Staat de betaalrekening op jouw naam? Dan kun je in principe de rekening zelf opzeggen. Bij een gezamenlijke (en/of) rekening is het niet nodig dat beide rekeninghouders tekenen voor de opheffing.
Hoe je een en/of-rekening op 1 naam zet, is afhankelijk van de reden. Bij een scheiding moeten bijvoorbeeld beide rekeninghouders tekenen. Bij sommige banken moet je hiervoor langskomen op kantoor, bij andere regel je dit via internetbankieren.
Wil je een en/of rekening opzeggen, dan moeten beide rekeninghouders daarvoor toestemming geven. Wil je niet langer samen een rekening aanhouden, dan kan de rekening opgeheven worden. Maar vaak is het ook mogelijk dat een van de rekeninghouders de rekening alleen blijft houden.
Neem contact met ons op via 020 22 888 88 om jouw wensen door te geven. Dat kan op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur. Je kan de gezamenlijke rekening wel op 1 naam zetten als er een Beleggingsrekening aan is verbonden. In dat geval zal de Beleggingsrekening ook op naam van diegene die rekeninghouder blijft worden gezet.
De rekeninghouders moeten met elkaar afspreken waarvoor de rekening wordt gebruikt. De rekeninghouders zijn samen verantwoordelijk voor de rekening, dus ook bij roodstand. De rekeninghouders kunnen onenigheid krijgen over uitgaven en opnames die van de rekening zijn gedaan. Een rekeninghouder kan de rekening opzeggen.
Houd naast jullie gezamenlijke rekening gerust je persoonlijke rekening aan. Deze kun je gebruiken voor: inkomsten zoals je salaris en eventuele toeslagen. persoonlijke uitgaven zoals kleding, je OV-chipkaart of een avondje uit.
U blijft en verantwoordelijk voor de rekening. De gemachtigde kan geen bankproducten voor u aanvragen, wijzigen of opzeggen.
Bij opzegging vervallen alle ingeplande betaal- en spaaropdrachten. Hiermee zeg je niet je Zakelijke Rekening op! Om inzage te hebben in jouw Zakelijke Rekening, dien je toegang te hebben tot Mijn ING Zakelijk en/of de App. Het is niet meer mogelijk om papieren afschriften te ontvangen.
Als je een bankrekening hebt die op één naam staat, ben jij als enige gerechtigd om betalingen te doen en je bent ook als enige gerechtigd tot het saldo. Een en/of-rekening is daarentegen een gezamenlijke rekening, waarbij beide rekeninghouders geld kunnen storten of opnemen of betalingen kunnen doen.
Bij een gezamenlijke rekening zitten een bankrekening, twee betaalpassen en toegang tot online bankieren. Dit is een flexibel betaalpakket. U kiest zelf wat u nog bij uw basispakket wilt, bijvoorbeeld een creditcard. Zo betaalt u alleen voor wat u gebruikt.
Je adviseur kan de gezamenlijke rekening ook op één naam zetten. We hebben hiervoor toestemming nodig van beide rekeninghouders. Dan moet jij of je ex-partner toestemming geven om de ander als mederekeninghouder te verwijderen. Vergeet niet om beiden een kopie van je identiteitsbewijs mee te nemen.
Veel beter dan een en/of-rekening is een bancaire volmacht. De rekening blijft dan op naam van de ouder staan, maar het kind krijgt toestemming om betalingen te doen. Je kunt zelfs nog verder gaan, door een financiële notariële volmacht op te stellen of een levenstestament.
Was jij of bij leven van de rekeninghouder gemachtigd voor toegang tot de rekeningen? De machtiging vervalt na overlijden.Dat betekent dat je geen geld op kunt nemen.
* Een gemachtigde is een persoon die namens de rekeninghouder bepaalde (betaal)handelingen mag verrichten. Een gevolmachtigde heeft minder rechten dan een (mede)rekeninghouder, maar kan wel internetbankieren en een eigen betaalpas hebben.
Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.
Online of via Private Banking. Uw betaal- of spaarrekening online opzeggen is in 2 minuten gebeurd. We verwerken uw opzegging in de meeste gevallen direct. U kunt uw rekening online opheffen of, indien u klant bent van ABN AMRO MeesPierson, via Private Assistance.
De erfgenamen bepalen samen wat er met het geld op de rekening gebeurt. Het geld op de rekening wordt overgeboekt door bijvoorbeeld de executeur of de gezamenlijke erfgenamen. De rekening wordt opgeheven. Het is niet mogelijk om de blokkade op te heffen en de bankrekening op naam van iemand anders te zetten.
Een bankrekening kan geblokkeerd worden door de politie als er verdenking is van fraude, witwassen zoals geldezelschap of terrorismefinanciering. De politie kan dan een bevelschrift aan de bank geven om de rekening te blokkeren.
De fiscus kan bankrekeningen van individuen raadplegen om achterstallige schulden (belastingen) te innen. In realtime kan de belastingdienst echter niet volgen welke transacties er allemaal plaatsgrijpen op je bankrekening.
Je kunt een gezamenlijke rekening met 1 betaalpas openen bij ABN AMRO, ASN Bank , Rabobank (BasisPakket en DirectPakket, aanvragen via lokaal kantoor), RegioBank en SNS Basis. Bij deze banken betaal je geen kosten voor een 2e rekeninghouder.
Als u een gezamenlijke rekening heeft, behoort 50% van het saldo op die rekening toe aan u. De andere 50% staat op naam van de andere rekeninghouder. Dit betekent ook dat u (mogelijk) vermogensbelasting betaalt over 50% van het saldo op uw beleggingsrekening (en andere bezittingen in box 3).