Het Witte Huis in Rotterdam is gebouwd in 1897 en opgeleverd op 8 september 1898. Het kantoorpand telt 11 verdiepingen en is 45 meter hoog. Volgens sommigen is het niet alleen de eerste wolkenkrabber van Nederland, maar ook van Europa.
De 97 meter hoge Boerentoren uit 1931 in Antwerpen wordt met zijn hoogte en stalen skelet beschouwd als de eerste wolkenkrabber van Europa. Het Witte Huis in Rotterdam was in 1898 met 43 meter hoogte het hoogste kantoorgebouw van Europa en werd gebouwd naar voorbeeld van de Amerikaanse wolkenkrabbers.
In de Oude Haven, de oudste haven van Rotterdam, staat een imposant gebouw. Het Witte Huis is gebouwd in 1898 en was de eerste wolkenkrabber van Europa.
Rotterdam is de enige echte wolkenkrabbersstad van Nederland, en misschien wel van Europa. In Rotterdam vinden ze dat ze dat mogen zeggen. Hun hoogste gebouwen zijn niet zo hoog als in New York of Hong Kong, maar zij hebben wel een van de oudste wolkenkrabbers van de wereld.
In 1908 werd in New York echter het Singer Building geopend; 186,5 meter hoog en met 47 verdiepingen. Door veel mensen wordt dit door architect Ernest Flagg (1857-1947) ontworpen gebouw gezien als de allereerste echte wolkenkrabber.
Oudste gebouw
Het Heilige Geesthuis werd gesticht bij de Oostpoort aan het einde van de Hoogstraat.
Hoogste gebouw van Nederland:
Leuk feitje: Rotterdam is de stad met de meeste wolkenkrabbers van Nederland. Maar liefst 22 van de 53 wolkenkrabbers in Nederland staan in Rotterdam.
Alleen al in New York staan. 5.500 heel hoge gebouwen! lets meer dan vijftig daarvan zijn hoger dan tweehonderd meter. New York is echt beroemd om zijn wolkenkrabbers. In de stad wonen 8 miljoen mensen.
Zalmhaventoren, 203 meter hoog
De overduidelijke nummer één is de Zalmhaventoren. Sinds de oplevering van het gebouw in 2021 is dit de hoogste wolkenkrabber van Nederland.
Omstreeks 800 is de plaats waar later Rotterdam ontstaat al bewoond. Rond 1270 wordt de dam in de rivier de Rotte gelegd en in 1340 krijgt de nederzetting stadsrecht. Vanaf 1575 breidt Rotterdam uit in de richting van de Maas, waardoor de zogenoemde stadsdriehoek ontstaat.
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Koningin Emmaplein 8 – 9. Noem het Versailles aan de Maas of gewoon het duurste huis van Rotterdam.
Het hoogste gebouw in Nederland is de Maastoren, een kantoorgebouw in Rotterdam. Het is 165 meter hoog, heeft 44 verdiepingen boven de grond, en nog eens twee onder de grond. Superhoog zou je zeggen …
Nederland kent naast wolkenkrabbers ook twee kerktorens (zie Lijst van hoogste kerktorens in Nederland) en diverse (zend)masten en andere structuren die hoger zijn dan 100 meter. Voor een complete lijst wordt verwezen naar het artikel Lijst van hoogste constructies van Nederland.
Hoogbouw kan niet meer in Amsterdam. Vanwege nieuwe regels voor Schiphol mag in het vervolg veel minder hoog worden gebouwd in de stad dan tot nu toe. 'Lager bouwen betekent niet bouwen,' vreest de stad.
De Zalmhaventoren in Rotterdam is met 215 meter de hoogste gebouw van Nederland. Op 21 april 2022 maken de ontwikkelaars bekend dat de Zalmhaventoren is opgeleverd.
Maar de Zalmhaventoren mag zich nu echt de hoogste woontoren van Nederland noemen. Deze week bereikt het bouwwerk in het centrum van Rotterdam de eindhoogte van 215 meter. Als de nieuwe toren volgend jaar helemaal klaar is, telt het gebouw ruim 60 verdiepingen met voornamelijk woningen.
Wolkenkrabbers kunnen gaan wiebelen bij een aardbeving of, couranter in onze contreien, bij een hevige storm. Bij lage gebouwen is de speling miniem, maar heel hoge torens kunnen tot enkele tientallen centimeter of zelfs meer dan een meter heen en weer bewegen.
De Euromast is een uitkijktoren in de Nederlandse stad Rotterdam. Met 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek.
Het gebouw telt drie torens die met elkaar verbonden zijn: twee van 70 meter hoog en een van 215 meter. In totaal telt het complex ruim 450 huur- en koopwoningen. Op de bovenverdieping van de Zalmtoren komt een restaurant en een panoramisch uitkijkpunt op 185 meter hoogte dat voor iedereen toegankelijk is.
In Rotterdam is het hoogste gebouw van de Benelux, de Maastoren, geopend. Het gebouw in de Kop van Zuid telt 44 verdiepingen en is 165 meter hoog.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
De Hoogstraat, de oudste straat van Rotterdam en in de middeleeuwen ook wel Middeldam genoemd, is rond het midden van de dertiende eeuw aangelegd op de dam in de Rotte. Aan die straat stond het Gasthuis dat uit 1329 dateerde.
Rotterdam ontstond halverwege de dertiende eeuw rondom een dam in de Rotte. Aanvankelijk leefde de bevolking van landbouw en visserij, maar het dorpje groeide vanwege haar ligging al snel uit tot een handelsplaats. Er werd een haven gebouwd en op 7 juni 1340 kreeg Rotterdam van graaf Willem IV stadsrechten.