De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Ga niet snoeien als het heel koud is of als het vriest. Het snoeien van een hortensia kan gewoon met een knip schaar. Knip / snoei niet meer dan één derde van de plant. Snoei de dode takken van de hortensia eruit, net boven de dubbelle knop.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen.De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.
Een wintervlies, kokosmatten of opgehoogde dennennaalden zorgen voor voldoende bescherming. Hortensia's in een pot moeten op een beschutte plaats worden gezet en met kokosmatten ingepakt worden. Als de pot bevriest is de kans groot dat ook beschadigingen aan de plant zijn ontstaan.
Vaak wordt ook gezegd om de hortensia te snoeien in het najaar. Met name wordt dan het wegknippen van de uitgebloeide bloemen bedoeld. Toch kan je dit beter niet doen. Laat de bloemen liever de hele winter aan de plant zitten.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
Hortensia's die op jong hout bloeien kunnen in de late winter of het vroege voorjaar (maart/april) worden gesnoeid. Knip de takken tot ongeveer 10 cm boven de basis van de hortensia-struik af. Houd de snoeischaar in een hoek van 45 graden om schade aan het vaatstelsel van de plant te voorkomen.
Dek de tuinhortensia af bij vorst
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
De hortensia (wetenschappelijke naam: Hydrangea) is een heel veelzijdige plant soort, niet voor niks een van de meest gecultiveerde plant soorten ter wereld.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Snoeien bij vorst
Wordt er binnen 3 dagen vorst voorspeld, snoei dan niet en wacht tot de temperatuur weer boven het vriespunt ligt. De reden hiervoor is dat snoeien snoeiwonden oplevert en vorst kan schade aan die wonden toebrengen.
Een struik of boom herstelt zich wel. Soms is het beter te snoeien, dan niets te doen. Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
De pluimhortensia oftewel de Hydrangea paniculata, bloeit ook op eenjarig hout. Stevig een hortensia snoeien mag bij deze soort. Knip de planten in februari-maart terug tot zo'n 15-20 cm boven de grond. Wanneer je wilt dat hij stevige gesteltakken krijgt, snoei je de pluimortensia hoger af.
Staan uw hortensia's op te droge grond en geeft u de planten op droge gronden ook niet tijdig extra water dan zullen uw planten er weinig fleurig bij staan. De kans dat ze enkel wat takjes vormen en geen of nauwelijks bloemen is dan groot.
In welke grond groeit een hortensia het beste? Hortensia's groeien en bloeien het beste op een neutrale tot zure bodem. In een kalkrijke grond krijgen ze namelijk lichtgroene of zelfs gele bladeren. U dient ze dus nooit (kalkrijk) leidingwater te geven, als u roze of blauwe hortensia's wilt.
Pluimhortensia: Hydrangea paniculata
Door hem in maart goed kort te snoeien, wordt een rijke bloei bevorderd. Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen.
Hortensia onderhouden
De grond moet lichtvochtig blijven. Of je de hortensia moet snoeien, is afhankelijk van de soort. Zo hoef je bloeiers op oud hout niet te snoeien, maar alleen de bloemen te verwijderen. Bloeiers op nieuw hout (zoals de Anabelle en pluimhortensia's) snoei je in het voorjaar.
U kunt ervoor kiezen om de struik helemaal tot op de grond te snoeien, maar dan houdt u slechts een klein struikje over. Veel mensen kiezen er daarom voor om hortensia's in het voorjaar tot 15 centimeter tot de grond te snoeien.