Die karakteristieke smaak van karamel, vanille, chocolade en gedroogd fruit. Soms aangevuld met kersen of gekonfijte sinaasappel, soms met pittige specerijen of laurier, soms meer richting de toffee. Zwarte peper, honing, tabak, leer.
Whiskey kan je maken van verschillende graansoorten en in Amerika was er een overvloed aan mais. Zo werd mais gebruikt om de drank van te maken. De whiskey werd geëxporteerd naar andere landen en kreeg de naam “Old Bourbon Whiskey”. De naam sloeg aan, en rond 1840, werd de drank aangeduid als bourbon.
Bourbons kunnen puur met teugjes gedronken worden, met water, met ijs, of je kunt er een cocktail van mixen. Bourbon heeft veel aan populariteit gewonnen als standaard alcoholdrank om in cocktails te gebruiken.
Bourbon is een Amerikaanse whiskey gemaakt van ten minste 51% maïs. De maïs geeft de bourbon een zoetere smaak in vergelijking met andere whiskeys.
Bourbon is een Amerikaanse whisky die voor minstens 51% van maïs gemaakt wordt. De drank is zoeter dan andere whisky soorten en met name populair in de Zuidelijke Verenigde Staten.
Blanton's Original, 700ml – €38,95. Amerika is het land van de bourbons, zeker in de streek van Kentucky. Men noemt de Blanton's ook wel de enige echte, de originele bourbon. De aroma hint naar citrusvruchten met karamel en vanille en de smaak is zoet en erg warm.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland.
Bourbon mag nooit hoger dan 80 procent puur gestookt worden. Dat laat een hoop ruimte voor al die heerlijke aroma-moleculen en daarom is bourbon zo lekker. Wat je na het destilleren overhoudt, is een transparante vloeistof die voor 80 procent uit alcohol bestaat.
Bourbon whiskey is een type Amerikaanse whiskey, met als hoofdbestanddeel mais.
Terwijl cognac wordt gemaakt van druiven (de brandewijn), wordt whisky gemaakt van granen. Beide zijn gefermenteerd en zetten suiker om in ethanol. Één ding dat whisky en cognac gemeen hebben is dat ze worden gerijpt in vaten. Hierdoor worden ze steeds zachter van smaak.
Bourbonvaten worden gemaakt van Amerikaans eikenhouten planken. Daarin wordt over de lengte een kleine ronding gefreesd. Maar ze zijn nooit allemaal even breed. Daarom blijft het maken van vaten, coopering, deels handwerk.
Drink 'm gewoon puur, met ijs, in de mix. Zeven generaties later maakt de familie Beam de bourbon nog steeds op dezelfde manier. Misschien is dit waarom Jim Beam tot vandaag de dag bekend staat als s 'werelds #1 Bourbon.
De 95 Rye van Bulleit is een whiskey die voor 95% bestaat uit rogge en 5% uit gemoute gerst. Het is een heerlijke soepele bourbon rijk van vanille en honing tonen. De whiskey heeft onderhand al verschillende internationale prijzen gewonnen!
Het wordt single malt genoemd omdat het wordt gemaakt van whisky van maar één distilleerderij. Dit kunnen ook whisky's zijn uit andere vaten of van andere partijen, maar deze moeten wel allemaal van dezelfde distilleerderij zijn. De betekenis van single malt is dus eigenlijk, één distilleerderij.
Blended whisky kan ook van verschillende soorten single malt whisky gemaakt zijn. Single malt whisky's worden dus nooit gemengd met whisky's van andere distilleerderijen en worden áltijd gemaakt van gerst. De ruigere smaak van single malt whisky ontstaat dan ook door het gebruik van 100% gerst.
Wat is het verschil tussen Scotch whisky en Irish whiskey? Nou, de twee meest voor de hand liggende verschillen om mee te beginnen zijn waar ze vandaan komen, en het vervelende spellingsverschil in whiskey en whisky. Scotch komt uit Schotland en Irish whisky komt uit Ierland.
Bourbon is een Amerikaanse whiskey, die minimaal 2 jaar op geblakerde, eikenhouten vaten gerijpt is en ten minste 51% maïs bevat. Whisky moet wettelijk gezien met een alcoholpercentage van minimaal 40% gebotteld worden.
Malt whisky wordt gemaakt met gemoute gerst, water en gist. De vloeistof wordt gedistilleerd in grote koperen ketels (u ziet ze bij de meeste distilleerderijrondleidingen) en wordt gerijpt in whiskyvaten voor minstens drie jaar (hoewel de meeste whisky veel langer wordt gerijpt).
Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.
Whisky is goed tegen de zenuwen
Naast het feit dat whisky goed is voor je hart, zorgt een glaasje er ook voor dat je bloed beter wordt doorgepompt en dat je hartslag lager wordt. Om van de voordelen t genieten, is één glas per dag het maximum, anders werkt het juist averechts.
En voor de alcohol-liefhebbers die niet op zoek zijn naar een bierbuik, is whisky ook nog eens een goede keuze. Het bevat geen koolhydraten en vrijwel geen suiker, en ook minder calorieën dan bier en de meeste wijnen.
De smaak van de whisky wordt namelijk aangetast door de zuurstof. Een fles open whisky kan nog tussen 1,5 jaar en 3 jaar gedronken worden. Een fles ongeopende whisky kan meerdere generaties meegaan.
Zeldzame flessen whisky vormen de beste investering. Het gaat dan bijvoorbeeld om gelimiteerde versies of whisky's van inmiddels opgeheven distilleerderijen. Als u de flessen heeft aangeschaft, moet u geduld opbrengen. Hoe ouder de whisky is, hoe meer rendement deze kan opleveren.
De Japanse Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is volgens de World Whisky Bible de beste whisky ter wereld. Expert Jim Murray omschreef de whisky als een drank "van bijna ongelofelijke genialiteit", en kende de single malt prompt een score van 97,5 op 100 toe.
The Glenlivet Founders Reserve is een zachte fruitige whisky die romig voelt op de tong. Een ideale whisky voor de beginnende single malt drinker. Deze Schotse whisky is zacht van smaak wat mede komt door het gebruik van Amerikaans eikenhout voor de whiskyvaten.