Watertemperatuur is een kritische factor om de beste smaak uit je groene theebladeren te halen. Als de temperatuur van het water te heet is dan wordt je thee bitter en veel delicate aroma zullen verloren gaan. Als de temperatuur van het water is te koud is dan trek het niet de volledige smaak uit de bladeren.
Heet of kokend water zorgt ervoor dat de smaak van de theeblaadjes sneller wordt afgegeven. Thee zetten met koud water daarentegen, gaat helemaal niet snel. Meestal wordt aangeraden om koude thee zo'n 4 uur te trekken, maar 8 uur is ook geen probleem.
Elke thee kan koud gezet worden, maar ongefermenteerde theesoorten, zoals Japanse groene thee, zijn ideaal voor koud zetten . Ze hebben een milde smaak die heerlijk smaakt als ijsthee.
Groene gearomatiseerde thee komt tot zijn recht indien deze wordt opgegoten met water van 60-80°C en maximaal 2 minuten te laten trekken. Dan zijn de aroma en basisthee namelijk in balans. Indien met de thee langer laat trekken wordt de smaak iets bitter door de verspreiding van de looistoffen van het groene theeblad.
Het drinken van warme groene thee kan helpen om het gevoel van ontspanning en het bevorderen van de spijsvertering de spijsvertering ondersteunen. Aan de andere kant kan koude groene thee verfrissend zijn, vooral op warme dagen, en heeft het ook het voordeel dat het langer duurt.
Groene thee wordt gewonnen uit de bladeren van de Camellia sinensis plant en is er in verschillende varianten. Het kan warm, koud of zelfs in poedervorm worden gedronken en staat bekend om zijn hoge antioxidantengehalte en gezondheidsvoordelen.
In een kopje groene thee van 100 ml zit pakweg 70 mg van de stof, maar wie 10 kopjes drinkt, krijgt plots 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan.
Je hebt waarschijnlijk een extreem bitter brouwsel overgehouden. Begrijpen hoe lang je groene thee moet laten trekken is een essentiële factor in hoe je groene thee correct zet. Net als de watertemperatuur, extraheert het te lang laten trekken van groene thee tannines, wat de smaak verandert .
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken. Bij het kopen van thee kun je letten op verschillende keurmerken, bijvoorbeeld het Fairtrade keurmerk voor eerlijke handel.
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
Gebruik een verhouding van 2-3 gram theeblaadjes per 8 ounces water. Theezakjes variëren van 1,5 tot 2 gram blaadjes per zakje. Laat de groene thee een nacht koud trekken voor een sterkere infusie. Koel en laat trekken - Zet je container in de koelkast en laat de thee 8 tot 12 uur trekken, afhankelijk van hoe sterk je het wilt.
Wetenschappelijk onderzoek toont duidelijk aan dat koud gezette groene thee meer catechines, flavonoïden en andere antioxidanten bevat dan warm gezette thee .
Een te grote cafeïne-inname kan slaapstoornissen veroorzaken, dus groene thee biedt de stimulerende voordelen van cafeïne zonder de bijwerkingen van slapeloosheid. Daarnaast zorgt groene thee voor ontspanning en rust.
Je kunt koude thee zetten met elke thee; zwarte, groene, witte, oolong, sencha, kruiden- en gearomatiseerde vruchtenthee. Ze zullen allemaal goed trekken in koud water, alleen de trektijd kan variëren .
Voor sommige theesoorten, zoals zwarte thee en kruidenthee, is kokend water beter geschikt. Echter, voor delicate theesoorten zoals groene en witte thee kan kokend water de bladeren verbranden en een bittere smaak veroorzaken. Laat het water in dat geval even afkoelen.
Vul een fles met een grote opening met 1 liter water, voeg 12 gram thee toe en laat minimaal 8 uur trekken. Wanneer je een glas schenkt van je cold brew, giet dan doorheen een theefilter of een zeefje.
Groene thee maagklachten en constipatie
De tannine in de groene thee verhogen maagzuur. Dit kan dus buikpijn, een misselijk gevoel of constipatie veroorzaken. Het beste is om groene thee te drinken na een maaltijd of tussen de maaltijden door. Mensen met maagzweren of maagzuur problemen moeten extra voorzichtig zijn.
- Drink nooit groene thee op een lege maag: De dag beginnen met een dosis cafeïne kan je dag een kickstart geven met de broodnodige impuls, maar het kan ook een negatief effect hebben op de maagbalans. Drink in plaats daarvan een glas warm water met limoen en honing of kies gewoon voor een fruit .
Groene thee is lekker doordrinkbaar
Door het frisse karakter van de natuurlijke groene thee is deze thee ook erg lekker als je dorst hebt. Een kopje groene thee zonder suiker en melk bevat daarnaast geen calorieën en is daarom een verantwoorde keuze.
Tijd – Meestal trekken groene thee tussen de één en vier minuten (nogmaals, het hangt allemaal af van het type). De trektijd varieert ook met smaakvoorkeur. Wees niet bang om korter te trekken als u een lichtere smaak prefereert!
Kan te veel groene thee schadelijk zijn? Net zoals bij vitamines kan een teveel aan EGCG schadelijk zijn. Bij overmatig gebruik, bijvoorbeeld via supplementen, kan een hoge inname leiden tot leverproblemen. De Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA) hanteert daarom een veilige bovengrens van 800 mg EGCG per dag.
De helft van de groene thee krijgt een voldoende, met de biologische 'groene draak'-thee van Albert Heijn als duidelijke winnaar. De nummer twee, de fairtrade-groene thee van G'woon, is ruim drie keer zo goedkoop en ook drie keer goedkoper dan de hekkensluiter, de 'exclusive collection sencha'-thee van Lipton.
Groene thee bevat cafeïne, dus wanneer je te veel kopjes thee op een dag drinkt, kan je last krijgen van bijwerkingen van de cafeïne.Denk hierbij aan hartkloppingen, trillen, hoofdpijn en slapeloosheid.
Breng het water aan de kook, maar laat het ongeveer tien minuten staan.Giet het water vervolgens over de thee en laat het ongeveer een minuut trekken voordat u het serveert . Natuurlijk kan de zettijd korter of langer worden gemaakt, afhankelijk van uw smaak. Groene thee heeft veel gezondheidsvoordelen.