Het bezit van vuurwapens is in principe verboden in België. Voor het bezit van vergunningsplichtige wapens moet u een vergunning of een gelijkaardig document aanvragen, of u nu particulier, handelaar, verzamelaar, jager of sportschutter bent. Ook wapenbeurzen moeten vergund zijn.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Voor het aankopen van een vergunningsplichtig wapen is een wapenvergunning nodig. Sportschutters en jagers (alsook bijzondere wachters) kunnen sommige vergunningsplichtige wapens aankopen zonder dat ze een vergunning hoeven aan te vragen. U vindt hierover meer informatie op de pagina's voor sportschutters/jagers.
Op de zwarte markt leveren een doorsnee 9mm-pistool tussen de 500 en 750 euro op; een automatisch vuurwapen tussen de 1000 en 2000 euro, zo berichtten onderzoekers van het Korps landelijke politiediensten twee jaar geleden.
Vaak voor een paar tientallen euro's om ze dan massaal te exporteren naar West-Europa waar ze een grote afzetmarkt vinden in criminele milieu's. "Voor 1.000 tot 1.500 euro koop je normaal gezien een kalasjnikov.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
In België zijn er volgens schattingen van de overheid ongeveer 2.000.000 wapens op een bevolking van iets meer dan 11.000.000 inwoners. Volgens de wapenwet die van kracht was tot 9 juni 2006 konden bepaalde soorten vuurwapens vrij worden aangekocht, voor andere vuurwapens diende een vergunning aangevraagd te worden.
De schietstand van Shooting World in Kontich, nabij Antwerpen is dé schietclub in België waar u kunt schieten op een aangepaste schietbaan. Wij beschikken over verschillende banen die aangepast zijn voor diverse wapens.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Het bezit van vuurwapens is in principe verboden in België. Voor het bezit van vergunningsplichtige wapens moet u een vergunning of een gelijkaardig document aanvragen, of u nu particulier, handelaar, verzamelaar, jager of sportschutter bent. Ook wapenbeurzen moeten vergund zijn.
Voor een vrijgesteld wapen dient u een schrijven te hebben van de politie dat u een dergelijk wapen vrij voorhanden mag hebben. Voor de munitie dient u een verlof aan te vragen. Omdat een vrijgesteld wapen niet op de jachtakte kan worden gezet mag u er alleen op de schietbaan mee schieten.
De handelaar acht het onmogelijk om met een luchtdrukwapen iemand dodelijk te verwonden. 'Als je al raak schiet, zorgt dat hooguit voor een oppervlakkige vleeswonde, behalve natuurlijk als zo'n kogel in iemands oog terechtkomt. ' Luchtdrukwapens zijn in ons land vrij verkrijgbaar.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Het grootste verschil is dat vuurwapenbezit in de VS een fundamenteel recht is, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland waar wapenbezit een privilege is. Je moet je goed kunnen onderbouwen waarom je een wapen nodig hebt, zo kunnen bijvoorbeeld sportschutters en jagers een vergunning aanvragen.
Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III). Wapens als zwaarden, degens en wapenstokken (IV). In principe zijn in Nederland alle wapens uit de eerste drie categorieën verboden. Dit verbod geldt ook voor nepwapens of echt lijkende speelgoedwapens.
Vanaf de leeftijd van 16 jaar kan je een Vlaamse sportschutterslicentie bekomen waardoor je heel het jaar door mag schieten!. Met deze licentie wordt het mogelijk om met echte vuurwapens te schieten!
Op de schietbanen gelden zeer strenge veiligheidseisen, een vuurwapen alleen is niet gevaarlijk, echter een vuurwapen in de handen van een persoon wel! Om schietsport te kunnen uitoefenen moet je lid zijn van een schietsportvereniging. Bij onze vereniging schieten we met luchtdrukwapens en vuurwapens.
Er zijn 426.939 vuurwapens geregistreerd in België. Dat blijkt uit cijfers van de Wapendienst van de FOD Justitie. Wapenhouders hebben gemiddeld een viertal wapens, want er zijn 108.579 vergunningshouders.
Hoeveel wapens mag ik voorhanden hebben? Indien uw verlof nog minder dan 1 jaar oud is, dan mag daar slechts 1 wapen op staan. Na 1 jaar mogen er maximaal 5 wapens op uw verlof staan. Wilt u er 6 of meer dan moet u het specifieke nut hiervan kunnen aantonen d.m.v.
In Nederland is het dragen van wapens door burgers in principe verboden. Alleen sportschutters en jagers mogen bepaalde wapens gebruiken, als zij over de juiste vergunning beschikken en zich aan de regels voor legaal wapenbezit houden.
Op dit moment hebben 193.000 Polen een wapenvergunning. Binnen een jaar moeten dat er 100.000 meer zijn. Daarmee gaat Polen recht tegen de Europese trend in. In maart vorig jaar besloot het Europees Parlement met grote meerderheid de richtlijn voor wapenbezit aan te scherpen.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.