Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker of andere soorten suiker. In rietsuiker zitten mineralen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het halen van je dagelijkse behoefte.
Zijn natuurlijke suikers gezonder of beter dan geraffineerde suiker? Het antwoord is nee. Er bestaan simpelweg geen gezonde of ongezonde suikers, omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen de suikers in fruit en de suikers in frisdrank.
Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker. Beide soorten suiker doen hetzelfde in je lichaam: ze leveren energie. De hoeveelheid energie die ze bevatten, is gelijk (4 kcal per gram). De suikers hebben namelijk dezelfde bestanddelen (glucose en fructose).
De sucrosemoleculen in beide soorten suiker zijn identiek, dus wetenschappelijk gezien is er niet veel verschil . Zoals alle soorten toegevoegde suikers, wordt rietsuiker meestal in verband gebracht met negatieve gezondheidseffecten zoals gewichtstoename, diabetes type 2 en hartziekten.
Tijdens het bakken
In een recept kun je kristalsuiker 1 op 1 vervangen door rietsuiker.
Rietsuiker is net als kristalsuiker, maar dan uitsluitend gemaakt van suikerriet (in tegenstelling tot suikerbieten) en veel minder verwerkt. De kristallen zijn iets groter dan kristalsuiker en licht goudkleurig. Ondanks deze verschillen is rietsuiker een prima vervanger voor kristalsuiker .
Erythritol en xylitol zijn vaak goede keuzes, omdat ze vergelijkbare zoetkracht hebben als suiker en goed oplossen in vloeistoffen. Je zou in recepten ook suiker kunnen vervanger voor Stevia. Stevia is echter wel veel sterker dan gewone suiker, waardoor je het dus niet één op één als vervanger kunt gebruiken.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Witte tafelsuiker komt van suikerriet of suikerbieten en wordt meestal verkocht zonder dat de plantaardige bron duidelijk is geïdentificeerd. Dit komt omdat de twee producten — chemisch gezien — identiek zijn. Geraffineerde tafelsuiker is pure, gekristalliseerde sucrose, net zoals puur zout gewoon natriumchloride is.
Kristalsuiker is een veelzijdige en onmisbare basis in de keuken. Deze 100% zuivere suiker heeft een fijne korrel en lost daardoor gemakkelijk op, waardoor het ideaal is voor zowel warme als koude bereidingen. Denk aan luchtige cakes, knapperige koekjes, fruitige siropen of een vleugje zoet in je thee of koffie.
Bruine suiker is niets maar dan ook niets meer dan kristalsuiker met toevoegingen zoals suikerstroop, karamel en soms kleurstoffen. Het heeft de voedingswaarde op geen enkele manier gezonder gemaakt; er is geen verschil tussen beide.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Honing heeft een lagere GI-waarde dan suiker, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel verhoogt . Honing is zoeter dan suiker, dus je hebt er misschien minder van nodig, maar het bevat wel iets meer calorieën per theelepel, dus het is verstandig om je portiegroottes goed in de gaten te houden.
Hoewel alle suikers in principe dezelfde calorieën leveren, zijn er enkele soorten suiker die minder bewerkt zijn en meer voedingsstoffen bevatten. Bijvoorbeeld, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop worden beschouwd als natuurlijke suikers met een lagere glycemische index.
Panela, sucanat, verdampt rietsuikersap, hele rietsuiker zijn allemaal namen voor gekookt en gedroogd rietsuikersap. Dit is het minst bewerkte type rietsuiker en bevat sporen van mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.
Gewone suiker, ook wel bekend als geraffineerde suiker, wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet en ondergaat een intensief raffinageproces. Rietsuiker daarentegen is ongeraffineerd en wordt gewonnen uit het sap van suikerriet, waardoor het meer mineralen en een lichte karamelsmaak behoudt.
Rietsuiker heeft hetzelfde effect op je lichaam als kristalsuiker. Wil je de gezonde keuze maken, dan kun je beter minderen met producten waar veel rietsuiker of andere suikers zijn toegevoegd.
Eigenlijk heeft originele suikerriet 10-15% suikerconcentratie en de rest is water, vezels, enzymen, vitamines en mineralen. Geraffineerde suiker heeft 99,5% sucrose en 0,5% water . De reden waarom geraffineerde suiker slecht voor ons is, is de manier waarop we het verwerken en metaboliseren in vergelijking met ongeraffineerde suiker.
Kristalsuiker is een geraffineerde suiker gemaakt van suikerbieten. Basterdsuiker bestaat ook uit kristalsuiker, maar hier is suikerstroop en/of karamel aan toegevoegd. Wat er precies wordt toegevoegd en in welke hoeveelheid hangt af van de kleur basterdsuiker.
NEE.Helaas.Er bestaan simpelweg geen gezonde of ongezonde suikers, omdat je lichaam geen onderscheid maakt tussen de suikers in fruit en de suikers in frisdrank (de kristalsuiker).
Natuurlijke suikers zijn veilig om te eten
Alle suiker die van nature in een voedingsmiddel voorkomt, krijgt groen licht. Dat omvat suiker in fruit en zetmeelrijke groenten, evenals hele of minimaal bewerkte koolhydraten zoals bruine rijst en volkorenpasta. Suiker in zuivelproducten zoals melk en kaas is ook oké.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.