Wat is Keratosis Pilaris? Keratosis Pilaris (ook bekend als Keratosis Follicularis, Lichen Pilaris en Folliculaire Keratosis) is een niet-besmettelijke huidaandoening. Overmatige productie van keratine verstopt de haarfollikels en er ontstaan kleine bultjes.
Uitslag, rode bultjes en jeuk; het kan komen door eikenprocessierupsen, bedwantsen, andere insecten, warmte of de zon. Meestal gaan de klachten vanzelf over, tot die tijd is het advies om niet te krabben! Gebruik een verkoelende zalf, met bijvoorbeeld menthol.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Stressuitslag verschijnt vaak als verhoogde rode bultjes, netelroos genaamd. Ze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, maar vaak zien we stressuitslag op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Netelroos kan variëren van kleine puntjes tot grote striemen en het kan zich vormen tot clusters.
Om een diagnose te krijgen van de uitslag ga je het beste naar een dermatoloog. Meestal kan een diagnose simpelweg gesteld worden door naar de uitslag te kijken. Wanneer dat niet voor duidelijkheid kan zorgen, wordt er vaak gekozen voor een huidbiopsie.
Huiduitslag veroorzaakt door een infectieziekte is vaak ongevaarlijk en trekt vanzelf weer weg. Hierbij kunt u denken aan ziektes zoals rodehond, waterpokken, schurft, krentenbaard, de mazelen of huidschimmels. Allergie. Huiduitslag kan veroorzaakt worden door een allergische reactie.
Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokken-virus. De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas.
Het lichaam kan de hoeveelheid histamine niet meer verwerken en er blijft histamine achter in je bloed. Dit kan zorgen voor rode bultjes die vervelend kunnen jeuken. Wanneer het histaminegehalte in het bloed weer daalt, trekken de bultjes vaak weer weg.
Keratosis pilaris is het verschijnsel dat er kleine ruw aanvoelende bultjes zitten rond de haartjes. Dit komt vooral voor op de buitenkant van de bovenarmen. Het ziet er een beetje uit als kippenvel. Keratosis pilaris komt heel vaak voor, vooral bij kinderen en jongeren.
Huidkleurige bultjes, wratjes of huidaanhangsels, u kent ze vast wel. Meestal zijn dit volstrekt onschuldige huidoneffenheden. Vaak worden deze huidbultjes als cosmetisch storend ervaren. De huidtherapeut kan deze huidbultjes eenvoudig en deskundig verwijderen.
Hitte-uitslag is een huidaandoening die ontstaat door warmte. De zweetkanaaltjes in de huid zijn verstopt, waardoor het zweet niet naar buiten kan. Hierdoor ontstaat er een ontsteking en komen er bultjes of blaasjes op de huid. Deze bultjes zijn rood en vaak gevuld met vocht.
Muggenbulten en andere insectenbeten
Een verse muggenbult kan soms heel intens jeuken waarbij de huid wordt opengekrabd. Maar ook vlooienbeten en ander insectenbeten kunnen sterk jeukende rode bultjes geven in de huid. Muggenbulten zien we vaak aan de onderbenen en onderarmen.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje (als bij een muggenbeet). Vaak zitten er een paar bultjes op een rij of dicht bij elkaar. De bultjes jeuken. Sommige mensen reageren heftiger op de beet dan andere: met meer roodheid en jeuk.
Een vetbult (ook wel lipoom genoemd) is een ophoping van vetcellen. Een vetbult is goedaardig. Het is een glad, rond bobbeltje dat onder de huid ligt, tussen de één en tien centimeter groot. Het kan over het hele lichaam voorkomen.
Ouderdomsjeuk is een vervelende kwaal die kan berusten op een stofwisselingsstoornis. Doordat bepaalde afvalstoffen van de stofwisseling in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam voorkomen, kunnen diverse klachten ontstaan. Een regelmatig voorkomende klacht is dan jeuk.
Over het algemeen gaat het om rode, verharde plekken met daarbij een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen, omdat de huid erg droog wordt. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloven in de huid ontstaan.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
De meeste huidaandoeningen zijn te herkennen aan uitslag op de huid in de vorm van rode vlekken, puistjes, schilfers, bulten, of zweertjes. Huidaandoeningen kunnen op een specifieke plek ontstaan, maar de meeste huidaandoeningen komen op meerdere delen of verspreid over het hele lichaam voor.
Je hartslag verhoogt, je hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof en het lichaam geeft suikers vrij voor meer energie. Tegelijk worden andere lichaamsfuncties die op dat moment minder belangrijk zijn, tijdelijk op een lager pitje gezet, zoals groei, herstel en voortplanting.
Stress helpt je lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren op het 'gevaar'.
Door biologische veranderingen in ons lichaam als reactie op stress, worden er in de huid bepaalde eiwitten losgelaten die voor huidklachten zorgen, zoals: jeuk, roodheid en ontstekingen. Daarnaast zorgt stress ervoor dat de huidbarrière wordt aangetast waardoor de huid gevoeliger is en roder wordt.
Symptomen. Het voornaamste symptoom van zona of gordelroos is bandvormige huiduitslag die: Bestaat uit rode papeltjes die snel overgaan in gegroepeerde blaasjes gevuld met helder vocht, maar die later soms troebel (etterig) worden. Verschijnt aan één kant van het lichaam.
6.Risico op oogaandoeningen bij herpes zoster
Als deze neuszenuw is aangedaan, dan is de huid van de neustop, de rand en wortel van de neus betrokken bij de ontsteking. Dit wordt het teken van Hutchinson genoemd. Dit verschijnsel geeft aan dat de neuszenuw is betrokken bij de herpes zoster infectie.
Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.