Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg.
Chocoladevervangers en -verbeteringen
Vervang pure chocolade door melkchocolade: Wanneer u pure chocolade vervangt door melkchocolade, verminder dan de hoeveelheid suiker iets. U zult dan een minder intense chocoladesmaak verwachten .
Pure chocolade moet minimaal in totaal 35% aan cacaomassa en cacaoboter bevatten.Melkchocolade moet minimaal in totaal 25% aan cacaomassa en cacaoboter bevatten.
Zo kun je nog nauwkeuriger te werk gaan, en weet je zeker dat het lukt. Melkchocolade smelt je rond de 45 graden, na het afkoelen (toevoegen van de nog harde chocolade) zou de temperatuur 30 tot 31 graden moeten zijn. Als je pure chocolade gebruikt smelt je het op een iets hogere temperatuur, tot 45 a 50 graden.
In pure chocolade zit het meeste cacao en zitten dus ook meer van deze stoffen. Dat is dan ook waarom pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd. Dat pure chocolade gezonder dan melkchocolade wordt genoemd, komt daarnaast ook door de grote hoeveelheid suiker dat aan melkchocolade wordt toegevoegd.
Wat is de gezondste pure chocolade? De gezondste donkere chocolade heeft een cacaogehalte van 85 procent of meer. Dit hoge cacaogehalte betekent dat de chocolade rijk is aan antioxidanten, die talrijke gezondheidsvoordelen hebben.
Pure chocolade is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar is ook een krachtpatser van gezondheidsvoordelen. Rijk aan antioxidanten, zoals flavonolen, helpt pure chocolade stress te bestrijden en verbetert de gezondheid van het hart door de bloedstroom te verbeteren en de bloeddruk te verlagen .
Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg.
De combinatie van vet en suiker in melkchocolade stimuleert de afscheiding van endorfine. Melkchocolade bevat micronutriënten zoals calcium, fosfor en vitamine D, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade? Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.
Een standaard 100-gram reep pure chocolade bevat ongeveer 530-650 calorieën, terwijl melkchocolade ongeveer 530-600 calorieën bevat en witte chocolade ongeveer 570-630 calorieën. Dus op het eerste gezicht lijkt het erop dat pure chocolade meer bevat .
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt doordat cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Pure chocolade: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en eventueel geur- en smaakstoffen zoals vanille. Het moet voor minstens 35 procent uit pure cacaobestandsdelen bestaan. Melkchocolade: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Hieraan wordt melk of melkproducten (bijvoorbeeld melkpoeder of gecondenseerde melk) toegevoegd.
Cacaopoeder : Cacaopoeder is een directe vervanger voor pure chocolade en kan een vergelijkbare chocoladeachtige smaak geven aan taarten, brownies en andere gebakken lekkernijen.
Wat krijg je als je pure en melkchocolade mengt? Pure melkchocolade, oftewel absolute perfectie . Deze smaak heeft alle rijkdom en persoonlijkheid van pure chocolade met de romige zachtheid van onze melkchocolade.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Qua smaak, zodra je een klein stukje op je tong legt, smelt de chocolade en omhult je gehemelte met zijn heerlijke smaak. In plaats van af te leiden van de smaak van de chocolade, helpt melk de smaaktonen van de cacao en de andere ingrediënten naar voren te brengen .
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan. Dit zorgt ervoor dat je toch geniet, zonder je dieet in gevaar te brengen.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Inhoudelijke verschillen pure en melkchocolade
In puur zit ongeveer 40 procent suiker, in melk ongeveer 50 procent. Maar over het algemeen geldt: hoe minder suiker, hoe meer cacao en vet. Volgens de Consumentenbond is pure chocolade dus vaak wel vetter dan melkchocolade.
Pure chocolade bevat veel suiker, vet en calorieën, dus het is het beste om er met mate van te genieten . De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 25-36 gram toegevoegde suiker per dag te consumeren, afhankelijk van je geslacht en grootte. Een ounce of 2 per dag is meer dan genoeg om de gezondheidsvoordelen te krijgen.
Ondanks de overweldigende voordelen van pure chocolade, is er één waargenomen negatief punt dat sommige liefhebbers van zoete melkchocolade afschrikt: de sterke en vaak bittere smaak . De reden dat pure chocolade bitter smaakt, is vanwege het hoge percentage cacao (60-95 procent van de cacaobestanddelen).
Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons een blij gevoel geven. Als we chocolade eten, is het alsof we een kleine uitbarsting van geluk krijgen. Met name pure chocolade heeft speciale ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat we ons meer ontspannen en minder gestrest voelen .