doorwerken tot de AOW-leeftijd te zwaar is.
De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) maakt het mogelijk om 3 jaar eerder te stoppen met werken, waardoor je dus al met pensioen kunt met 64 jaar. Dit geldt voor mensen die uiterlijk op 31 december 2028 de wettelijke AOW-leeftijd bereiken.
U heeft recht op een algemene bijstandsuitkering als u voldoet aan de voorwaarden. En u niet genoeg inkomen of vermogen heeft om van te leven. En u ook niet in aanmerking komt voor een andere vorm van hulp of uitkering.
Deze fiscale boete op eerder stoppen met werken is tijdelijk komen te vervallen. Werkgevers kunnen nu aan medewerkers, die binnen 3 jaar van hun AOW-leeftijd verwijderd zijn, een financiële bijdrage leveren van maximaal € 2.037 (bruto) per maand. Er is dan geen strafheffing verschuldigd.
Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.
In onze regeling gaat je pensioen standaard in als je 67 jaar bent. Dat heet de 'pensioenleeftijd'. Maar je kunt je pensioen eerder laten ingaan. Je kunt je pensioen vanaf je 55ste laten ingaan.
Het kabinet en de aangesloten partijen hebben met elkaar afgesproken de pensioenleeftijd tot en met 2024 langzaam te laten stijgen: In 2020 en 2021 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 4 maanden. In 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 7 maanden. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar + 10 maanden.
Minder werken vanaf 62 jaar is onder voorwaarden mogelijk. Het gaat erom of er genoeg pensioen en/of ander vermogen aanwezig is, weinig lasten, realistische financiële behoeften enzovoort.
In veel pensioenregelingen kunt u al voordat u de standaard pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stoppen met werken. Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld. Ook heeft u minder jaren waarin u het pensioen opbouwt.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Zeg je contract altijd schriftelijk op, maar doe dat pas nadat je met je leidinggevende hebt gepraat: Als je weggaat op een vervelende manier kun je ook alleen schriftelijk ontslag nemen, maar doe dat alleen als het echt niet anders kan. In alle andere gevallen is het beter om eerst met je leidinggevende te praten.
Uw pensioeninkomen wordt lager. Stel dat u twee jaar eerder met pensioen gaat, dan bouwt u ook twee jaar minder pensioen op. Ieder jaar dat u eerder stopt met werken, kost u ongeveer 6 tot 8% van uw verwachte pensioen.
Na de AOW-leeftijd betaal je minder sociale premies en belastingen. Hierdoor hou je netto meer over van het bruto-inkomen. Eerder of later stoppen met werken kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je netto hypotheeklasten of het recht op zorg- of huurtoeslag.
Als je eerder stopt met werken, bouw je geen ouderdomspensioen en ook geen partnerpensioen meer op. Het bedrag dat je partner als uitkering ontvangt nadat jij komt te overlijden, ligt daarom lager dan wanneer je blijft werken.
“Maar gaat u eerder met prepensioen, en wilt u daarna toch weer gaan werken, dan loopt u het risico de Belastingdienst achter u aan te krijgen. Die kan dan torenhoge belastingaanslagen opleggen, waardoor een groot deel van uw pensioen eigenlijk verdampt.
Uw werkgever kan dit niet weigeren. Ook mag uw aansluiting niet afhankelijk worden gemaakt van een bijkomende beslissing van uw werkgever of de pensioeninstelling. Dit kan een verzekeringsonderneming of een pensioenfonds zijn.
Maak je aanspraak op de RVU-regeling, dan krijg je van je werkgever een bedrag om eerder te stoppen met werk. Volgens de wet moet je baas 52% extra belastingheffing betalen over de uitkering, als het een RVU-regeling betreft. Dit wordt ook wel RVU-boete genoemd.
Ongeveer 1 op elke 5 werkende mensen haalt in zijn of haar huidige baan het pensioen niet.
U kunt vanaf de eerste dag van de maand waarin u 60 wordt met pensioen gaan. Als u ervoor kiest om eerder dan uw AOW-leeftijd met pensioen te gaan, krijgt u te maken met zogenaamde vervroegingsfactoren.
Is het pensioen hoger dan de AOW?Dan is het raadzaam dat u de korting laat toepassen op uw pensioen in plaats van op de AOW. Dit geldt ook als u nog (deels) werkt en uw pensioen hoger is dan uw salaris.