Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de nummer één reden is waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen (2). Ironisch genoeg wordt de oplossing voor vermoeidheid vaak gevonden in meer beweging (3, 4). Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam.
Verschillende soorten groenten leveren allerlei vitamines en mineralen die je nodig hebt om weer beter te worden. Denk aan vitamine C in paprika en bloemkool, vitamine A in wortel en prei en vitamine B6 in spinazie en kool. Eet de soep lekker heet, dat helpt om slijm af te voeren.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Vermijd fastfood, bewerkte voeding, te veel koolhydraten en te veel snelle suikers. Kies voor een gezonde combinatie van onbewerkte langzame koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten. Als je onbewerkte voeding eet met veel groenten en vezels zit je meestal wel goed.
Energiedranken zijn frisdranken met veel suiker, waaraan cafeïne, taurine en glucurono-lacton zijn toegevoegd. Al deze stoffen hebben een oppeppend effect. Voorbeelden van energiedranken zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit. Een speciaal soort energiedrankjes zijn de energieshots.
De B-vitamines (B2, B3, B5, B6 , B11, B12) en vitamine C zijn belangrijk bij onze energiestofwisseling. Ze ondersteunen het energieniveau en helpen vermoeidheid te verminderen. En ook magnesium en ijzer helpen een handje. B-vitamines vind je in dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees en vis.
Dat stelt Kelly Silverio Alonso-Duin, gezondheidswetenschapper en diëtist bij het Amsterdam UMC. "Energie haal je uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarbij verzadigen eiwitten en vezels het meest." Het verschilt per persoon hoeveel calorieën je nodig hebt om de dag energierijk door te komen.
Een handjevol notenmix, zonder toegevoegd zout of extra suiker, is een gezond hapje. Cashewnoten, hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten allemaal gezonde vetten, vezels en eiwitten die uw bloedsuikerspiegel op peil houden en voor een energieboost zorgen.
Breng meer tijd met jezelf door om de persoon van binnen te leren kennen, zodat je je leven kan inrichten op een manier die beter bij jouw essentie past. Als je je eigenwaarde ziet en voelt, zul je anderen ook meer waarderen.
Lichaamsbeweging is belangrijk, niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je algemene gevoel van geluk. Zelfs regelmatig wandelen in de frisse lucht heeft een positief effect op je geluksgevoel. Zodra je aan het sporten bent, wordt dit gevoel nog eens versterkt.
Beweeg vaak. Veel bewegen en sporten maakt stress minder. Het helpt om u minder zorgen te maken. U voelt zich positiever.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Bij sommige ziekten is moeheid het eerste of zelfs het enige symptoom. Enkele vaak voorkomende ziekten die vermoeidheid veroorzaken zijn: schildklieraandoeningen (een te traag of te snel werkende schildklier), diabetes, nierziekten, bloedarmoede, infecties (bv.
Het mineraal is van cruciaal belang voor de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren. In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het ons weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van ons immuunsysteem.
Een vermoeid uiterlijk is vaak het resultaat van slaaptekort, een te korte of slechte nachtrust, een superactieve week of een periode van algemene vermoeidheid, lagere immuniteit of ziekte. Een eenvoudige oplossing is eens lekker uitslapen (een schoonheidsslaapje).
Groenten zijn altijd een goed idee, maar groene groenten zijn echte oppeppers. Ze bevatten namelijk veel foliumzuur (B11), dat net als vitamine B2 en ijzer nodig is voor de vorming van rode bloedcellen. Vis is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, maar het bevat ook veel vitamine B12.