Het maakt geen verschil. Azijn is uitwisselbaar zolang het 5% of meer is.
Appelazijn & appelciderazijn
De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn.
Appelazijn is iets minder zuur dan witte natuurazijn uit de supermarkt.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Schoonmaakazijn is een schoonmaakmiddel en is niet bedoeld voor het bereiden van voedsel, ook niet in verdunde vorm. Als je het binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Andersom kun je natuurazijn wel gebruiken als schoonmaakmiddel.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen. Het is echter niet zo veel voedzamer dan rode wijn azijn of druivenazijn; druiven bevatten voeding net als appels.
Natuurazijn. De basis van natuurlijke azijn ontstaat door de (natuurlijke) vergisting van alcohol. Denk aan wijn, bier of appelcider. Bij appelciderazijn wordt de azijn gevormd door appelsap op natuurlijke wijze te laten gisten zodat er alcohol ontstaat.
Verschil tussen schoonmaakazijn en natuurazijn
Toch zijn er belangrijke verschillen. Schoonmaakazijn is namelijk speciaal voor het schoonmaken. Het heeft een hogere concentratie azijnzuur (tot 10%) wat het effectief maakt tegen vuil, vet en kalkaanslag. Alleen: je kunt het niet consumeren!
Als de voetschimmel niet tijdig behandeld wordt, kan er kalknagel ontstaan. De tip van oma voor voetschimmel is een voetenbad met witte azijn of de plek 2 à 3 keer per dag besmeren met appelazijn. Een schimmelinfectie ontstaat door iets wat we dermatofyten noemen.
Appelazijn is anders dan witte azijn omdat het een zoete, fruitige smaak van de appels behoudt. Witte azijn is sterker dan appelcider met een hoger percentage azijnzuur . Gebruik appelazijn als u smaak wilt toevoegen aan saladedressings en sauzen.
Vervanger voor witte azijn: Als u een andere azijn nodig hebt ter vervanging van witte azijn, gebruik dan appelciderazijn of moutazijn . U kunt ook citroen- of limoensap gebruiken, afhankelijk van uw recept. Als u inmaakt of inmaakt, zijn er geen vergelijkbare vervangers.
De blauwe hand azijn is een 100% natuurlijk product. Het wordt gebrouwen op authentieke wijze en ontstaat door omzetting, met natuurlijke kiemen, van alcohol in azijn.
Vervang elke eetlepelbalsamicoazijn door 1 eetlepelappelazijn of rode wijnazijn plus ½ theelepelsuiker .
Het verschil tussen de azijnen is eigenlijk precies hetzelfde als verschil tussen de wijnen. Bij wit worden de druiven geperst en enkel het sap wordt gebruikt. Bij rode wijnazijn worden de rode druiven geperst en worden net als bij rode wijn de schillen van de druiven meegenomen, waardoor de rode kleur ontstaat.
De tromp en rueb appelazijn natuurtroebel is ongefilterd en daardoor zachter en voller van smaak. Tevens is de azijn ongepasteuriseerd (rauw) en bevat het de moeder (oorspronkelijke azijnzuur bacterien), wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van het product.
Hoewel er veel soorten azijn zijn die gebruikt worden voor het koken en in saladedressings (rood, wit, champagne, balsamico, rijst, appelcider, om er een paar te noemen), is schoonmaakazijn een heel ander product dat speciaal is gemaakt voor huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden en dat nooit geconsumeerd mag worden.
"We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.Ze slijten er sneller door."
Heeft het gerecht de specifieke appel erin nodig, dan zou ik er een scheutje appelsap bij doen. Vaak is echter ook een sherry azijn erg lekker als vervanging en wat meestal erg goed smaakt is een balsamico azijn, die is er ook in het wit.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Appelazijn is waarschijnlijk niet effectief voor gewichtsverlies . Voorstanders van appelazijn beweren dat het talloze gezondheidsvoordelen heeft en dat het drinken van een kleine hoeveelheid of het nemen van een supplement voor de maaltijd helpt om de eetlust te beteugelen en vet te verbranden. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen.
Alleen de naam is anders, maar het product hetzelfde. Appelazijn kunt u gebruiken in de keuken als basis voor een dressing of als vervanger van citroensap. Ook gebruiken veel mensen het voor huishoudelijke doeleinden zoals het maskeren van vieze geurtjes.
Hoewel er meer onderzoek nodig is, is biologische, rauwe en ongefilterde appelazijn mogelijk de beste keuze voor optimale gezondheidsvoordelen.
Wat is appelazijn eigenlijk? Appelazijn is een natuurlijk product dat wordt gemaakt door gefermenteerde appels te persen en de vloeistof te laten fermenteren tot azijn. Appelazijn, appelciderazijn of appelcider heet het sap dat wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels.