Als u zelf ontslag neemt, hebt u in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering. Concreet zal de RVA van u willen horen waarom u uw werk hebt opgezegd, en op basis daarvan uw uitkering wellicht een tijdlang schorsen. Na die schorsing kunt u opnieuw een uitkering aanvragen.
U heeft na uw ontslag recht op WW als u werkloos raakt vanuit een dienstverband en aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent verzekerd voor werkloosheid. U verliest 5 uur of meer van uw werk per week. U bent direct beschikbaar voor betaald werk.
U werd ontslagen door uw eigen schuld? Indien u schuld hebt aan uw ontslag, kunt u een verwittiging krijgen of kunt u van het recht op uitkeringen uitgesloten worden gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 26 weken.
Als je zelf ontslag neemt, dan kies je hier heel duidelijk zelf voor en ben je dus verwijtbaar werkloos volgens het UWV. Dit betekent dat je jouw recht op WW-uitkering verliest. Tip: Wanneer je met wederzijds goedvinden uit elkaar gaat, kun je je recht op een WW-uitkering behouden.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.
Het gebeurt daarom wel vaker dat een werkgever een werknemer die ontslag wil nemen, tracht op andere gedachten te brengen. Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
Hoeveel arbeidsdagen bewijzen? ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.
Om recht te hebben op stempelgeld, moet je aan volgende voorwaarden voldoen: Je bent ingeschreven als werkzoekende bij een gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling in het Gewest waar je effectief verblijft (VDAB, ACTIRIS, FOREM of ADG). Je hebt een controlekaart (tot de leeftijd van 60 jaar).
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Wanneer je als werknemer je baan verliest, kom je meestal in aanmerking voor een WW-uitkering. Je kunt jouw uitkering aanvragen bij het UWV (Uitkeringsinstantie Werknemersverzekeringen). Het UWV kijkt vervolgens of je aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet.
Voorwaarden algemene bijstand
u bent 18 jaar of ouder; u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien; u kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering, waarmee u in uw levensonderhoud kunt voorzien; u zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
De WW-uitkering is 75% van uw loon. Een enkele keer kan het voorkomen dat het onwerkbare weer langer duurt dan 2 maanden. De uitkering wordt dan lager, namelijk 70%. In de meeste cao's is geregeld dat de werkgever de uitkering aanvult tot 100%.
Niet doen bij ontslag
Een vaststellingsovereenkomst tekenen. Mondeling akkoord gaan met je ontslag. Ruzie maken of in discussie gaan met je werkgever. Het kan je onderhandelingen schaden en het maakt de sfeer er ook niet beter op.
Juridisch heb je 3 mogelijkheden hoe je officieel je ontslag kan geven: een ontslagbrief afgeven (waarvan je een kopie laat tekenen voor ontvangst), een aangetekende brief opsturen of bij gerechtsdeurwaardersexploot. Breng tegelijk ook je directe chef op de hoogte.
Ontslag nemen kunt u het beste persoonlijk en zo vroeg mogelijk doen. Kies een geschikt moment voor een gesprek met uw manager voordat u uw collega's inlicht.
Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
De uitkeringen worden achteraf betaald. De betaling wordt uitgevoerd op de laatste werkdag van de maand, wat betekent dat de uitkeringen op je rekening worden gestort tussen de 5de en de 10de van de volgende maand.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon. De volgende maanden ontvangt u 70%.
Wettelijk is de werkgever niet verplicht om aan een werknemer toe te lichten waarom hij wordt ontslagen. Maar een werknemer heeft het recht om de redenen te kennen die tot deze beslissing hebben geleid; hij kan u daar schriftelijk via aangetekende brief om vragen.