Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Te gebruiken tot
Dat betekent dat je het product kunt eten vóór de datum is verstreken. Ná de datum kun je het beter weggooien, zelfs als de verpakking nog dicht is. Ook geldt voor verse producten als kip dat je het na het openen dezelfde dag moet bereiden en/of opeten.
Volgens de USDA is deze datum niet echt een houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop de kip zijn "piekkwaliteit" begint te verliezen. Je hebt dus tot twee dagen na die datum om de kip te gebruiken . Let na twee dagen op andere sensorische signalen om te weten of de kip bedorven is.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.
USDA raadt aan om gekookte kip binnen drie tot vier dagen te gebruiken , mits gekoeld bewaard (40°F of lager). Koeling vertraagt de groei van bacteriën, maar stopt ze niet.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft. Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken , zelfs als je het goed kookt.
Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg. Kleur: Verse gebakken kip is meestal goudbruin. Als de kip een grijze of groene tint heeft, is dit een teken van bederf. Textuur: Als de kip slijmerig of plakkerig aanvoelt, is dit een indicatie dat het niet meer veilig is om te eten.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Kipproducten hebben doorgaans een houdbaarheidsdatum, die aangeeft wanneer het product niet meer veilig is om te consumeren. Dit is anders dan een houdbaarheidsdatum, die zich richt op kwaliteit in plaats van veiligheid. De houdbaarheidsdatum is cruciaal, omdat het niet veilig is om kip te consumeren na deze datum .
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting.De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Volgens de FSIS-USDA-richtlijnen is kip, indien continu bevroren, onbeperkt veilig, dus na het invriezen is het niet belangrijk of de verpakkingsdatums verlopen. Voor de beste kwaliteit, smaak en textuur, bewaar je hele rauwe kip in de vriezer tot een jaar; delen, 9 maanden; en giblets of gemalen kip, 3 tot 4 maanden .
Verse, rauwe kip is roze en vlezig van kleur; als de kip bedorven is, zal hij verkleuren en een doffe, grijze gloed krijgen . "Tekenen van voedselbederf zijn vrij universeel," zegt White. "Elke vieze geur, verkleuring of vreemde substantie op uw kip zou reden zijn om weg te gooien."
Een "Verkoopdatum" vertelt de winkel hoe lang het product te koop moet worden aangeboden voor voorraadbeheer . Het is geen veiligheidsdatum. Een "Gebruiksdatum" is de laatste aanbevolen datum voor het gebruik van het product terwijl de kwaliteit optimaal is. Het is geen veiligheidsdatum, behalve wanneer het wordt gebruikt op zuigelingenvoeding zoals hieronder beschreven.
Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis , kip, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden staat: 'te gebruiken tot…'. Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Eigenlijk is het dus te gebruiken 'tot en met' de vermelde datum.
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
In tegenstelling tot "te gebruiken tot", hoeft u een voedingsmiddel niet te consumeren vóór de houdbaarheidsdatum, maar de houdbaarheidsdatum betekent wel dat het voedsel zijn kwaliteit behoudt en in de staat verkeert die u voor deze datum zou verwachten. Na deze tijd kan de kwaliteit van het voedsel veranderen, maar het is nog steeds veilig om te eten als u dat wilt .
Onze aanbevolen houdbaarheid voor gekookte kip is 3 tot 4 dagen in de koelkast (1 tot 2 dagen als het in een saus zit), en 2 tot 3 maanden in de vriezer.
Ideale temperatuur
De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Rauwe kip kan je eigenlijk maar één à twee dagen in de koelkast bewaren. Winkel dan ook met een plan of vries de kip in als je haar wilt bewaren. Controleer rauwe kip altijd op kleur, textuur en geur. Ook bereide kip blijft niet eeuwig goed in de koelkast.
Als je kip niet meer eet kan dwangvoeren levensreddend zijn. Doordat ze ziek is verliest ze extra energie, als ze ook niet eet verliest ze nog meer energie waardoor ze achteruit zal blijven gaan. Dwangvoeding kan je kip door het ziekteproces heen slepen.
Tenzij de kip ziek is, zal ze geen merkbare geur moeten hebben. De reden voor deze mythe schuilt in dat wat kippen achterlaten: uitwerpselen. Hoewel uitwerpselen in de tuin of kippenren geen stank veroorzaken, zullen uitwerpselen die zich ophopen in het hok wel gaan stinken.