Bij meeste oorzaken van niezen kun je als eigenaar zelf niets doen behalve je kat op tijd laten behandelen door een dierenarts. Wel is het heel verstandig je kat laten vaccineren tegen niesziekte. Ook als je kat nooit buiten komt.
Er is geen bewijs dat katten of andere huisdieren het virus kunnen oplopen door mensen of verspreiden op mensen. Meer informatie vind je in dit artikel over corona bij katten en honden.
Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Om een aandoening van de bovenste luchtwegen te behandelen, zal de dierenarts slijmoplossende medicijnen voorschrijven. Als de neus van de kat hardnekkig verstopt is en de kat de korst er niet uit kan krijgen door te niezen, moet je helpen: je kunt de neus van de kat schoonmaken met een babydoekje.
Snurken bij katten is meestal niet iets waar je jezelf zorgen over hoeft te maken. Wanneer katten helemaal ontspannen zijn kan de luchtweg belemmerd worden door extra huid van het zachte gehemelte, dit is normaal.
Vaak komen ooginfecties in de vorm van conjunctivitis samen voor met infecties van de bovenste luchtwegen. Deze verschijnselen samen worden de ´kattengriep´ genoemd, en worden veroorzaakt door een aantal verschillende infecties. Meestal omvat dit het feline herpesvirus type 1 (FHV) en het feline calcivirus (FCV).
Elke kat niest wel eens. Maar wanneer wordt het niezen abnormaal? Wanneer uw kat vaak blijft niezen, er abnormale uitvloeiing aanwezig is (etter, bloed) of de kat algemeen ziek wordt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
Verkoudheid bij hond en kat
Uiteraard kunnen honden en katten en ook paarden wél verkouden worden. De symptomen van een verkoudheid lijken behoorlijk op die van een griep infectie, maar zijn vaak milder. Een verkouden dier hoest, kucht, proest en snottert er vaak op los. Net zoals wij dat ook doen.
Omdat niesziekte dus ook via indirect contact kan worden verspreid, kunnen binnenkatten het virus ook krijgen. Daarom adviseren wij om uw kat dan ook regelmatig te laten enten tegen niesziekte.
Een benauwde kat kan moeilijk ademhalen. U kunt dit herkennen aan een piepend geluid tijdens het ademen, het heftig samentrekken of het op en neer bewegen van de buik tijdens het ademenhalen, of als uw kat opeens met open bek ademhaalt.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
U herkent een kat met koorts aan: rillen. verhoogde hartslag: een normale hartslag heeft 120 tot 240 slagen per minuut. versnelde ademhaling: een gezonde kat ademt 10 tot 30 keer per minuut.
Stress is altijd een aanslag op de weerstand van de kat. En dan heb je kans dat hij even een paar keer niest na zijn verblijf in het pension, met twee keer de wisseling van omgeving.
Soms geven neusdruppels wat verlichting, maar meestal moet uw kat het virus uitzitten. Wel kunnen bacteriële infecties als gevolg vande niesziekte worden behandeld met een antibiotica-kuur. Als de niesziekte bij een kat eenmaal chronisch is geworden, is genezing helaas niet meer mogelijk.
Vooral voor katten die veel met andere katten in contact komen. Katten die gevaccineerd zijn tegen niesziekte kunnen toch een milde vorm van niesziekte krijgen. De kans op bijkomende complicaties (zoals bronchitis en/of longontsteking) is dan wel aanzienlijk kleiner.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte? Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens.
Pharyngitis ofwel ontsteking van de bek- en keelholte
Dit is zo pijnlijk voor de kat dat ze meestal stoppen met eten. Tezamen wordt de aandoening ook wel het gingivitis-stomatitis-pharyngitiscomplex genoemd. Voor katten die er gevoelig voor zijn beginnen de problemen vaak al op jonge leeftijd, jonger dan twee jaar.
Niesziekte is een veel voorkomende aandoening bij de kat die soms levensbedreigend kan zijn. Symptomen van niesziekte zijn niezen, neusuitvloeiing, ontsteking van de oogslijmvliezen (conjunctivitis), ooguitvloeiing, gebrek aan eetlust, koorts en sloomheid.
U kunt proberen de neus van uw kat te spoelen: Dit kan met een zoutoplossing voor baby's of met een fysiologische zoutoplossing die u met een spuitje in een neusgat spuit. Niet alle katten zullen dit spoelen accepteren.
Bij milde hoestklachten kan het zijn dat de kat maar één of een paar keer per dag hoest. Bij erge klachten kan het zijn dat de kat erg vaak hoest en soms ook moeite krijgt met ademen. Veruit de meest voorkomende oorzaak van chronische hoesten bij de kat is astmatische bronchitis.
Van alle katten die het virus oplopen, overwint 40% het virus binnen 3 tot 4 maanden. Er bestaat een enting tegen dit virus, maar dat wordt in Nederland niet standaard gegeven. Lees verder bij FeLV.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Veel van de besmette katten worden drager van het herpes en/of calicivirus nadat de klinische symptomen zijn verdwenen. De symptomen van niesziekte kunnen weken tot maanden kunnen aanhouden. Klinische symptomen kunnen acuut, chronisch intermitterend (af en toe aanwezig) of chronisch persistent (continue aanwezig) zijn.