Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
IJs behoort tot de gefermenteerde producten. Dit betekent dat jouw lichaam moeilijk verteerbaar voedsel hierdoor gemakkelijker kan opnemen. De goede bacteriën in zulke producten kunnen stoffen die je spijsvertering belasten, afbreken.
Roomijs bevat minstens 8 % vet en 25 tot 30 % suiker en brengt per 100 g (twee bolletjes ijs) ongeveer 200 kcal aan. Worden er extraatjes aan toegevoegd zoals chocolade of koek, mag je er zeker wat calorieën bijtellen. Yoghurt vormt de basis van een ijskoude yoghurt, yoghurtijs of 'frozen yogurt'.
Gezond is misschien wat overdreven, maar ijs is zeker niet ongezond. Het klopt dat er veel suikers inzitten, maar daarnaast is de basis van ijs, eieren en melk. Melk en eieren leveren belangrijke bouwstoffen, zoals eiwitten en aminozuren. In ijs met fruitsmaak zit vaak vitamine C.
Tips om een gezondere keus te maken
Kies voor waterijs of sorbetijs, en juist niet voor roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs. Kies liever één bol in plaats van twee, om de smaak toch geproefd te hebben maar zo goed als de helft van de calorieën te schelen.
Afvallen en ijsjes eten
Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën. Wie voor yoghurtijs kiest, gaat flink omhoog in het aantal calorieën: een bolletje telt 70 stuks.
Afvallen
Ja het is echt waar! IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
Welke ijsjes minste suiker? Waterijsjes zijn de beste keus. Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Ysco vanille light beker met stevia is een heerlijk bourbon ijs zonder toegevoegde suikers.
Ijs (2 grote bollen) bevat 358 calorieën.
Eén bolletje is ongeveer 70 kcal. Ook 'ijs met minder suiker' bevat minder calorieën omdat suiker (gedeeltelijk) wordt vervangen door zoetstoffen. Let wel op! Light ijs bevat nog suiker en omgekeerd zitten er in 'suikervrij ijs' niet per se minder vetten.
Ook ijs van Alpro is ideaal voor de veganisten onder ons. Minder suikers en verzadigde vetten dan 'gewoon' ijs en ontzettend lekker! De Mango en Karamel Macchiato Swirl bevatten zelfs maar 360 calorieën voor een hele bak!
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Te koop bij: Alle grote supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo.
Waterijs blijft toch wel de minste calorieën bevatten en zijn op een warme dag meestal ook wel het meest verfrissends! Dus daar kan je onbezorgd een keertje van genieten, ook als je af wilt vallen! Bolletje met of zonder? Een bolletje schepijs bevat ongeveer 100 calorieën.
Oppo bevat ongeveer 1/3 aan suiker dan hun gewone roomijs concurrenten en ze hebben gewoon heel goed en lekker ijs gemaakt. Per bolletje eet je ongeveer 40 calorieën en een tub gevat 380 calorieën gemiddeld. Dus mocht je een keer met een tub ijs op de bank willen ploffen dan kan ik deze tubs zeker aanraden.
Daarnaast is de Split een ijsje gemaakt zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen en telt het ijsje 65 kilocalorieën per stuk. Kortom, een koude en verfrissende traktatie om lekker lang van te genieten.
Roomijs bevat veel ongezond verzadigd vet. Softijs zit qua calorieën en vet tussen roomijs en waterijs in. Vooral door de ingrediënten als room en chocolade loopt de caloriedichtheid van deze ijssoorten behoorlijk op. Een Magnumijsje bevat ongeveer 250 kilocalorieën en 14 gram vet.
Een Magnum-ijsje bevat 240 calorieën, 10 gram verzadigd vet, 21 gram suikers en geen of weinig vezels en zout. Door de vergelijking realistischer te maken, is het meteen duidelijk dat een Magnum-ijsje ongezonder is dan het gebruik van boter op boterhammen.
Producten als Omo, Knorr en Magnum zijn een stuk duurder geworden. Vanwege de hogere prijzen voor grondstoffen, mede door de oorlog in Oekraïne, heeft fabrikant Unilever de prijzen wereldwijd met gemiddeld 8,3 procent verhoogd. En daar blijft het niet bij.