Kun je kraanwater in Frankrijk drinken? Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
Ja, je kunt het Franse kraanwater gewoon drinken. In vrijwel alle dorpen en steden is een goede watervoorziening en wordt water net zo goed gezuiverd als elders.
In welke landen kun je wel kraanwater drinken? In de meeste Europese landen kun je zonder problemen kraanwater gebruiken. Of het ook lekker is, is dan weer een tweede. In landen als Spanje, Frankrijk, Italië en het vasteland van Griekenland zit er chloor in het drinkwater.
Rond Le Bouchet-Saint-Nicolas lopen in totaal zo'n 1300 koeien rond. Dat zijn 'grootgebruikers' als het om drinkwater gaat, maar ook bij de boeren kwam er niets meer uit de kraan. Sinds juni rijden al die boeren nu dagelijks af en aan naar een meer, een paar kilometer verderop.
Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater
Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.
Houd in Europa 5 tot 10 procent aan
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden.
In Frankrijk zijn sappen vaak aan de dure kant. Voor een biologische appelsap ben je al snel €6 kwijt, het dubbele van een gemiddelde sirop à l'eau.
Welk landen hebben het schoonste drinkwater? Voor schoon en lekker kraanwater hoef je Nederland eigenlijk niet te verlaten. Het beste kraanwater vind je volgens Vitens in Oostenrijk, Zwitserland of Scandinavië. In Oostenrijk en Zwitserland vind je op wandelroutes in de bergen en in dorpen fonteinen met drinkbaar water.
Uit de studie blijkt dat het water in Frankrijk, met een prijs van 1,27 euro per kubieke meter, duidelijk goedkoper is. De Verenigde Staten doen met een waterprijs van 47 eurocent per kubieke meter nog veel beter.
Voor beginnende bestuurders geldt in Frankrijk (net als in Nederland) een lager toegestaan alcoholpromillage bij het rijden. Voor gevorderde bestuurders geldt een maximaal toegestaan alcoholpromillage van 0,5. Beginnende bestuurders mogen een alcoholpromillage van maximaal 0,2 in het bloed hebben.
Water (drinkwater)
Het kraanwater in Duitsland is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken.
Onze toiletten zijn uitgerust met knipperlichten die gaan branden in geval van evacuatie. Het kraanwater in Disneyland Paris is veilig om te drinken. Je kunt gerust je waterflessen vullen.
Nog niet eerder werd kraanwater uit zoveel Europese landen tegelijk geproefd. Het kraanwater werd onder andere beoordeeld op smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk. De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland.
Om te mogen rijden in Frankrijk dien je in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (inwoners van buiten de Europese Unie hebben een internationaal rijbewijs nodig), geldige kentekenpapieren (in Frankrijk "carte grise" genoemd) en je verzekeringsbewijs.
Verplicht in de auto in Frankrijk
U moet een gevarendriehoek meenemen in de auto. Deze moet u gebruiken wanneer u met pech of vanwege een ongeluk op de vluchtstrook van de snelweg komt te staan. U schakelt de alarmlichten van uw wagen aan en plaatst de gevarendriehoek minstens 30 meter achter uw voertuig.
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Om dit drinkwater in Frankrijk zo schoon te krijgen, voegen ze een behoorlijke hoeveelheid chloor toe aan het water. Chloor is een chemische stof die bacteriën doodt en het water hierdoor veiliger en schoner maakt. Geen zorgen, het gebeurt in een hoeveelheid dat het niet direct schadelijk is voor onze gezondheid.
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf dus een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.
In Frankrijk worden stopcontacten van type E gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen.
Je hebt geen reisstekker nodig in Frankrijk
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Frankrijk. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Geen milieusticker betekent een boete van 68 euro. Ook in andere Franse steden zoals Lille, Lyon en Grenoble heb je een milieusticker nodig.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!