Gembersap van G'nger is houdbaar tot de datum die op de dop van de fles staat. Daarnaast raden wij het aan om na openen de fles in de koelkast nog twee weken te gebruiken.
Specerijen zijn langer houdbaar. Ongemalen specerijen zoals foelieblad of nootmuskaat zijn gemakkelijk drie jaar te bewaren. Gemalen specerijen, zoals kaneelpoeder, kruidnagel en gember, blijven meestal tot twee jaar goed.
Wij raden af om kruiden te gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken , maar het ergste wat kan gebeuren is dat uw gerecht flauw en saai gaat smaken.
Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.
Het is een scherpe geur die je meteen zal herkennen. Vervallen gember gaat zijn geur verliezen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Te veel gember per dag kan maagklachten veroorzaken, de bloedstolling beïnvloeden, interageren met medicijnen en allergische reacties veroorzaken. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de hoeveelheid gember die je veilig kunt consumeren, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken. Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft .
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Zet het bakje in de groentelade van je koelkast en je kunt nog ± 3 weken genieten van je gember!
Als u ontdekt dat uw gember bedorven is, kunt u deze het beste meteen weggooien. Gebruik geen beschimmelde gember in eten of drinken, omdat dit schadelijk kan zijn voor uw gezondheid en maagklachten kan veroorzaken . Beschimmelde voedingsmiddelen kunnen gifstoffen bevatten die schadelijk zijn voor uw gezondheid, dus wees voorzichtig en eet ze niet.
Het is echter niet oneindig houdbaar. Over het algemeen kan een ongeopende pot ingelegde gember tot twee jaar meegaan. Eenmaal geopend, moet u het in de koelkast bewaren en proberen het binnen twee weken te consumeren , hoewel het veilig een paar maanden in de koelkast kan blijven.
Commerciële gemberpasta is na opening doorgaans ongeveer twee maanden houdbaar in de koelkast . Controleer echter altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking om zeker te zijn.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Andere visuele signalen die aangeven dat het tijd is om de gember weg te gooien , zijn vlekken of schimmel op de buitenkant of afgesneden uiteinden, of een verkleurde binnenkant (donkergeel, bruin, grijs) wanneer gesneden . Textuur: Verse gember is stevig, dus als het zacht of papperig aanvoelt, is het een teken dat de gember bedorven is.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Lange termijn gember
Het duurt zo'n 4 dagen totdat je gedroogde gember hebt. In een zakje of pot kan dit tot wel een jaar meegaan!
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Gember is supergezond.Het werkt ontgiftend, ontstekingsremmend en houdt je bloedsuikerspiegel in balans. Maak deze smoothie als ontbijt, en je weet zeker dat je de dag goed doorkomt!