Ze kunnen enkel vermeerderd worden door delen van een bestaande plant te nemen en deze te laten uitgroeien tot nieuwe planten. Voor hosta's is delen enorm belangrijk, omdat niet alleen de cultivars, maar ook de meeste species niet te vermeerderen zijn uit zaad. Delen is de enige mogelijkheid.
De meeste hosta's houden wel van wat schaduw. Wordt het hart van de plant kaal, dan wordt het tijd de plant te scheuren. Gebruik een superscherpe schop om de plant in stukken te steken. De wortels zijn zoals gezegd erg sterk en hard.
Hosta's hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst.
Scheuren kan in het voorjaar en in het najaar. Het voordeel van scheuren in het najaar is dat u de planten makkelijk herkent, omdat de bovengrondse delen niet afgevroren of nog maar net weer aan het groeien zijn. Planten die in het vroege voorjaar bloeien, deelt u sowieso in het najaar.
Stekken kan met ontzettend veel verschillende planten. Kruiden als lavendel en rozemarijn lenen zich er bijvoorbeeld goed voor, maar ook geraniums, rozen en azalea's kun je prima stekken. Als je een goed stekje afknipt, zal het in de meeste gevallen wel lukken om er een nieuw plantje uit te laten groeien.
Planten die je met een snoeischaar, schep of spitvork splitst zijn onder andere aster, hosta, phlox, hemelsleutel (Sedum spectabile), vuurpijl (Kniphofia) en polvormende siergrassen als lampenpoetsersgras (Pennisetum).
Bij het kiezen van het ras moet erop gelet worden dat bladeren met weinig chlorofyl (bladgroen – bv. de gele of bijna witbladige soorten) geen zon verdragen en een schaduwplek wensen. Groenbladige vormen met stevig blad verdragen de zon wel beter. Hosta's houden van een humeuze, vochtige bodem, zonder ophopend vocht.
De Hosta (Hartlelie) is een vaste plant met prachtige grote bladeren die behoort tot de Agavefamilie. De Hosta doet het vooral goed op schaduwrijke plekken in de tuin. Naast de schaduw houdt de hosta van een neutrale, vochtige bodem. In de felle zon zijn de hosta's erg gevoelig voor verbranding van het blad.
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijgen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
Ook de hoogte is belangrijk. Een hosta krijgt een hoogte tussen de 20 cm en 1.20 m. Bij middelgrote variëteiten dienen we er rekening mee te houden dat de plant pas na vijf of zes jaar haar volledige grootte heeft bereikt. Er zijn zelfs hosta's die pas na tien of vijftien jaar de maximale grootte bereikt hebben.
Besproei je Hosta met water & knoflookpoeder
Om slakken weg te houden bij de Hosta in jouw tuin, kun je deze besproeien met in water opgelost knoflookpoeder. Dit mengsel zou ervoor moeten zorgen dat slakkeneitjes tussen jouw Hosta niet meer kunnen uitkomen. Wanneer je 's avonds laat sproeit, blijft de Hosta langer nat.
Gecontroleerd zaaien: Maart-april in zaaibakje of potje zaaien. Verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Ter plekke zaaien in september-oktober.
De plant krijgt te weinig water of voeding.
Bij een tekort zal de groei stoppen en zal de plant wegkwijnen. Een tekort aan voeding komt weliswaar ook voor in vollegrond, maar is voornamelijk een probleem bij planten in potten. Gebruik goede potgrond, en verpot de planten regelmatig.
In de halfschaduw moet de bodem wel voldoende vochthoudend zijn. Als borderplant doet de Hart lelie het ook goed, want ze combineert goed met andere planten. Het is wel een opvallende plant, waardoor de Hartlelie - Hosta ook goed solitair te gebruiken is.
Vooral hosta's met dikker en stugger blad zijn minder gevoelig voor slakken. Veel blauwe hosta's hebben dit kenmerkende dikke en stugge blad. Ook hosta's die rechter op groeien, of meer vaasvormig groeien, lijken langer bestand tegen slakken.
Borderplan Daan - Hosta borderpakket - Groenblijvende schaduwplanten. De tuinplanten in dit borderpakket hebben haar eigen sierwaardes. De Hosta's of beter bekend onder de Nederlandse naam Hartlelies, hebben namelijk stuk voor stuk schitterende bladeren.
Hosta: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, depressie.
Ieder voorjaar bemesten met een bij voorkeur organische meststof. Hostas zijn niet al te kieskeurig, maar op pot is bemesten noodzakelijk. Het aanbod meststoffen is groot, maar een eenvoudige koemestkorrel volstaat. De potten kunnen goed in de winter buiten blijven staan.
Hosta's stellen geen hoge eisen en vragen buiten een goed gevoede grond weinig onderhoud. Geef je hosta's zodra de bladeren ontluiken DCM Meststof Rhodo, Hortensia & Azalea.
Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het geslacht is inheems in noordoost Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. In oudere literatuur komt men wel de botanische naam Funkia tegen; deze naam wordt niet veel meer gebruikt.
Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad.
Gaura Lindheimeri zaait zichzelf uit als je de stengels niet afknipt voor de winter. Verder kun je de plant zelf vermeerderen door in de zomer stekken te nemen. Gaura lindheimeri staat ook erg leuk in een pot op het terras, verder is de plant geschikt als snijbloem.