Als je een heteluchtoven gebruikt, moet je de temperatuur meestal met ongeveer 20°C verlagen ten opzichte van een conventionele oven. Dit komt omdat heteluchtovens de warmte gelijkmatiger en efficiënter verspreiden, waardoor koekjes sneller bakken.
Naast gelijkmatig bakken op meerdere rekken, kunnen convectiebakinstellingen u helpen de ideale omgeving te bereiken voor het koken van specifieke recepten. Convectie-instellingen kunnen voldoen aan de meeste bakbehoeften en kunnen worden gebruikt om een breed scala aan voedingsmiddelen te koken, waaronder vlees, groenten, ovenschotels, koekjes, taarten en meer .
Elke oveninstelling heeft zijn eigen unieke kook- en verwarmingseigenschappen, die verschillende effecten hebben op hoe een baksel uitpakt. Conventionele verwarming is geweldig voor cakes, terwijl ventilator-ondersteunde convectie (specifiek de modus in combinatie met conventionele verwarming) beter geschikt is voor koekjes, brownies en blondies.
Bij een heteluchtoven blaast een ventilator hete lucht de oven rond. Hierdoor is de temperatuur in de oven overal gelijk. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een hele kip in de oven wilt braden of wanneer je gerechten onder elkaar in de oven verwarmt of bereidt. Alle gerechten krijgen zo evenveel warmte.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Voor koekjes kun je zowel een oven met boven- en onderwarmte gebruiken als een heteluchtoven. Voor een heteluchtoven moet je de temperatuur wel met 10% verlagen. Verwarm je oven tijdig voor om ervoor te zorgen dat je koekjes gelijkmatig bakken. Plaats ze bij voorkeur in het midden van de oven.
Ik moet wel zeggen dat als ik de convectieovens van de commerciële keuken gebruik, mijn cupcakes beter smaken . Ik gebruik een elektrische convectieoven in mijn bakkerij en ik krijg altijd smeuïge cakes... we bakken op ongeveer 350 graden totdat een mes schoon is als we erin prikken.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.
De basis: 175°C is je vriend. De meeste koekjesrecepten adviseren een oventemperatuur van ongeveer 175°C.
U kunt ervoor kiezen om uw convectieoven te gebruiken als een gewone oven door simpelweg de convectiefunctie niet te selecteren . Houd er echter rekening mee dat zelfs recepten die geen convectiebakken vereisen, met convectie kunnen worden bereid, en dat u mogelijk zelfs betere resultaten krijgt.
Probeer de convectiebakmodus op uw oven. De luchtstroom die gepaard gaat met de convectiestand betekent dat de warmte gelijkmatig rond de bakplaten circuleert.) Donkere (goed gekruide) pannen kunnen de onderkant van uw koekjes verbranden of te bruin maken door warmte te absorberen; pas uw temperatuur aan of gebruik een lichtere kleur pan.
U kunt koekjes bakken in een convectiemagnetron . Dit apparaat combineert magnetron- en convectiekoken, waardoor u de textuur van in de oven gebakken koekjes krijgt. Zorg ervoor dat u magnetronbestendige bakvormen gebruikt en pas de baktijd enigszins aan voor het beste resultaat.
Waar moet ik mijn koekjes bakken? Het simpele antwoord op deze vraag is, in het midden . Koekjes moeten (bijna) altijd op het middelste rek van de oven worden gebakken. Het middelste rek biedt de meest gelijkmatige warmte en luchtcirculatie, wat helpt om koekjes consistent te bakken.
De vuistregel is deze: Verlaag de oventemperatuur met 25°F. Controleer de baktijd voor het eerst 10 minuten eerder dan het recept aangeeft . Je kunt het altijd langer bakken, maar niet korter.
Hetelucht. Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan?Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven.
Bak je regelmatig taarten, koekjes of cupcakes? De combimagnetron is niet de beste keus voor de echte bakliefhebbers. Dit apparaat heeft namelijk vaak maar één verwarmingselement, terwijl de oven variant zowel boven als onder eentje heeft. Hierdoor komen koekjes en andere baksels vaak iets beter tot hun recht.
Kristalsuiker zorgt voor de knapperigste koekjes. Basterdsuiker maakt je koekjes juist wat zachter omdat er meer vocht in zit. Naast suiker kun je ook opletten op de soort bloem die je gebruikt. Tarwebloem zorgt voor een krokanter koekje en broodbloem maakt een koekje taaier.
De meeste koekjes bak ik op normale (maar hoogwaardige) bakplaten - ze zijn niet bijzonder, maar ze zijn ook niet slap/gemakkelijk buigbaar. Ik heb een aantal geïsoleerde bakplaten, die ik niet veel gebruik omdat ze met silpat echt niet goed bruin worden.
Gelukkig zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten om te zien of je koekjes gaar zijn: Je koekjes hebben een goudbruin randje.Niet heel je koekje hoeft bruin te zijn. Als het randje goed is, kun je ze uit de oven halen.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Snel brood, muffins en cupcakes: De kleinere oppervlakken van deze items kunnen tijdens het convectiebakken zijwaarts worden geblazen , waardoor er ongelijke bovenkanten ontstaan. Een conventionele bakinstelling zorgt ervoor dat de bovenkanten stil blijven.
Ik gebruik de mijne om te bakken . Het kookt sneller, dus het was in het begin een kwestie van vallen en opstaan. Ik leerde dat ik op een lagere temperatuur moest bakken dan wat het recept aangeeft.
Het zal je misschien verbazen, maar broodroosterovens kunnen net zo heet worden als conventionele ovens. Dus als de pan erin past, dan is het kleine krachtpatsertje prima in staat om de cake te bakken . Broodroosterovens hebben ook veel minder tijd nodig om voor te verwarmen dankzij hun kleinere formaat.