Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
De specerijen kunnen een jaar lang worden gebruikt, maar na zes maanden begint de smaak af te nemen en na een jaar is er een merkbaar verlies van aromatische olie te zien. Masalapoeders die ouder zijn dan twee jaar hebben een sterk verminderde smaak, hoewel ze niet als schadelijk worden beschouwd om te consumeren .
De garam masala is 2 maanden te bewaren in een goed afsluitbaar potje.
Droog en goed luchtdicht afgesloten bewaren. Mits goed bewaard minimaal een jaar houdbaar.
Ongeopend is meel zo'n 12 maanden houdbaar in de voorraadkast. Als hij eenmaal open is, kun je hem nog 6 tot 8 maanden bewaren. Nóg beter is het om geopende meel in de koelkast te bewaren. Dan is hij nog een jaar houdbaar.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Gemalen specerijen blijven 1-3 jaar goed.Hele specerijen blijven 3-4 jaar goed . Zouten blijven onbeperkt goed (sommige gearomatiseerde zouten kunnen na verloop van tijd hun kracht verliezen, maar het zout is nog steeds goed).
Dus wat is nu het verschil? Nog één keer klassikaal: garam masala is een Indiaas kruidenmengsel met andere ingrediënten dan de gelige Hindoestaanse masala, die van roti. Wissel de één dus zeker niet zo maar in voor de ander.
"Specerijen verlopen niet in de traditionele zin van voedsel dat 'bederft' of dat je er ziek van kunt worden. Ze verliezen echter wel hun kracht en smaak na verloop van tijd ," zegt Serge Krikorian, chef-kok en mede-eigenaar van Vibrant Occasions Catering. Het kan echter jaren duren voordat dat gebeurt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Je wordt niet ziek van het eten van Maggi waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is. Het enige verschil is dat de smaak minder wordt, omdat de kruiden verouderen .
Net zoals de meeste kruiden- en specerijenmengsels is ras el hanout ontzettend lang houdbaar. Zorg er wel voor dat je het mengsel in een afgesloten pot bewaard, het liefst op een donkere plek.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van.
Het allerbelangrijkste is dat u uw kruiden in luchtdichte containers bewaart, uit de buurt van licht en warmte .
Het gebruik van kurkuma waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, is over het algemeen veilig , maar de kracht en smaak ervan kunnen afnemen.
In principe kunnen kruiden en specerijen niet bederven mits ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard. Kruiden en specerijen dienen droog, koel en donker bewaard te worden en in een afgesloten opslagmedium. Licht, warmte, vocht en zuurstof (lees: open lucht) tasten namelijk de kwaliteit aan.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Het is over het algemeen nog steeds veilig om gedroogde kruiden en specerijen te consumeren die over hun houdbaarheidsdatum zijn , hoewel ze niet zoveel smaak toevoegen als hun verse tegenhangers.
Hoewel droge kruiden doorgaans niet 'slecht worden', nemen hun smaak en aroma na verloop van tijd af . Als de Herbes de Provence zijn geur heeft verloren - het ruikt niet langer naar kruidachtig, aards of bloemig - is het tijd om het te vervangen. Als de kleur aanzienlijk is vervaagd, is dit ook een teken van verminderde kwaliteit en smaak.