Pilaf is een gerecht uit het Midden-Oosten dat bestaat uit rijst met veel verschillende kruiden. Ons lekkerste pilaf recept is lactosevrij, dus iedereen kan meegenieten! Dit gerecht ga jij echt niet snel vergeten dus vries een portie in. Je kan ons lekkerste pilaf recept voor wel 3 maanden invriezen.
Kip Pilav smaakt bij veel gerechten en is vooral heerlijk bij rijst en frites. De bereiding is snel en simpel: het stoofgerecht al roerend even in een pan verwarmen of in de kunststofbak in de combisteamer (of eventueel magnetron) verhitten.
Rijstgerechten
Ook rijstgerechten of saus voor rijstgerechten kun je heel goed invriezen. Zelf heb ik al een portie nasi voor twee personen in de diepvries liggen. Denk ook eens aan het invriezen van kip-kerriesaus, een bonenschotel met mais, of kip goulash.
Als je niet van plan bent om de restjes rijst binnen één of twee dagen te gebruiken, kun je ze gelukkig ook gewoon invriezen.Bevroren rijst kan zo'n drie maanden worden bewaard. Let bij het ontdooien en opnieuw verwarmen wel heel goed op dat je het traag laat ontdooien en daarna grondig verhit.
Fanatieke fitnessers noemen het ook wel meal preppen, maar gelukkig kun je veel lekkerdere gerechten voorbereiden dan alleen rijst met kip en broccoli. Je vriezer prop je net zo makkelijk vol met bakjes die barsten van smaken, kruiden en specerijen!
Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Doe wat olie in een koekenpan, braadpan of wok en bak de rijst in een paar minuutjes lekker warm. Even stomen kan ook! Zet een stoommandje of zeef op een pan met kokend water en sluit af met een deksel of bord. Na 2-5 stomen is je rijst warm genoeg om te serveren!
Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt. Dus mag je rijst opwarmen; beter van niet, want qua gifstofjes is het al niet het meest handige ingrediënt.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak. Op die manier is nasi in de vriezer nog zeker 3 maanden houdbaar.
Wanneer je je rijst laat afkoelen kun je deze in de koelkast op 4 tot 7 graden maximaal twee dagen bewaren en in de vriezer op -18 graden tot wel drie maanden. Zorg wel dat je dit in een luchtdicht, goed afgesloten bakje doet.
De lage temperaturen in de vriezer brengen de groei van micro-organismen tot stilstand. Hierdoor blijft eten in de diepvries langer goed. Invriezen beïnvloedt nauwelijks de voedingswaarde, dus groenten en fruit uit de diepvries zijn net zo gezond als verse exemplaren.
Pilav maken deed men traditioneel vooral in Turkije en het huidige Midden-Oosten, maar inmiddels wordt het ook in India en Azië veel gegeten en kom je het zelfs in de Caraïbische keuken tegen. Oorspronkelijk een bijgerecht, maar tegenwoordig vormt het de basis van complete, gebalanceerde gerechten.
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Ook hier is een ijsblokjesvorm weer handig om te doseren. Dit geldt ook voor het invriezen van kookroom of crème fraîche. Je kunt deze producten ook in zijn geheel invriezen, maar dan dien je het ook in zijn geheel te gebruiken. Denk van tevoren na over hoe je het eten na het invriezen wilt gaan gebruiken.
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
Verhit restjes door en door
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Een fantastisch én makkelijk gerecht om te maken. Ideaal voor restjes rijst van een dag oud. Je kunt je leftover-rijst dus gebruiken als basis voor verschillende gerechten, zoals gebakken rijst maar ook Japanse roerbakgerechten. Voeg eventueel verschillende kruiden of ingrediënten aan toe om de smaak wat te veranderen.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Heeft u een menu met saté dan adviseren wij de saté eruit te halen en de rijst, nasi kuning, nasi goreng of bami goreng eerst 1,5 minuut op te warmen. Daarna saté weer in de bak terug doen. Deksel er weer op en nog 30 sec. extra verwarmen.