Schenk vervolgens voldoende water in de kop of pot en geef de thee voldoende tijd om te trekken. Een groene thee laat je 1 tot 5 minuten trekken. Voor een witte thee wordt tussen de 4 en 15 minuten aangehouden. Het trekken van thee is afhankelijk van je eigen smaak.
Groene thee hoeft helemaal niet zo lang te trekken. Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Groene gearomatiseerde thee komt tot zijn recht indien deze wordt opgegoten met water van 60-80°C en maximaal 2 minuten te laten trekken. Dan zijn de aroma en basisthee namelijk in balans. Indien met de thee langer laat trekken wordt de smaak iets bitter door de verspreiding van de looistoffen van het groene theeblad.
Hoe zet je groene thee? Groene thee is delicater dan zwarte thee en mag nooit met kokend water worden gezet: de hitte onttrekt tannines, waardoor je thee een bittere, wrange smaak krijgt. Gebruik water van de kook af (ongeveer 80°C) – laat de waterkoker na vijf minuten koken staan, giet het dan af en laat het 2-3 minuten trekken.
In een kopje groene thee van 100 ml zit pakweg 70 mg van de stof, maar wie 10 kopjes drinkt, krijgt plots 700 mg per dag binnen. Bij meer dan 700 mg per dag komt de goede werking van de lever in gevaar en kan er leverschade ontstaan.
Kan te veel groene thee schadelijk zijn? Net zoals bij vitamines kan een teveel aan EGCG schadelijk zijn. Bij overmatig gebruik, bijvoorbeeld via supplementen, kan een hoge inname leiden tot leverproblemen.
- Drink nooit groene thee op een lege maag: De dag beginnen met een dosis cafeïne kan je dag een kickstart geven met de broodnodige impuls, maar het kan ook een negatief effect hebben op de maagbalans. Drink in plaats daarvan een glas warm water met limoen en honing of kies gewoon voor een fruit .
Als je thee te lang laat trekken, kunnen er verschillende veranderingen optreden die je algehele thee-ervaring kunnen beïnvloeden. Het smaakprofiel van de thee verandert aanzienlijk, en wordt vaak te bitter en wrang . Dit kan behoorlijk onaangenaam zijn, vooral als je de voorkeur geeft aan een meer gebalanceerde en zachte smaak.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken. Bij het kopen van thee kun je letten op verschillende keurmerken, bijvoorbeeld het Fairtrade keurmerk voor eerlijke handel.
Tijd – Meestal trekken groene thee tussen de één en vier minuten (nogmaals, het hangt allemaal af van het type). De trektijd varieert ook met smaakvoorkeur. Wees niet bang om korter te trekken als u een lichtere smaak prefereert!
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
Het creëren van een avondritueel waarin je een kopje warme groene thee drinkt kan namelijk psychologisch helpen bij het ontspannen en voorbereiden op de slaap. Deze kalmerende gewoonte laat jouw lichaam weten dat het tijd is om tot rust te komen.
Er zijn duizenden soorten groene thee, die sterk verschillen in smaak en kwaliteit. Normaal gesproken gebruikt men water dat niet helemaal kookt, en giet men het over de thee, waarbij men de bladeren ongeveer 2 tot 3 minuten laat trekken.
Zet groene thee niet met kokend water. Dan wordt deze namelijk bitter. De meer delicate groene thee (zoals de Canton Tea Dragon Well) zet je op een temperatuur van 65-70 °C. Andere groene thee mag je op een temperatuur van 75 tot 85 ° C zetten.
Als uw thee slap smaakt, experimenteer dan met het verlengen van uw trektijd met een minuut of twee om de smaken volledig te laten ontwikkelen . Wees alleen voorzichtig dat u niet te lang trekt bij het gebruik van thee met een zwarte of groene basis, omdat dit kan leiden tot bitterheid. Losse bladthee heeft ruimte nodig om uit te zetten tijdens het trekken.
Je kunt een theezakje gerust vaker gebruiken, zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. "Theezakjes zijn niet gevoelig voor bacteriën. En als je kokend water over zo'n zakje giet, doodt dat meteen alle bacteriën die er zijn."
De meeste groene theesoorten duren ongeveer 2-3 minuten , terwijl witte theesoorten 4-5 minuten nodig hebben. Zwarte theesoorten duren meestal ongeveer 3-5 minuten. Het hangt ook af van het theeproduct dat u zet. Een theezakje is vaak sneller dan losse thee.
Even wat kokend water over het theezakje gieten en na 10-20 seconden is je thee klaar. Maar dit is eigenlijk niet hoe het hoort. Thee heeft namelijk tijd nodig om haar smaak goed af te geven. Door het theezakje snel even in het kopje te dompelen, wordt de thee bitter en komen de smaken niet goed tot zijn recht.
Smaak en kleur zullen veranderen
Te lang laten trekken verandert de kleur en smaak van uw thee. In plaats van te genieten van delicate en interessante tonen, merkt u misschien alleen bitterheid op. Als u naar de kop groene thee kijkt die een paar uur heeft gestaan, zult u merken dat de kleur is veranderd, is verslechterd en bruin is geworden.
Lauw water zou 4-6 uur moeten trekken, terwijl kouder water wel 8 uur kan trekken. Maak je echter geen zorgen over de timing. Het is letterlijk onmogelijk om een koud gezette thee te lang te laten trekken . Je thee wordt een sterk, vol brouwsel en stopt dan met trekken.
De algemene richtlijn voor de thee-waterverhouding is 2 eetlepels losse thee voor elke 32 oz vers, koud water. Dek af en zet in de koelkast, laat de thee minstens 2 uur trekken, maar meestal niet langer dan 8-10 uur OF laat tot 1 uur trekken bij kamertemperatuur .
Hoewel groene thee gezond is, bevat het een behoorlijke hoeveelheid theïne, die de slaap kan verstoren. Daarnaast kunnen de stoffen catechinen en antioxidanten in te grote hoeveelheden negatieve effecten hebben op het lichaam. die in een te hoge dossering per dag juist tegen je lichaam kan werken.
Het drinken van grote hoeveelheden kan bijwerkingen veroorzaken vanwege het cafeïnegehalte. Deze bijwerkingen kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten hoofdpijn en een onregelmatige hartslag . Groene thee-extract bevat ook een chemische stof die in verband is gebracht met leverschade bij gebruik in hoge doses.
Voor maximale gezondheidsvoordelen van groene thee, zet ik het op ongeveer 175°F (80°C) en laat het ongeveer 2-3 minuten trekken . Hierdoor blijven de antioxidanten intact en krijgt het een aangename, milde smaak zonder te bitter te worden. Het draait allemaal om het vinden van die zoete plek voor een verfrissende en gezonde kop!